Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Αν θέλετε να δείτε τη θετική πλευρά των πραγμάτων, τότε το γεγονός πως ακόμα και στην υποχώρηση των τελευταίων ημερών ο Γενικός Δείκτης δεν υποχώρησε κάτω από τις 2.470 μονάδες μοιάζει ικανοποιητικό επίτευγμα.
δ Αν όμως ανήκετε στους «σκεπτικιστές», τότε πιθανότατα ψάχνετε… επιχειρήματα που να στοιχειοθετούν σενάρια περαιτέρω ανόδου. Και μάλλον δεν βρίσκετε και πολλά!
δ Σε ένα τοπίο ακόμα θολό, με την ελληνική οικονομία ουσιαστικά σε καθεστώς σκληρότατης επιτήρησης και με έναν προϋπολογισμό που «σφίγγει» τα λουριά, θεωρητικά η εικόνα και της κεφαλαιαγοράς δεν μοιάζει ρόδινη. Ιδίως εάν συνυπολογίσει κανείς τα νέα δεδομένα (έκτακτη εισφορά επί των κερδών των επιχειρήσεων, φορολόγηση μερισμάτων κ.λπ.), τότε εκείνοι που θεωρούν πως το ΧΑ θα περάσει ένα «σοκ» στο αμέσως προσεχές διάστημα μοιάζουν να έχουν όλα τα δίκια με το μέρος τους.
δ Ακόμα και επιφανείς αναλυτές των διεθνών αγορών δεν αποκλείουν την πιθανότητα εμφάνισης μιας νέας κρίσης, και σε κάθε περίπτωση δεν εμφανίζονται αισιόδοξοι –πλην εξαιρέσεων τύπου Μαρκ Μόμπιους– για την πορεία των αγορών. Δεν διστάζουν μάλιστα να συστήσουν στους επενδυτές να αυξήσουν τη ρευστότητά τους και αναλόγως να περιορίσουν την έκθεσή τους σε μετοχικές αγορές (όπως, για παράδειγμα, η γνωστή «Κασσάνδρα» των αγορών, Μέρεντιθ Γουίτνεϊ).
δ Η ουσία είναι όμως ότι το προσεχές διάστημα για το ΧΑ θα είναι δύσκολο. Ιδίως γιατί οι επενδυτές –και προφανώς δεν μιλάμε για τους ιδιώτες μικροεπενδυτές– μοιάζουν «κουμπωμένοι», διστακτικοί και τουλάχιστον συγκρατημένοι. Άρα, όποιος θεωρεί ότι θα δει λίαν προσεχώς αυξημένο τζίρο, προϋπόθεση, όπως λένε οι ειδικοί, για τη διατήρηση μιας ανοδικής τροχιάς του Δείκτη, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσει την άποψή του. Μέχρι νεωτέρας και πλην εκπλήξεων…

ΥΓ.: Κάποιοι παλαιότεροι και εμπειρότεροι επισημαίνουν πως ειδοποιός διαφορά των σημερινών δεδομένων στην αγορά σε σχέση με παλαιότερες ανάλογες περιόδους ΔΕΝ υπάρχει, δεν «κυκλοφορούν» επιχειρηματικές ειδήσεις, ούτε καν σενάρια για δρομολογούμενες εξαγορές, συγχωνεύσεις ή συμπράξεις. Δείγμα κι αυτό του προβληματισμού των παραγόντων της αγοράς για τα μελλούμενα στην αγορά μας…
ΥΓ.2: Ας μην παραβλέπουμε ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός: Ότι δηλαδή μειώνεται συνεχώς ο δανεισμός τίτλων – κυρίως στα χαρτιά των τραπεζών και δευτερευόντως σε όλους τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Επομένως ή κάτι «ξέρουν» οι δραστηριοποιούμενοι στην αγορά παραγώγων ή για κάτι ανησυχούν και λαμβάνουν τα μέτρα τους. Σε κάθε περίπτωση, σε λίγες ημέρες που «αλλάζει» η σειρά των συμβολαίων θα μάθουμε (;) τι σκέπτονται οι του ΧΠΑ!


Σχολιάστε εδώ