Τρεις προτάσεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ
Άλλωστε, σύμφωνα με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, το μόνο σίγουρο είναι ότι στη διάρκεια της συνδιάσκεψης θα υπάρξουν συγκρούσεις μέσα στον ΣΥΝ, που αποτελεί τον ισχυρό βραχίονα του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων συνιστωσών, ακριβώς λόγω των διαφορετικών απόψεων και θέσεων που διατυπώνονται από κάθε πλευρά για το μέλλον.
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΝ επιθυμεί έναν «χαλαρό» ΣΥΡΙΖΑ με απλό χαρακτήρα πολιτικών συνεργασιών και όχι έναν ενιαίο πολιτικό οργανισμό. Αντίθετα οι υπόλοιπες συνιστώσες επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα. Την άποψη αυτή θα στηρίξει και ο κ. Αλαβάνος, ο οποίος θα πάρει μέρος στη συνδιάσκεψη και θα είναι από τους βασικούς ομιλητές.
Εκτός των δύο αυτών απόψεων, θα υπάρξει και μια τρίτη, την οποία «κατεβάζει» το ΔΗΚΚΙ και προβλέπει τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ ως μετώπου με αυτοτελή κόμματα, τύπου ΕΑΜ. Συγκεκριμένα η πρόταση του ΔΗΚΚΙ αναφέρει:
«Θεωρούμε ότι η προτεραιότητα και η πρόκληση βρίσκεται στη δημιουργία του ενιαίου μετώπου, στη δημιουργία ενός “νέου ΕΑΜ” όλων των υπαρκτών ιδεολογικών και πολιτικών ρευμάτων της Αριστεράς και του συνεπή σοσιαλιστικού και οικολογικού χώρου και όχι στη μετεξέλιξη ενός ενωτικού σχήματος σε κόμμα. Εκτιμάμε ότι στις σημερινές συνθήκες η συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μετεξέλιξή του σε “μικρό” μέτωπο, διαχωρισμένων από τη σοσιαλδημοκρατία και την “Κεντροαριστερά” διαφορετικών ιδεολογικοπολιτικών ρευμάτων, συλλογικοτήτων και “ανένταχτων” το οποίο θα αποτελέσει ένα πρόπλασμα για το μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που θα θέσει την πρόταση μιας άλλης εξουσίας στη χώρα».
«Αγκάθι» για τον ΣΥΝ
Η… φιλολογία για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει σοβαρές τριβές και στο εσωτερικό των ΣΥΝ, αφού οι διάφορες τάσεις δεν συμφωνούν στη γραμμή για «χαλαρό» ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που έχει «περάσει» από τα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας είδε την προηγούμενη Κυριακή την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος να απορρίπτει με «εύσχημο τρόπο» την -προσχηματική για πολλούς- πρότασή του για την προοπτική μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό οργανισμό. Μάλιστα η απόρριψη ήταν διατασική, αφού ξεκάθαρα ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι μια μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ θα έθετε σε δοκιμασία ακόμα και τη συνοχή του ΣΥΝ, ενώ και μερίδα του πλειοψηφούντος «Αριστερού Ρεύματος» δεν συμφώνησε με τις προτάσεις του Α. Τσίπρα.
Έτσι αποφασίστηκε ουσιαστικά να παραπεμφθεί η οργανωτική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές καλένδες με τη συγκρότηση επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα.
Το μόνο που τελικά έμεινε ως απόφαση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πολιτική συμμαχία και όχι κόμμα, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των συμμάχων του ΣΥΝ, οι οποίοι διείδαν μια παρελκυστική τακτική της Κουμουνδούρου προκειμένου να συνεχιστεί η ηγεμονία και κατά άλλους το «καπέλωμα» του ΣΥΡΙΖΑ από τον κυρίαρχο ΣΥΝ.
Όπως ήταν φυσικό, η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε μετά την απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, δεν έκανε δεκτή την πρόταση της Κουμουνδούρου (γνωστή και ως «πρόταση Φλαμπουράρη»), και έτσι οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσουν στην Πανελλαδική Οργανωτική Συνδιάσκεψη με διαφορετικές και αντικρουόμενες προτάσεις. Στις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της συζήτησης που γίνεται για τη συνδιάσκεψη, θα τεθούν υπόψη όσων πάρουν μέρος στις συνελεύσεις από τη μία η πρόταση του ΣΥΝ και από την άλλη αυτή των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ.
Επειδή τα οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι δυσνόητα ακόμα και στους μυημένους στον λαβύρινθο των διαδικασιών της Αριστεράς, μια συνοπτική παράθεση του πυρήνα κάθε πρότασης έχει την αξία της για όσους ακόμα αντέχουν να παρακολουθούν τέτοιου είδους διαδικασίες.
Η πρόταση του ΣΥΝ: Ο χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αυτός της πολιτικής συμμαχίας που θα ασκεί «προγραμματική αντιπολίτευση» στο ΠΑΣΟΚ. Δημιουργείται ενιαίο μητρώο μελών του ΣΥΡΙΖΑ όλα τα μέλη των συνιστωσών του είναι αυτομάτως και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, και η κάρτα μέλους κάθε συνιστώσας είναι ταυτόχρονα και του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ανένταχτοι (όσοι δεν ανήκουν σε κάποια συνιστώσα) καταγράφονται σε ειδικά μητρώα και αποκτούν κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ.
Προβλέπεται πανελλαδική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ σε τόπους δουλειάς και στους δήμους, και όργανά του είναι η Γραμματεία και η Πανελλαδική Σύσκεψη, στην οποία μετέχουν μέλη που έχουν εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες. Η Γραμματεία συγκροτείται από έναν εκπρόσωπο κάθε συνιστώσας και σε αυτήν εκπροσωπούνται και οι ανένταχτοι που θα επιλέγονται από το «μητρώο ανένταχτων» με τρόπο που οι ίδιοι θα επιλέξουν.
Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με ομοφωνία ή συναίνεση, εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπου θα γίνεται προσφυγή στη γνώμη των μελών (καθολική ψηφοφορία ή έκτακτη σύγκληση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, που θα αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία). Τέτοιες περιπτώσεις είναι τα θέματα των πολιτικών συνεργασιών, η συγκρότηση των ψηφοδελτίων ή η συμμετοχή σε κυβέρνηση.
Τι προτείνουν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ: Οι υπόλοιπες -εκτός ΣΥΝ- συνιστώσες συντάσσονται με την πρόταση «Μπανιά – Σαπουνά», σύμφωνα με την οποία χρειάζεται μια «επικαιροποίηση» της πολιτικής συμφωνίας για τη δημιουργία του
ΣΥΡΙΖΑ. Η εν λόγω πρόταση ζητάει η γραμμή αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να είναι αυτή της «αριστερής πολιτικής και κοινωνικής αντιπολίτευσης». Προβλέπει την αποφασιστική ενίσχυση του πανελλαδικού δικτύου τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών και την καθιέρωση της έννοιας «μέλος του ΣΥΡΙΖΑ» με τη δημιουργία ενιαίου μητρώου μελών με ευθύνη των τοπικών επιτροπών. Το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ θα παίρνει την ενιαία κάρτα μέλους.
Ως όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ορίζονται η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, οι γραμματείες των τοπικών οργανώσεων, η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή και η Κεντρική Γραμματεία. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα έχει διετή θητεία και θα είναι το κυρίαρχο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Κεντρική Γραμματεία θα εκλέγεται από τη συνδιάσκεψη με ποσόστωση εκπροσώπων των συνιστωσών και των ανένταχτων και οι αποφάσεις της επιδιώκεται να λαμβάνονται με συναίνεση, και εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, με πλειοψηφία των 2/3 των μελών της.