Σκληρό πόκερ μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης

Στα φωτογραφικά ενσταντανέ, κατά τις συναντήσεις του Ιερωνύμου με τα στελέχη της νέας κυβέρνησης, τα χαμόγελα περισσεύουν. Όμως πίσω από τις κλειστές πόρτες, στις μεγάλης διάρκειας συναντήσεις τα πράγματα δεν είναι τόσο ευχάριστα για τον Αρχιεπίσκοπο. Οι υπουργοί, χωρίς να το λένε ξεκάθαρα, δεν δείχνουν την πρόθεση να συνεχίσουν να κάνουν «χατίρια» στην ηγεσία της Εκκλησίας. «Η Εκκλησία πρέπει να φορολογηθεί με δίκαιο τρόπο» ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. «Σε αυτήν τη δύσκολη εποχή δεν μπορεί η Εκκλησία να μείνει έξω από αυτή τη συνεισφορά» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στέλνοντας το δικό του μήνυμα.
Δεν είναι τυχαίος, όπως εκτιμούν Μητροπολίτες, ο τριπλασιασμός του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα εκκλησιαστικά ακίνητα, απροειδοποίητα και χωρίς να ερωτηθεί η άλλη πλευρά. Ούτε για το θέμα της απαγόρευσης χρήσης υψηλού κυβισμού αυτοκινήτων ή της πρόσληψης εκκλησιαστικών υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ, είχε προηγηθεί κάποια ενημέρωση της εκκλησιαστικής ηγεσίας. «Δεν είναι δυνατόν να έχει συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος με τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνουν ότι για όλα τα θέματα θα υπάρξει συνεννόηση και διάλογος και στη συνέχεια να μας ανακοινώνονται τόσο απλά, ως τετελεσμένα γεγονότα οι κυβερνητικές εξαγγελίες που μας αφορούν» λέει Μητροπολίτης της βόρειας Ελλάδας.
Ορισμένοι αρχιερείς υποστηρίζουν ότι το περιθώριο στην κυβέρνηση να κινηθεί τόσο μονομερώς κατά της Εκκλησίας, χωρίς να προηγηθεί συνεννόηση, το έδωσε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος με την «ήπιων τόνων» τακτική που ακολούθησε αρχικά. Κάποιοι λέγουν στα εκκλησιαστικά πηγαδάκια πως αυτή τη συμπάθεια που, ως γνωστόν, έδειχνε πάντοτε στο κυβερνών κόμμα ο Ιερώνυμος, την εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο στην κυβέρνηση για να περάσουν «στα γρήγορα» πολλά ζητήματα τα οποία, υπό άλλες συνθήκες, θα είχαν προκαλέσει τη σκληρή αντίδραση των αρχιερέων.
Πιέζουν για Iεραρχία
Όμως οι αντιδράσεις από τους αρχιερείς, όσο περνούν οι μέρες, είναι περισσότερο έντονες. Ακόμη και Μητροπολίτες που βρίσκονται πολύ κοντά στον Αρχιεπίσκοπο και πάντοτε είχαν μια ιδιαίτερη σχέση με το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ιωαννίνων, αντέδρασαν στα μέτρα της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι δεν προτίθενται να πληρώσουν τα «σπασμένα» από τους λάθος χειρισμούς των προηγούμενων (εννοώντας προφανώς κυβερνήσεων). Πολλοί αρχιερείς ζητούν από τον Ιερώνυμο να πάψει να «χαϊδεύει» υπουργικά αυτιά και να στείλει σκληρό μήνυμα, αφού, όπως λένε, μέχρι στιγμής από την πλευρά της κυβέρνησης κανένας δεν τους έχει διασφαλίσει ότι δεν θα αλλάξουν τα πράγματα.
«Δείχνουμε σαν να είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε ό,τι κι αν αποφασίσουν για εμάς» λέει χαρακτηριστικά Μητροπολίτης του Λεκανοπεδίου. Ολοένα και πιο πολλοί αρχιερείς ζητούν πια από τον Αρχιεπίσκοπο να συγκαλέσει το γρηγορότερο εκτάκτως τη (μεγάλη) σύνοδο της Ιεραρχίας. Θέλουν, όπως υπογραμμίζουν, να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε όσα μέτρα μελετά η κυβέρνηση και να πιέσουν, ώστε να ξεκινήσει αμέσως ο διάλογος για όλα τα θέματα που αφορούν τις δύο πλευρές. Υπάρχει μάλιστα και η σκέψη να προτείνει η ίδια η ηγεσία της Εκκλησίας συγκεκριμένους τρόπους που θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση, για να μη φανεί στα μάτια του λαού ότι οι κληρικοί δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν σʼ αυτήν τη δύσκολη οικονομική περίοδο.
Συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου πάντως, μετά τις πιέσεις που δέχεται από τους ιεράρχες για να λάβει πιο σκληρά μέτρα αντίδρασης, διοχέτευαν προς τα ΜΜΕ την επιστολή του Ιερωνύμου με την οποία διαμαρτύρεται στον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση για την απαγόρευση χρήσης από Μητροπολίτες υψηλού κυβισμού ΙΧ και των προσλήψεων εκκλησιαστικών υπαλλήλων μόνο μέσω ΑΣΕΠ.


Σχολιάστε εδώ