στα ενδότερα των ομάδων

=Η πρόκριση της Εθνικής στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010 προκάλεσε πολλά πανηγύρια στην ΕΠΟ, αλλά και στα ΜΜΕ. Ο Σοφοκλής Πιλάβιος άρχισε τους υπολογισμούς για τα έξτρα έσοδα από χορηγούς και εμπορικά δικαιώματα, όπως και τα ΜΜΕ.
=Παραδοσιακά το καλοκαίρι ανεβαίνουν οι κυκλοφορίες των αθλητικών εφημερίδων επειδή οι οπαδοί ζουν με την ελπίδα των μεταγραφών. Αν προσθέσουμε και τη συμμετοχή της Εθνικής στο Μουντιάλ, αυτόματα θα εκτοξευθούν τα νούμερα των πωλήσεων.
=Είναι, λοιπόν, απόλυτα φυσιολογική η αποθέωση του Ότο Ρεχάγκελ και των διεθνών. Ακόμα και από εκείνους που έως το πρωί της Τετάρτης επιχειρούσαν να στήσουν τον Γερμανό στον τοίχο και να του αποδώσουν ενδεχόμενο αποκλεισμό της εθνικής ομάδας.
=Ο Γερμανός το γνώριζε. Γιʼ αυτό κι έκανε ειρωνικές δηλώσεις μετά την οριστικοποίηση της πρόκρισης κι ενώ γνώριζε ήδη ότι την ίδια ώρα έμενε εκτός ένας από τους καλύτερους προπονητές του κόσμου, ο Γκους Χίντιγκ, ο οποίος είδε τη Ρωσία να αποκλείεται από τη Σλοβενία.
=Η παρουσία της Εθνικής στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, πάντως, κρύβει πολλές παγίδες. Μην ξεχνάμε όσα συνέβησαν πριν από 15 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν πήγαμε φουριόζοι και εν τέλει αποτυπώσαμε το δημοφιλέστερο ποδοσφαιρικό σύστημα εκείνης της εποχής: το 4-4-2.
=Ήταν το σλόγκαν που δημιούργησαν οι τρεις ήττες της Εθνικής, δηλαδή, το 4-0 κόντρα στην Αργεντινή, το 4-0 απέναντι στη Βουλγαρία και το 2-0 στο ματς με τη Νιγηρία. Έτσι, η χαρά μετατράπηκε σε εφιάλτη και οδήγησε την ΕΠΟ σε καθολική ανανέωση της Εθνικής.
=Τότε ο Πολυχρονίου αντικατέστησε τον Παναγούλια και δημιούργησε μια ομάδα με βάση την Εθνική Ελπίδων που διέθετε σπουδαία ταλέντα όπως ο Ζαγοράκης, ο Κωστής, ο Τσιάρτας, ο Γκώνιας, ο Κασάπης, ο Γεωργάτος, ο Αλεξανδρής. Παίκτες που έπαιζαν βασικοί στις ομάδες τους, αλλά ο Αλκέτας προτίμησε να πάει στις ΗΠΑ με βάση τους διεθνείς που συμμετείχαν στα προκριματικά.
=Την ίδια τακτική ακολούθησε ουσιαστικά ο Ρεχάγκελ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008. Κι εκεί πατώσαμε με τρεις ήττες σε ισάριθμα ματς και επιστρέψαμε πρόωρα στα σπίτια μας.
=Η πορεία της Εθνικής, λοιπόν, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές του Ρεχάγκελ. Ο Γερμανός θα προσπαθήσει να πάρει και ορισμένους νεαρούς παίκτες, όπως ο Νίνης και ο Πλιάτσικας που ήδη στελεχώνουν τις αποστολές της ομάδας.
=Ερώτημα αποτελούν οι έμπειροι Μπασινάς, Παπαδόπουλος, Χαλκιάς και οι Τζιόλης, Μάντζιος που ο Ρεχάγκελ τους έχει αδυναμία. Αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών την πάτησαν λόγω της αγωνιστικής απραξίας και είδαν στην τηλεόραση τα μπαράζ.
=Υπάρχουν, βέβαια, και δυσάρεστες ειδήσεις που μας απασχόλησαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Με κορυφαίο γεγονός, αν και δυσάρεστο, τον αιφνίδιο θάνατο του Αντόνιο ντε Νίγκρις.
=Ο Μεξικανός έφυγε από τη ζωή και γέμισε τους πάντες με ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες υποβάλλουν οι ελληνικές ομάδες τους παίκτες τους. Μην ξεχνάμε ότι και ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα, το οποίο δεν διαπιστώθηκε όταν ήρθε στην Ελλάδα, αλλά κατά τη διάρκεια της καριέρας του στον Ολυμπιακό.
=Στην περίπτωση του Σέρβου, βέβαια, η διάγνωση του προβλήματος έγινε έγκαιρα. Ο γιατρός που τον εξέτασε έδειξε τη δέουσα σοβαρότητα, διέθετε την επιστημονική επάρκεια και έσωσε τον Κοβάσεβιτς.
=Υπάρχουν, όμως, πολλές περιπτώσεις στο πρόσφατο, αλλά και στο μακρινό παρελθόν, που αποδεικνύουν ότι οι ελληνικές ομάδες λειτουργούν πολλές φορές σαν να αγοράζουν γουρούνι στο σακί. Ακόμα και ορθοπεδικά προβλήματα περνάνε στο ντούκου με συνέπεια να χάνονται σημαντικές οικονομικές επενδύσεις.
=Το παράδειγμα του Νταρμπισάιρ είναι χαρακτηριστικό. Κάποιοι υποχρέωσαν τον Σωκράτη Κόκκαλη το περασμένο καλοκαίρι να πληρώσει 3,5 εκατ. ευρώ για τον άγγλο επιθετικό, ο οποίος αποδείχθηκε… άγγλος ασθενής!
=Χρόνιο πρόβλημα στους κοιλιακούς αντιμετώπιζε ο Νταρμπισάιρ. Αλλά στον Πειραιά δεν το είδαν ή έκαναν πως δεν το διέγνωσαν και άναψαν πράσινο φως για την ολοκλήρωση της μεταγραφής.
=Πλήρες χαρακτήρισε ο Χενκ Τεν Κάτε το ρόστερ του Παναθηναϊκού και, μάλιστα, προανήγγειλε αποχωρήσεις παικτών για να δουλέψει με λιγότερους, ώστε να περιορίσει και τις γκρίνιες μέσα στα αποδυτήρια. Φυσικά ο Ολλανδός δεν εννοούσε τους υπό πώληση Τζιόλη, Μάντζιο, Κλέιτον.
=Ο Τεν Κάτε γνωρίζει ότι δεν μπορεί να περιμένει μεταγραφή εάν δεν πουληθούν οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές. Διότι το ταμείο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι άδειο και μόνο εάν έρθουν χρήματα θα μπορέσει να καλύψει κάποια κενά που υπάρχουν στο ρόστερ.
=Είναι σαφές ότι ο προπονητής του «τριφυλλιού» θέλει παίκτες. Έχει εντοπίσει κενό στο κέντρο της άμυνας, αλλά και στο δεξί άκρο της επίθεσης.
=Ειδικά εάν αποφασίσει να φύγει ο Σαλπιγγίδης, ο Τεν Κάτε θα μείνει ουσιαστικά από τον Ιανουάριο με τον Σισέ, τον Πετρόπουλο και τον Ρουκάβινα. Υπάρχει, βέβαια, ο Χριστοδουλόπουλος, αλλά ο έλληνας φορ έπεσε στη δυσμένεια του Ολλανδού και αποτελεί έναν από τους παίκτες που τελούν υπό παραχώρηση, έστω και με τη μορφή δανεισμού.
=Από κει και πέρα θα μπει πωλητήριο στον Σιμάο. Αν και κάποιοι στην Παιανία προβληματίζονται επειδή θα μείνουν οι «πράσινοι» με αμυντικούς μέσους τον Ζιλμπέρτο Σίλβα και τον Κατσουράνη.
=Υπό προϋποθέσεις, βέβαια, μπορεί να παίξει τη θέση και ο Καντέ, τον οποίο δοκίμασε σε κάποια φιλικά ο ολλανδός τεχνικός, αλλά και οι Καραγκούνης, Μαχλελής. Ειδικά στον τελευταίο πιστεύει πολύ ο Τεν Κάτε.
=Να επιστρέψω, όμως, στον Ζιλμπέρτο. Στον Παναθηναϊκό ανησυχούν μήπως ο Βραζιλιάνος αρχίσει να φυλάγεται εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς θέλει να προσπεράσει τον Ντούγκα, τον Πελέ και τον Ρονάλντο σε διεθνείς συμμετοχές με τη «σελεσάο».
=Αυτή είναι και η μοναδική ένσταση για την ανάγκη πώλησης του Σιμάο. Όσο, όμως, ο Αφρικανός παίρνει περιορισμένο χρόνο συμμετοχής και αφού χρειάζονται χρήματα, προκρίνεται η επιλογή της παραχώρησής του ακόμα και με 4 εκατ. ευρώ.
=Βγήκε το περασμένο Σάββατο το διαζύγιο της Καβάλας με τον Γιάννη Παπακώστα. Ο έλληνας προπονητής υποστήριζε ότι παραιτήθηκε επειδή δεν άντεχε άλλο την κοροϊδία του Ψωμιάδη.
=Από την ομάδα διέδιδαν ότι λύγισε στην πίεση όταν άκουσε τους εργοδότες του να θέτουν ως στόχο τη συμμετοχή στα μπαράζ για έξοδο στην Ευρώπη. Το είπε, μάλιστα, και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ο γενικός αρχηγός της Καβάλας, ο Κώστας Τσαλίκης.
=Ο Ψωμιάδης, πάντως, έλεγε ότι έλυσαν από κοινού τη συνεργασία τους επειδή έβλεπαν ότι δεν μπορούσε να καθοδηγήσει τους παιχταράδες που διέθετε η ομάδα. Μόνο που δεν γίνεται να φεύγει για τέτοιο λόγο ο βασικός προπονητής και να αναλαμβάνει ο βοηθός του, από τον οποίο λείπουν οι παραστάσεις επιπέδου Σούπερ Λίγκας.


Σχολιάστε εδώ