Το κόστος και οι επιπτώσεις της συμφωνίας ΕΡΤ – Disney

Τις επιπτώσεις από τη συμφωνία της ΕΡΤ με τη Walt Disney εξετάζουν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί για τον κλάδο τους. Οι δύο διαδοχικές συμφωνίες της κρατικής ραδιοτηλεόρασης με το αμερικανικό στούντιο ανήλθαν, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο Alter («Ζούγκλα»), περίπου στο ποσόν των 60 εκατ. ευρώ. Για το κόστος της σύμβασης είχε απαντήσει το 2006 η διοίκηση της ΕΡΤ σε ερώτηση του Σ. Ματζαπετάκη, αναφέροντας πως «κατέληξε στην υπογραφή τριετούς συμφωνίας μισθώσεως προγράμματος για τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3 και ΣINE+ της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, συνολικής διάρκειας 3.634
ωρών προγράμματος κατά έτος και συνολικής αξίας 9.500.000 δολ. ή 7.835.000 ευρώ για την ίδια χρονική περίοδο». Κατά την ΕΡΤ, «η τιμή έναρξης των διαπραγματεύσεων ήταν 12.100.000 USD ή 9.979.000 ευρώ ανά έτος και το τελικό συμφωνηθέν ποσόν είναι το προαναφερθέν (9.500.000 δολάρια ή 7.835.000 ευρώ)», συνεπώς 23.505.000 ευρώ για τρία χρόνια. Η ΕΡΤ, όπως αναφέρθηκε, μισθώνει 154 μεγάλου μήκους κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ των οποίων και 9 ταινίες σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, 20 τηλεταινίες, 38 ντοκιμαντέρ, 3 ωριαία σίριαλ πρώτης προβολής των 25 επεισοδίων το καθένα, 2 ημίωρα σίριαλ (143 επεισόδια), 25 μεγάλου μήκους ταινίες με κινούμενα σχέδια για όλη την οικογένεια, 812 επεισόδια κινουμένων σχεδίων για παιδιά και 200 ταινίες μεγάλου μήκους για το ψηφιακό κανάλι της ΕΡΤ. «Το κόστος ανά ώρα προγράμματος ανέρχεται σε 2.614 δολάρια, ή 2.156 ευρώ».
Οι παραγωγοί, από την πλευρά τους, λένε πως «εάν τα χρήματα είχαν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά ή αν είχε συνάψει συμφωνίες με έλληνες διανομείς, το κράτος θα εισέπραττε ΦΠΑ που θα αντιστοιχούσε σε 11,4 εκατ. δολ. και φόρο εισοδήματος που θα ήταν αντίστοιχος με 21 εκατ. δολ., καθώς η Disney φορολογείται για τη συμφωνία της στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα». Συμπληρώνουν ακόμη πως «με ένα τόσο μεγάλο ποσόν, 60 εκατ. δολαρίων, θα μπορούσε να αναπτυχθεί η ελληνική αγορά παιδικού προγράμματος και να δημιουργηθούν, αντί να χαθούν, θέσεις εργασίας».
Ο Χρ. Παναγόπουλος είχε απαντήσει στη Βουλή στην Επιτροπή των ΔΕΚΟ το περασμένο καλοκαίρι σε ερωτήσεις για τη συμφωνία λέγοντας πως «το κόστος της Disney ήταν στα 7 εκατ. ευρώ και περίπου 6-7 εκατ. ευρώ είναι και για τη νέα τριετία». «Όταν λέω 7 εκατ. ευρώ, έρχονται ιδιώτες διά των εφημερίδων και με κατηγορούν», συνέχισε, «γιατί δίνω 7 εκατ. ευρώ για την Disney. Εγώ όταν πήγα στην ΕΡΤ βρήκα να παίρνουν ταινίες, καλώς ή κακώς, από τα “ελληνικά καλάθια”, δηλαδή από τους έλληνες εμπόρους, μεσάζοντες των μεγάλων στούντιο». Κατά τον Χρ. Παναγόπουλο, «ό,τι περίσσευε από τις συμφωνίες των ιδιωτών έφτανε σε καλάθια μεσαζόντων, οι οποίοι τα έφερναν στην ΕΡΤ και τα πουλούσαν», δηλαδή «κατ’ έτος πλήρωνα άπειρα χρήματα για να έχω ξένες ταινίες, παιδικά προγράμματα, σίριαλ κ.λπ. από “καλάθια”».


Σχολιάστε εδώ