Τελευταία ευκαιρία για τους «καμένους» της κρίσης

Η αντιμετώπιση της «ασφυξίας» στην αγορά αποτελεί βασική προτεραιότητα της Λούκας Κατσέλη, καθώς υπολογίζεται ότι τη διετία 2008-2009 οι ακάλυπτες επιταγές θα ξεπεράσουν τα 450.000 τεμάχια και η αξία τους θα προσεγγίσει τα 4 δισ. ευρώ, προκαλώντας γενικευμένη «αρρυθμία» στην αγορά και χιλιάδες «λουκέτα». Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν «μαυριστεί» στη λίστα του Τειρεσία ξεπερνούν το 1,2 εκατομμύριο. Την ίδια ώρα, περίπου ένα στα δέκα επιχειρηματικά δάνεια βρίσκονται σε καθυστέρηση και το συνολικό ύψος τους υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ.
Το μέτρο κλειδί από το σύνολο των παρεμβάσεων που προτείνει το υπουργείο είναι αναμφίβολα η «αμνηστία» για όσους έχουν «μαυριστεί» στον Τειρεσία τη διετία 2008-2009, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι και τρεις μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου. Με το μέτρο αυτό δίνεται ένα ισχυρό κίνητρο σε χιλιάδες επιχειρηματίες, ίσως και στο 10% όσων βρίσκονται σήμερα στη «μαύρη λίστα», σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων, να πληρώσουν τα χρέη τους και να επανέλθουν σε ομαλές συνθήκες επιχειρηματικής δραστηριότητας, με μπλοκ επιταγών ανά χείρας. Επιπλέον, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων, με το νομοσχέδιο προτείνεται διετές πάγωμα των πληρωμών για το κεφάλαιο, αλλά και διαγραφή τόκων υπερημερίας και ανατοκισμού.
Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 90 ημερών από συμβάσεις που δεν έχουν καταγγελθεί, εφόσον οι οφειλές δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2008. Ρυθμίζονται επίσης οι οφειλές συμβάσεων δανείων που έχουν καταγγελθεί μετά την 1/1/2008 ή θα καταγγελθούν εντός δύο μηνών από την ψήφιση του νόμου και εφόσον η οφειλή από τη σύμβαση δανείου δεν υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα. Για τις παραπάνω ληξιπρόθεσμες οφειλές διαγράφονται οι τόκοι υπερημερίας κι ανατοκισμού από 1/1/2008 εφόσον δεν έχουν καταβληθεί. Στη ρύθμιση υπάγονται και όλα τα δάνεια του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, με εξαίρεση όσα δάνεια είναι εγγυημένα.
Για τον Τειρεσία παρέχεται γενικευμένη «αμνηστία» για όλες τις καταγραφές δυσμενών δεδομένων, που έχουν καταχωρισθεί από 1/1/2008 και αφορούν οφειλές που είτε έχουν εξοφληθεί ή θα εξοφληθούν μέσα σε 3 μήνες από την ψήφιση του νόμου. Ως συνέπεια της «αμνηστίας» αυτής θα αρθεί και το μέτρο της διοικητικής στέρησης βιβλιαρίου επιταγών. Επίσης, μειώνεται κατά ένα έτος ο χρόνος τήρησης των δυσμενών δεδομένων για οφειλές που έχουν πλέον εξοφληθεί και αφορούν επιταγές, διαταγές πληρωμής κ.ά. Οι επιταγές που εξοφλούνται εντός 30 ημερών (αντί των 8 ημερών που ισχύει σήμερα) από τη σφράγισή τους, δεν θα εμφανίζονται στα αρχεία του «Τειρεσία» και οι καταχωρισμένες διαγράφονται, ενώ αυξάνεται από 1.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ το όριο κάτω από το οποίο δεν θα εμφανίζονται στα σχετικά αρχεία του Τειρεσία δυσμενή οικονομικά δεδομένα για οφειλές που έχουν εξοφληθεί.


Σχολιάστε εδώ