υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

> Στη Λευκωσία βλέπουν τις ψευδαισθήσεις να σβήνουν, στην Αθήνα προσπαθούν να κρύψουν τα αδιέξοδα με την Τουρκία, η Άγκυρα πάντως δεν κρύβεται καθόλου.

Το ότι δεν πρόκειται ούτε σκοπεύει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης το δηλώνει με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο. Αμφισβητεί όμως ευθέως και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσεμίλ Τσιτσέκ πήγε στα Κατεχόμενα για την επέτειο ανακήρυξης του «ψευδοκράτους». Στα πολλά που είπε αρκεί να επισημάνουμε τα εξής: «Η λύση θα είναι ένας συνεταιρισμός στη βάση δύο ισότιμων, με πολιτική ισότητα, κοινοτήτων, μια απλή διζωνική δημοκρατία με δύο ισότιμα ιδρυτικά κράτη». Κάτι λιγότερο πια από συνομοσπονδία. Και αυτοί συζητούν (και αθωώνουν την Τουρκία) ακόμη…

— Χρειάσθηκε η πραγματικά αξιόλογη ανακοίνωση της ΕΔΥ (Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων) για την επέτειο του Πολυτεχνείου, για να θυμηθούν οι παλαιότεροι ότι οι διπλωμάτες δεν είναι όλοι οσφυοκάμπτες και δουλοπρεπείς λιμοκοντόροι.

— Σχεδόν δέκα ήταν οι διπλωμάτες που παραιτήθηκαν τότε από τη Διπλωματική Υπηρεσία. Ο Ρόδης Ρούφος, ο Αλέξανδρος Ξύδης, ο Βανταλής, ο Κλαδάκης, ο οποίος μάλιστα, αφού αυτομόλησε με τον διπλωματικό σάκο επιστρέφοντας στη Γερμανία τον Νοέμβριο του 1967, προσέφερε πολύτιμες πληροφορίες στην αντιδικτατορική αντίσταση, καθώς ο διπλωματικός σάκος ήταν γεμάτος με στοιχεία και οδηγίες της ΚΥΠ, και συνέχισε την προσφορά του ως εκφωνητής της Ντόιτσε Βέλε. Να μην ξεχάσουμε τον Στοφορόπουλο, που παραιτήθηκε στη Γενεύη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Πολυτεχνείο.

—Δυστυχώς πολλοί, μα πολύ περισσότεροι ήταν αυτοί που υπηρέτησαν τους συνταγματάρχες, κατέδωσαν αντιστασιακούς του εξωτερικού, προσπάθησαν να εξωραΐσουν την εικόνα της χούντας στο εξωτερικό… Οι περισσότεροι ανταμείφθηκαν από τη χούντα αλλά και μετά. Υπολείμματα της χουντικής αυτής κληρονομίας κυκλοφορούν ακόμη στο υπουργείο και πέριξ αυτού.

— Τελικά, όπως όλα δείχνουν, ο γενικός πρόξενος της χώρας στην Κωνσταντινούπολη Β. Μπορνόβας διεσώθη την τελευταία στιγμή. Ούτε ο κ. Δρούτσας, πολύ περισσότερο ο υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, δεν θα ήθελαν να συνδεθεί η αρχή της θητείας τους με τον προσβλητικό για την Ελλάδα «αποκεφαλισμό» έλληνα διπλωμάτη επειδή δυσαρεστεί πολλούς, των Τούρκων συμπεριλαμβανομένων, με τη δραστηριότητά του. Διάβημα υπέρ του γενικού μας προξένου έκανε στον υπουργό η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων, ενώ για να… διασκεδάσει τις πληροφορίες ότι είχε ζητήσει την απομάκρυνσή του και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, επισκέφθηκε την έκθεση στο Σισμανόγλειο ο Παναγιώτατος κ. Βαρθολομαίος.

— Κάποιοι ευτυχώς σκέφτηκαν ψυχραιμότερα. Εξάλλου από το 1991, όταν είχε απελαθεί ο Ηλίας Κλης από την Κωνσταντινούπολη σε αντίποινα για την απέλαση του τούρκου προξένου στην Κομοτηνή, θα ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης που θα είχαμε τέτοιου είδους πρόωρη μετάθεση ή ανάκληση επειδή ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι…

— Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η απέλαση του τούρκου διπλωμάτη είχε γίνει επειδή είχε αναφερθεί στα «αδέλφια, τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης». Σήμερα το λέει πια και ο ίδιος ο Ερντογάν, μέχρι πριν από λίγο καιρό στον κ. Καραμανλή και στην Ντ. Μπακογιάννη, τώρα στον Γ. Παπανδρέου. Και σε όλους μοιάζει φυσιολογικό.

— Οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν από τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννη Α. Ζέππο, ο οποίος διέψευσε ότι είχε τεθεί θέμα ανάκλησης του κ. Μπορνόβα από τον τούρκο υπουργό Ε. Μπαγίς.

— Πάντως στην Τουρκία υπάρχει γενικότερο πρόβλημα εκπροσώπησης της χώρας. Η θέση του επιτετραμμένου στην Άγκυρα παραμένει κενή, καθώς δεν έχει εγκριθεί ακόμη η μετάθεση του κ. Λαλάκου και ο πρέσβης Φ. Ξύδας τι να πρωτοπρολάβει… Βλέπετε, εκτός των άλλων, έχει μπει και με ορμή η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και υποχρεωτικά το υπουργείο Εξωτερικών αναγκάζεται να δίνει οδηγίες για διαβήματα. Κάποιος πρέπει να τα μεταφέρει στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών… Ο κ. Ξύδας πάντως δεν έχει μείνει χωρίς στήριγμα στον πρώτο όροφο της Βασ. Σοφίας, μια και ο πρέσβης Χ. Παναγόπουλος, επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του κ. Δρούτσα, είναι «φίλος».

— Μια ωραία ατμόσφαιρα χαλάρωσης διαπιστώνεται μέχρι τώρα σε ό,τι αφορά και στην Α4 Διεύθυνση Ελληνοτουρκικών. Όπως συμβαίνει συνήθως, θεωρείται δεδομένο ότι επειδή ο Γ. Α. Παπανδρέου θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία, δεν πρέπει να ακούγεται «κακή» κουβέντα για τη γείτονα…

— Κι έτσι πέφτει ο νόμος της σιωπής που απλώς εξυπηρετεί την άλλη πλευρά και υπονομεύει τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς (που καλόπιστα να πιστέψουμε ότι έχει αγαθές προθέσεις).

— Ο Γ. Παΐζης ανέλαβε την Α3 Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων, νέο «αίμα» ρέει στην Α4 Ελληνοτουρκικών, ενώ ο Τρύφων Παρασκευόπουλος δεν είναι γνωστό τι θα κάνει. Μάλλον τον προορίζουν για την «ευαίσθητη» θέση του επικεφαλής της ΣΤ΄ Διεύθυνσης Προσωπικού. Το θέμα είναι ποιος θα αναλάβει τη θέση του Α΄ γενικού διευθυντή, θέση σημαντική που πρέπει να δοθεί σε διπλωμάτη με κύρος και με εμπειρία.

— Τουλάχιστον άκομψη ήταν η αντίδραση του Χ. Παναγόπουλου, ο οποίος επέμεινε να παραβρίσκεται στην πρώτη (σχεδόν ολιγόλεπτη) συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΔΥ με τον αναπληρωτή υπουργό Δ. Δρούτσα.

Έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν είναι μέλος της ΕΔΥ για λόγους συνείδησης και προσωπικής ηθικής. Μάλλον η παρέμβαση είχε στόχο να… ψαρώσει τους νεώτερους των συνδικαλιστών, αλλά μαθαίνουμε ότι τα αντίθετα αποτελέσματα είχε.

— Παρεμπιπτόντως, ούτε από την πλευρά του κ. Δρούτσα είναι σωστό να παραπέμπεται στις καλένδες η κανονική συνάντησή του με την ΕΔΥ και να συστήνεται η υποβολή… υπομνήματος.

— Με την ευκαιρία, πολλές είναι οι εκκρεμότητες που μαζεύονται στο νεοκλασικό.

Ο κατάλογος μεταθέσεων που έπρεπε να είναι έτοιμος, ως είθισται, από τις 15 Νοεμβρίου είναι ακόμη άφαντος. Ξεχάστηκαν και οι άπαξ του έτους εξετάσεις νέων ακολούθων, ενώ και κενές θέσεις υπάρχουν και κυρίως νέες θέσεις δημιουργούνται, καθώς πρέπει να καλυφθούν θέσεις που ανήκαν μέχρι τώρα σε εμπορικούς.

— Από την άλλη, αυτό που προκαλεί σχεδόν απόγνωση στις οικογένειες διπλωματών που έχουν παιδιά είναι το ζήτημα της καταβολής των διδάκτρων στα ξενόγλωσσα σχολεία. Τα δίδακτρα έχουν να καταβληθούν από τον… Μάιο και το χειρότερο είναι ότι ο σχετικός κωδικός του προϋπολογισμού είναι κενός.

— Όσο για τις καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών και αποζημιώσεων εξωτερικού, ουδείς συγκινείται από τις επίσημες καταγγελίες της ΕΔΥ. Προφανώς άκρη θα βρεθεί μόνον εάν ασχοληθεί με την υπόθεση ο ελεγκτής δημόσιας διοίκησης. Να δει ποτέ φεύγουν από το δημόσιο ταμείο τα 15 εκατ. ευρώ (ανά δίμηνο) και ποια διαδρομή ακολουθούν μέχρι να καταλήξουν στους δικαιούχους μερικές ημέρες ή και εβδομάδες αργότερα…

— Είναι ποτέ δυνατόν; Στις 2 Δεκεμβρίου, μία εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, το ΕΛΙΑΜΕΠ να οργανώνει συζήτηση με θέμα «Η Τουρκία στην Ευρώπη: Σπάζοντας τον φαύλο κύκλο» και καλεσμένους την ομάδα (think tank το έχει βαφτίσει) του κ. Αχτισάαρι, που έχει αναλάβει εργολαβικά την προώθηση της τουρκικής υποψηφιότητας και των τουρκικών συμφερόντων; Στην «εθνική» αυτή προσπάθεια του ΕΛΙΑΜΕΠ, το οποίο νομίζουμε ότι απορροφά αρκετά κονδύλια ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό, έσπευσαν ως επίσημοι χορηγοί το Βρετανικό Συμβούλιο και φυσικά το ίδρυμα Σόρος…

— Αν δεν καταλάβατε, στην πιο σημαντική απόφαση των τελευταίων και των επόμενων χρόνων στην ΕΕ, η Αθήνα κινήθηκε στο πλευρό της Βρετανίας και της Σουηδίας, θεωρώντας ότι το «ιδεολογικό» κριτήριο είναι πιο σημαντικό από το εθνικό συμφέρον. Στην επιλογή του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ η Ελλάδα συντάχθηκε με τις κεντροαριστερές κυβερνήσεις λες και το θέμα ήταν… ιδεολογικό. Αν νομίζει ο κ. Παπανδρέου ότι οι σύμμαχοί του στην Ευρώπη, σε θέματα που αφορούν είτε το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά είτε τον προϋπολογισμό και την επιτήρηση, θα είναι οι Βρετανοί και οι Σουηδοί, τότε το μέλλον μας προδιαγράφεται ζοφερό…


Σχολιάστε εδώ