Στον αέρα στρατηγικοί σχεδιασμοί λόγω Κυπριακού!

Όσο πλησιάζει ο Δεκέμβρης, που αναγκαστικά θα γίνει αξιολόγηση της τουρκικής ενταξιακής πορείας, τόσο μεγαλώνει ο εκνευρισμός των εταίρων για όσα πρόκειται να αντιμετωπισθούν ως αποτέλεσμα, γιʼ αυτό και αναπτύσσονται σενάρια για την αντιμετώπιση των πιθανών εξελίξεων. Με κυριότερο την αναβολή (για ένα εξάμηνο) προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και να δοθεί… ευκαιρία για κάποια έστω και κατʼ αρχήν συμφωνία, ως γενικό πλαίσιο λύσεως.
Εάν βεβαίως τα πράγματα οξυνθούν, η Λευκωσία και η Αθήνα εκτιμούν ότι η Άγκυρα θα προκαλέσει κρίση, κλιμακώνοντας στρατιωτικές προκλήσεις και εκβιαστικές ενέργειες τόσο στην Κύπρο
όσο και στο Αιγαίο.
Κι αυτό ενώ –σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών– πέραν του φόβου των Βρυξελλών η ηγεσία του ΝΑΤΟ δυσφορεί και δεν αποκρύπτει τον εκνευρισμό της, διότι:
= Λόγω του Κυπριακού η Άγκυρα μπλοκάρει σχεδιασμούς της Συμμαχίας με την ΕΕ γιατί δεν δέχεται τη συμμετοχή της Λευκωσίας, οπότε και οι κοινές αμυντικές (και άλλες) επιλογές των δύο οργανισμών μένουν στο κενό.
Αυτό –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές– οδηγεί σε παρεμβάσεις της ΝΑΤΟϊκής ηγεσίας προς τις ενδιαφερόμενες πρωτεύουσες για την εξεύρεση διεξόδου, ώστε να μην μπλοκάρονται κρίσιμοι στρατηγικοί σχεδιασμοί.


Σχολιάστε εδώ