Άγνωστο τι μέτρα θα μας… φορέσουν

Στο κόκκινο βρίσκεται η χώρα, με μια κοινωνική έκρηξη να είναι προ των πυλών… Πρωταθλήτρια… αρνητική αποδείχθηκε η Ελλάδα στους τρεις βασικότερους άξονες της οικονομίας. Πρώτοι στο έλλειμμα, πρώτοι στον δανεισμό, πρώτοι και στο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών…
Τα επιτόκια εκτινάχθηκαν στα ύψη, από τη στιγμή που και δημόσια είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ότι το έλλειμμα είναι πάνω από 12,5% και μόνο η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση έκαναν πως δεν γνώριζαν, ενώ, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο κ. Προβόπουλος, είχε ενημερώσει και τον Καραμανλή και τον Παπανδρέου από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, έναν μήνα πριν από τις εκλογές.
Και φυσικά θα ήταν αφέλεια να νομίζει κανείς ότι τα ξένα fund και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν ήξεραν πού βρισκόμαστε και περίμεναν να το πει την περασμένη Τρίτη στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τον οποίο επιχειρούν τώρα να κάτσουν στο σκαμνί γιατί είπε την αλήθεια, και προκάλεσε ζημιά με την αύξηση του spread, λες και η Τράπεζα της Ελλάδος φταίει για το πρωτοφανές έλλειμμα και τον τεράστιο δανεισμό, που έχει φθάσει στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ!
Ενώ ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη «χρεοκοπία», πριν μιλήσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος!
Άλλωστε το επίσημο Δελτίο της Τράπεζας (τεύχος 122, Αύγουστος 2009) κατέγραφε, στη σελίδα 130, στο 8% το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ! Επομένως όλοι ήξεραν πού πάμε.
Θυμίζουμε ότι στο φύλλο μας της 4ης Σεπτεμβρίου, στην πρώτη σελίδα, γράφαμε ότι το έλλειμμα θα είναι πάνω από 10%!
Την κρισιμότητα της θέσης όπου βρίσκεται η οικονομία δείχνει το γεγονός ότι στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου πρέπει η Ελλάδα να δανειστεί 60 δισ. ευρώ!
Αυτή η δραματική εξέλιξη επιβάλλει τη λήψη άμεσων ΜΟΝΙΜΩΝ (όπως ζητάει η ΕΕ) μέτρων, που δεν θα είναι μπρος πίσω, όπως συνέβη με τη φορολόγηση των μισθών των 2.000 ευρώ. Καθώς και το κυνήγι της φοροδιαφυγής των «μεγάλων» και όχι των… ψιλικατζίδικων.
Τι σκέπτεται, αν θα τολμήσει να συγκρουστεί με το περιβόητο πολιτικό κόστος η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, είναι άγνωστο και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει γεύση στον ορίζοντα. Πάντως η εντολή του πρωθυπουργού να ανοίξει τώρα το Ασφαλιστικό ήταν, λένε, μια κίνηση για να σταλεί μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι ήδη προχωρούν σε μέτρα προς την κατεύθυνση που ζητάνε. Όμως το γεγονός και μόνο ότι 60 μέρες από την εκλογή της η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη γραμματέας στην ΥΠΕΕ (το παλιό ΣΔΟΕ) έχει ως αποτέλεσμα να μην κινείται τίποτα στον κρίσιμο χώρο των φορολογικών ελέγχων.
500.000 τζιπ!
Ένα δείγμα ότι ενώ η οικονομία βουλιάζει, εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα που προσφέρει η πραγματικότητα, αποτελεί η επισήμανση στην πρόσφατη έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου γίνεται αναφορά στη φοροδιαφυγή, επισημαίνοντας ότι «βάσιμη είναι η αντίληψη ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι καταβάλλουν το μεγαλύτερο μέρος ΚΑΙ των έκτακτων εισφορών»!
Σημειώνει συγκεκριμένα ο κ. Προβόπουλος:
«Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον π.χ. να διερευνηθεί πόσοι από τους 128.000 φορολογουμένους που κατέβαλαν εφέτος την έκτακτη εισφορά είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτες των ακριβών και μεγάλου κυβισμού αυτοκινήτων (πάνω από 2,5 λίτρα), τα οποία πλησιάζουν τις 500.000 σε αριθμό, όπως και πόσοι από αυτούς είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι».
Ιδού πεδίον δράσης για τον υπουργό Οικονομικών και την ΥΠΕΕ, για έσοδα που εναγωνίως αναζητούνται.


Σχολιάστε εδώ