XΡΗΜΑτιστήριο

Το μεγαλύτερο μέρος της «πίτας» θα «φαγωθεί» από τους αλλοδαπούς φαρμακευτικούς ομίλους, ενώ κάτι «ψίχουλα» θα μοιραστούν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες… Η αναφορά μας στο κόστος της νέας γρίπης για τη χώρα μας, που αναμένεται να αγγίξει το 1,75 δισ. ευρώ.

δΤον εξάδελφό της απέσπασε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πολιτικό της γραφείο.

>Πτωτικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς τα σημαντικά κέρδη των αμερικανικών αγορών ωθούμενα από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των Walt Disney – Abercrombie & Fitch, οι μεικτές τάσεις των αντίστοιχων ευρωπαϊκών μετά την είδηση ότι οι μεγάλες οικονομίες ξεπερνούν την ύφεση έπειτα από πέντε συνεχόμενα τρίμηνα και οι εγχώριες ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης κερδών, σε συνδυασμό με την εκτόξευση στα spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, κατακρήμνισαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.504,43 μονάδες, με απώλειες της τάξης του 3,26% και τζίρο στα 356,79 εκατ. ευρώ. Μεγάλη πτώση για των τραπεζικό κλάδο με την Eurobank να χάνει το 7,09% της αξίας της, την Εθνική το 6,76%, την Πειραιώς το 6,42%, την Alpha το 2,59% και την Aspis Bank το 5,22%. Την επομένη η ανοδική τροχιά των δεικτών στην αμερικάνικη αγορά, με ηγέτη τον ενεργειακό κλάδο, τα υψηλά 13μήνου των αντίστοιχων ευρωπαϊκών έπειτα από την απόφαση του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού να διατηρήσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και η τεχνικής μορφής εγχώρια αντίδραση με μοχλό τις τοποθετήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.502 μονάδες με οριακή πτώση της τάξης του 0,09%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,16%, της μεσαίας με πτώση 0,40%, της μικρής κινήθηκε αρνητικά 0,44%, ενώ ο τραπεζικός, που απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου, ενισχύθηκε κατά 1,02%. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση, κατά την οποία τα κέρδη από τον ενεργειακό κλάδο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τα κατώτερα των αναμενομένων μακροοικονομικά στοιχεία, οι ρευστοποιήσεις στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ύστερα από πέντε ημέρες συνεχόμενης κερδοφορίας, και παρά το κακό momentum της εγχώριας αγοράς, που συνδέεται με τις αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.528,80 μονάδες, με κέρδη της τάξης του 1,06% και αξία συναλλαγών στα 307 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 111 κινήθηκαν ανοδικά, έναντι 86 πτωτικών και 54 αμετάβλητων. Την επομένη η απρόσμενη πτώση στις ανεγέρσεις νέων κατοικιών στην Αμερική, οι δηλώσεις του Ομπάμα για την ανάγκη συγκράτησης των διογκούμενων ελλειμμάτων των ΗΠΑ, τα κέρδη της Royal Ahold στην Ευρώπη, η πιθανή πρόταση εξαγοράς της Cadbury από τις Hershey – Ferrero καθώς και η κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, με τα σκληρά μέτρα στις φιλελεύθερες επιταγές της Κομισιόν και τις προς τα κάτω αναθεωρήσεις των μεγεθών στην αυστηρή λογική του ΟΟΣΑ που δεν φαίνεται να ικανοποίησαν τα διεθνή θεσμικά χαρτοφυλάκια τα οποία προχώρησαν σε ομαδικές ρευστοποιήσεις ομολόγων, εκτοξεύοντας τα spread στα ύψη, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών, έπειτα από συνεχείς εναλλαγές προσήμου, να κλείσει στο «κόκκινο».
Μαθητευόμενοι μάγοι…
Το πάθημα της ΝΔ δεν φαίνεται να έγινε μάθημα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς οι όποιες εξαρτήσεις του κόμματος δεν αποτελούν κατʼ ανάγκην θέληση του ελληνικού λαού, ενώ η ανυπαρξία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έπρεπε να νομιμοποιεί την υπολειτουργία του Κοινοβουλίου, την αδράνεια του κράτους και τις αλαζονικές συμπεριφορές κάποιων υπουργών… Κύριε πρωθυπουργέ, αν και ήρθατε στην εξουσία εκφράζοντας ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, αν και γνωρίζατε εξαρχής τα πραγματικά μεγέθη του προϋπολογισμού, αν και ξέρατε προ πολλού τις προθέσεις της Κομισιόν, αν και υποσχεθήκατε αλλαγή όχι εναλλαγή, εντούτοις ακολουθήσατε την πεπατημένη, παραδώσατε την εθνική οικονομία στα χέρια ενός «μαθητευόμενου μάγου» που τυγχάνει να είναι ο «άνθρωπος του ΟΟΣΑ», ενώ με ψευτοδιλήμματα, προσχηματικούς διαλόγους, μεταμοντέρνες διαδικασίες και αλλοδαπά άλλοθι «αποφασίσατε και διατάξατε» το άνοιγμα του ασφαλιστικού, το πάγωμα των μισθών, την αναστολή των προσλήψεων και την ευελιξία στην αγορά εργασίας. Κύριε Παπανδρέου, σε ποια τάξη ανήκουν οι οικογένειες με μηνιαίο μεικτό εισόδημα περίπου 2.000 ευρώ; Μήπως στη μεσαία που σας έβγαλε κυβέρνηση; Αυτοί είναι δηλαδή που θα πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα; Οι πολίτες πλέον δεν ξεχνούν, δεν δίνουν λευκές επιταγές, δεν κοροϊδεύονται… Άλλωστε ο εκλογικός Μάρτης δεν είναι και τόσο μακριά.
Ο Νο 1 και η Νο 2 για την ΑΤΕ
Μία μόλις εβδομάδα μετά τις καταγγελίες του «πρασινοκρατούμενου» διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου των εργαζομένων της ΑΤΕbank σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία του ομίλου από την καθυστέρηση του διορισμού της νέας διοίκησης, και το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να δρομολογήσει έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να τοποθετήσει τους κρατικούς του αξιωματούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «Νο 1 εκλεκτός» είναι παλιά καραβάνα της αγοράς, κάτοχος πτυχίου Διοίκησης Επιχειρήσεων, μέλος πολλών διοικητικών συμβουλίων εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα και γνώστης των αγροτικών προβλημάτων, ενώ η «Νο 2» είναι οικονομολόγος, κομματική και προτεινόμενη από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ».
> Άλλος ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας επηρεασμού των λογιστικών καταστάσεων μιας εταιρείας… Από την εκδικασθείσα αποζημίωση υπέρ της Εlinoil, ύψους 1.531.764,67 ευρώ, πόσο 588.440,52 συμψηφίζεται με τις δικηγορικές δαπάνες, ενώ τα υπόλοιπα 943.324,15 ευρώ ενσωματώνονται στα αποτελέσματα χρήσης 2009.
> «Μονά-ζυγά» υπέρ των τραπεζών; Δεν φτάνει που κάνουν χρήση της εγγύησης του Δημοσίου για το 25% της εμπορικής αξίας ενός ακινήτου που αποκτάται με στεγαστικό μόνο αν αναγράφεται στο συμβόλαιο το σύνολο του τιμήματος, φαίνεται ότι αντιδρούν και στο σκέλος που αφορά την εφαρμογή του πτωχευτικού ιδιωτικού δικαίου στα στεγαστικά, θεωρώντας ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα rating των τιτλοποιήσεων.
> «Το άλλο… με τον Τοτό το ξέρετε»; Με μικρότερο μήκος και χαμηλότερο κόστος θέλουν τα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος να επαναδημοπρατήσουν τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, εξαιτίας του Ρυθμιστικού Σχεδίου των Αθηνών και των περιορισμένων δυνατοτήτων χρηματοδότησης του Δημοσίου.
> Με τον κοινωφελή χαρακτήρα του δεύτερου «στον αέρα»… Μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας του Ιατρικού Αθηνών με το «Ερρίκος Ντυνάν», σχετικά με τη δημιουργία της μαιευτικής κλινικής «Γαία», άρχισαν και πάλι να «ηχούν τα τύμπανα του πολέμου» στα νοσοκομεία «Λητώ», «Μητέρα» και «Ιασώ».
> Διαρροές… όχι, επίσημες ανακοινώσεις… ναι! Δεν ξέρουμε αν ευσταθούν οι κατηγορίες της Commercial Value περί «εκτόξευσης λάσπης» από την Εποπτική Αρχή Ιδιωτικής Ασφάλισης, γνωρίζουμε πάντως ότι μετά τα πρόσφατα «κανόνια» οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ενημερώνονται αμέσως για τις εξελίξεις που τους αφορούν.
> Ό,τι νόμιμο και ηθικό; Με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει τα μερίσματα, τα ομόλογα και την υπεραξία από τις μετοχές, η τράπεζα Αράπογλου μετέφερε μέρος των υπό διαχείριση κεφαλαίων στο Λουξεμβούργο, ενώ μελετά τις επενδυτικές ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που παρέχουν «διευκολύνσεις» στη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος, είτε με τον ενδοεταιρικό δανεισμό θυγατρικών είτε με την υποτιμολόγηση της αγοράς προϊόντων – υπηρεσιών είτε…
> Ασαφείς και άτολμες οι «υπό μελέτη» εναλλακτικές πηγές κεφαλαίων των εγχώριων τραπεζών, που υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσουν τη σταδιακή περικοπή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα… Εκτός λοιπόν από την έκδοση καλυμμένων ομολογιών και τον δανεισμό από τη διατραπεζική αγορά, μήπως θα έπρεπε να ληφθούν σοβαρά υπόψη η μείωση των μετοχικών χαρτοφυλακίων και τα τραπεζικά repos, που θα μπορούσαν καλύψουν μέρος των περίπου 15 δισ. ευρώ, από τα 35 που είναι η συνολική έκθεση;
> Όταν φωνάζει κάποιος συνέχεια «λύκος στο μαντρί», στο τέλος δεν τον πιστεύει κανείς… Για ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ακούμε, αποτελέσματα όμως δεν βλέπουμε, καθώς οι κατά καιρούς καλές προθέσεις δεν συνοδεύονται πάντα από πράξεις, είτε λόγω της ελλιπούς εξειδίκευσης είτε του μειωμένου προσωπικού, είτε άνωθεν παρεμβάσεων είτε άλλων προτεραιοτήτων.
> «Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις»… Κύριε Παπακωνσταντίνου, από τη στιγμή που η εθνική οικονομία βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό», που η χώρα βαδίζει ολοταχώς στη χρεοκοπία, που με άλλοθι τον περιορισμό των δαπανών απολύετε χιλιάδες συμβασιούχους, που φουσκώσατε τους αριθμούς του ελλείμματος για να ανατρέψετε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις, που η αντιλαϊκή σας πολιτική αναπαράγει τα «γαλάζια αδιέξοδα», βυθίζοντας ολοένα και περισσότερο τους εργαζομένους στη φτώχεια, μήπως μπορείτε να μας ενημερώσετε πόσα εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει το «πακέτο» του αντιπροέδρου της «πράσινης διακυβέρνησης»;
> Ανωνυμία, καλύτερες τιμές ή κάτι άλλο; Ποιος ο ρόλος των «ενδιάμεσων» στα ιδιωτικά placement των τραπεζών; Γιατί οι insiders επιλέγουν να πουλήσουν τις μετοχές τους αρχικά σε κάποιον «μεσάζοντα», ο οποίος εν συνεχεία θα τις διαθέσει σε τρίτους;
> Αν και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια συνήθη διαδικασία έκδοσης ομολογιακού δανείου, εντούτοις το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ασυνήθη έκθεση, που υποχρεούται να καταθέσει το διοικητικό συμβούλιο της Lavipharm προς τη γενική συνέλευση της εταιρείας, στην οποία θα αναφέρονται οι λόγοι κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων της.
> Πιθανόν να «την έχουν υποσχεθεί αλλού»! Μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδος να αξιολογήσει θεωρητικά την προσφορά του κ. Ρέστη για την Aspis Bank, το υπουργείο Οικονομικών όμως θα αποφασίσει στην πράξη την υλοποίηση ή μη της εν λόγω επιχειρηματικής κίνησης.
> Επειδή με τους δικαστές και τους τραπεζίτες εκτός από το άσπρο ή το μαύρο υπάρχει και το γκρι, θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με τη νομιμότητα της χρέωσης 1) των τόκων υπερημερίας επί των ημερών που δεν καθυστερούνται οι καταβολές δόσεων σε δάνεια και 2) των τόκων που «τρέχουν» αναδρομικά από την ημέρα συναλλαγής με πιστωτική κάρτα και όχι με την πάροδο της προθεσμίας πληρωμής που αναγράφεται στον μηνιαίο λογαριασμό.
> Υπάρχει, ναι ή όχι, σύγκρουση συμφερόντων; Γιατί το ΕΒΕΑ επιτρέπει τη συμμετοχή του προέδρου και μελών της διοικούσας επιτροπής του σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών ελεγχόμενων από το Δημόσιο, όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα κ.λπ.;
> Δύο μέτρα και δύο σταθμά… Για τα φυσικά πρόσωπα ισχύει αδιαπραγμάτευτα ο κανόνας του «ισορροπημένου ισοζυγίου» εσόδων – εξόδων, έτσι ώστε οι τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων, οι φοροαπαλλαγές μη κοινωνικού χαρακτήρα, σε συνδυασμό με την ύπαρξη δανείων, την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, τις δωρεές, τις γονικές παροχές και τα κέρδη από τα τυχερά παιχνίδια, να πρέπει να είναι αθροιστικά μικρότερα από τα δηλωθέντα εισοδήματα της ελεγχόμενης χρήσης. Για τα νομικά υπάρχουν πάντα «ανοιχτά παράθυρα» προκειμένου να αποφεύγονται οι όποιες «επιβαρύνσεις», όπως η σύσταση off-shore εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους στις οποίες θα μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους, η έξοδος κερδών σε έδρες θυγατρικών με ευνοϊκότερο φορολογικό σύστημα, η υποτιμολόγηση αγοράς προϊόντων στις ενδοομιλικές συναλλαγές, η χρήση των εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων κ.λπ.
> Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει… Παρά τις μεγάλες ζημιές της εταιρείας και τα διαφυγόντα κέρδη του ομίλου από το κλείσιμο των δύο μεγάλων εργοστασίων, η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΒΖ απάλλαξε παμψηφεί τα μέλη του ΔΣ από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσης 1-7-2008 έως και 30-6-2009.
> «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω»… Την ώρα που η Διεθνής Διαφάνεια υποβάθμιζε τη χώρα μας στην τελευταία θέση των 27 μελών της Ευρωζώνης αναφορικά με τη διαφθορά (ή αν προτιμάτε στην 71η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, χαμηλότερα από χώρες όπως η Γκάνα, η Ναμίμπια, η Μποτσουάνα και η Ταϊβάν), έρευνα της PricewaterhouseCoopers έβλεπε ως βασικά προβλήματα της χώρας τη δωροδοκία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στις Αρχές.
> Συνεχίστηκε η πτώση των εσόδων από τον τουρισμό… Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Σεπτέμβριο οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 2,9%, ενώ στο εννεάμηνο παρουσίασαν πτώση της τάξης του 11,6%.
> Με την τιμή της μετοχής να έχει γίνει «ασανσέρ» και τους επενδυτές να «παίρνουν ψυχοφάρμακα»… Παρά τις διατάξεις του Ν. 3481/2006, την απόφαση του ΣτΕ και τις αντιδράσεις της Επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα, η εταιρεία Μπάμπης Βωβός προσπάθησε, με καλύψεις υποχρεώσεων για το ισοζύγιο πρασίνου – κοινόχρηστων χώρων, διαρροές προς τον Τύπο και επιστολές προς την υπουργό Περιβάλλοντος, τον δήμαρχο Αθηναίων και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, να «πιέσει καταστάσεις» και να προχωρήσει το έργο.
> Ο εκ των «υστέρων προφήτης» επανήλθε δριμύτερος… Έπρεπε το deal να «παίξει» για περίπου μία εβδομάδα στη χρηματαγορά, με συνεχείς διαρροές, διαρκείς φήμες, απανωτά δημοσιεύματα και εκκρεμότητες στις εγκρίσεις των αρμόδιων αρχών, προκειμένου ο κ. Καπράλος να «φιλοτιμηθεί» να «προστατέψει» το επενδυτικό κοινό, με ένα αλλαλούμ ανακοινώσεων ενδοσυνεδριακής αναστολής και επαναδιαπραγμάτευσης της μετοχής της Aspis.
> Αυτή είναι άλλωστε η διαφορά μεταξύ επενδυτικών και εμπορικών τραπεζών… Με την εκτόξευση των καθαρών εσόδων από χρηματοοικονομικά στοιχεία κατά 51,9 εκατ. ευρώ, ο όμιλος της Proton Bank «γύρισε» στο εννεάμηνο από ζημίες ύψους 29,3 σε κέρδη 15,5.

δ«Η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να δείχνει ηθική, πρέπει και να είναι»… Λέτε η προμήθεια των φορητών υπολογιστών της Βουλής για τους νέους εθνοπατέρες και τους διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους να έγινε από την πολυεθνική εταιρία ηλεκτρικών ειδών που, σύμφωνα με νυν υφυπουργό, «η στρατηγική της… συνάδει με τέσσερις πολύ σημαντικούς άξονες της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ»;

δΗ αλήθεια είναι μία,
«άχρωμη» και δεν επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες, αρκεί να έχουν κάποιοι τη διάθεση να την «αντικρίσουν στα μάτια», καθώς, ανεξάρτητα
από τα κίνητρα, κατηγορίες
όπως σκανδαλώδης ανεπάρκεια και ασέβεια προς το δημόσιο χρήμα θα έπρεπε να «χτυπούν AMBER ALERT»… Με αφορμή λοιπόν τον διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές, ο πρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε λόγο για παντελή έλλειψη πολιτικής στον τομέα των μεταφορών, παρατυπίες στις διαδικασίες ανάθεσης και ζημίες ύψους 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

δΊσως να διάλεξε λάθος περίοδο… να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που είναι πάντως εγγυημένη από τους αναδόχους… Ο λόγος για την Alpha Bank, που η τεχνική ζώνη στήριξης της χρηματιστηριακής της τιμής «έπεσε», ο τίτλος σημείωσε αθροιστικές απώλειες, ο τζίρος ενισχύθηκε, ο καθημερινός δανεισμός των «χαρτιών» αυξήθηκε, η διακίνηση των δικαιωμάτων παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις και υπήρξαν περιορισμένα φαινόμενα arbitrage.

δΠαρά τις απανωτές «προσβολές» από τους «κλειδοκράτορες» του συστήματος εξουσίας, των διαπλεκομένων συμφερόντων, της «πράσινης» νομεκλατούρας και του κυβερνητικού περιβάλλοντος… «δεν μάσησε», δεν προσπέρασε «υποδυόμενη τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου», «ψάχτηκε», προβληματίστηκε και συνέχισε ακάθεκτη με ανατροπές στη λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ, αλλαγές στον Τειρεσία, επανασχεδιασμούς στα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τραπεζικά δάνεια, περίοδο χάριτος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων, καθιέρωση νέων κριτηρίων έκδοσης μπλοκ επιταγών, έτσι ώστε να αναθερμανθεί η οικονομία, να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ενισχυθούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί. Η αναφορά μας στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.

δΟι «παρατρεχάμενοι», οι «αφισοκολητές», οι «ορντινάτσες»… ζουν και βασιλεύουν τόσο επί ΝΔ όσο και επί ΠΑΣΟΚ… Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο παγώνει τους μισθούς, απολύει τους συμβασιούχους και περικόπτει τις δαπάνες… κάποιοι που εργάζονται σε κρατικά εποπτευόμενες εταιρείες και τράπεζες εξακολουθούν να «ασημώνονται» από τα διορισμένα αφεντικά τους. Ένας από αυτούς, υπαλληλάκος με θητεία μόλις επτά χρόνων σε ημικρατική τράπεζα, «τα παίρνει» από τρεις διαφορετικές πλευρές. Εκτός από τον βασικό μισθό και τις υπερωρίες ύψους περίπου 1.900 ευρώ, λαμβάνει επιπλέον 1.690 ευρώ από μια θυγατρική του ομίλου για να «γυρνάει» ταινίες και άλλα 150 ευρώ από μια άλλη για να συμμετέχει στο εκάστοτε διοικητικό της συμβούλιο.


Σχολιάστε εδώ