Πού ποντάρει ο Ψωμιάδης

ΟΤΑΝ ο Π. Ψωμιάδης ανακοίνωσε την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία της Ν. Δημοκρατίας, οι μισοί αντιμετώπισαν την υπόθεση με σκωπτικά, ενίοτε και με ειρωνικά σχόλια. Οι υπόλοιποι στοιχημάτιζαν ότι δεν πρόκειται να φθάσει μέχρι τέλους, ότι στην πορεία θα βρει μια αφορμή για να αποσυρθεί από την «κούρσα διαδοχής». Κι όμως, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές είναι ακόμη εδώ κι επιμένει!
Ο κ. Ψωμιάδης γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να εκλεγεί αρχηγός, αλλά ούτε καν να περάσει στο δεύτερο γύρο. Το γνωρίζει και το παραδέχεται δημοσίως. Κι αφού είναι έτσι, γιατί δεν αποχωρεί… ενδόξως, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν διψήφια ποσοστά δημοφιλίας; Οι εκτιμήσεις διχάζονται. Ορισμένοι θεωρούν ότι βασική επιδίωξη του νομάρχη είναι να δρέψει εντυπώσεις και να προσθέσει στο βιογραφικό του μια επιπλέον παράγραφο: Υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, ποτέ δεν έκρυψε τη ροπή του προς τη δημοσιότητα, άσκοπη τις περισσότερες φορές, επισύροντας πολλάκις τα σκωπτικά σχόλια κι άλλοτε τη λοιδορία των Μέσων Ενημέρωσης, παρότι είναι ο εκλεκτός τους. Υπάρχουν κι άλλοι που πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα ο κ. Ψωμιάδης επιχειρεί να καταγράψει δυνάμεις ώστε να διαθέτει ένα επιπλέον «όπλο» τη στιγμή που θα διεκδικήσει το χρίσμα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος αποτελεί τον… διακαή του πόθο. Σε σημείο μάλιστα που -σε νεκρό χρόνο- είχε δηλώσει ότι τον Οκτώβριο του 2010 θα είναι υποψήφιος με ή χωρίς τη στήριξη της Ρηγίλλης, αν και εκείνοι που τον ξέρουν καλά ισχυρίζονται ότι ο Πανίκας δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη νομαρχία. Ωστόσο, οι πλέον καχύποπτοι προσπερνούν ως «ισχνές» και «ανεπαρκείς» τις συγκεκριμένες προσεγγίσεις (ερμηνείες) και κάνουν ένα βήμα παρακάτω αναζητώντας τις… βαθύτερες αιτίες. Αν δηλαδή η τακτική του αυτή υποκρύπτει σκοπιμότητες και αποκρύπτει βαθύτερες επιδιώξεις.
Σε κάθε ευκαιρία ο νομάρχης εκφράζει την αγωνία του για την ενότητα της παράταξης και προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί το «κλίμα πόλωσης» που επικρατεί στην προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, με την επιμονή του να είναι υποψήφιος το μόνο που θα επιτύχει είναι να παρατείνει την κατάσταση για μία επιπλέον εβδομάδα. Καθότι αν θα είναι τελικά υποψήφιος στις 29 Νοεμβρίου, εκτός απροόπτου θα απαιτηθεί και δεύτερος γύρος προκειμένου να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος.
Ο κ. Ψωμιάδης αποκρούει μετά βδελυγμίας τις αιτιάσεις ότι «παίζει παιχνίδι» υπέρ της μιας ή του άλλου διεκδικητή, επαναλαμβάνει ότι «δεν είναι λαγός κανενός» και ότι θα φθάσει μέχρι το τέλος. Επιπροσθέτως τονίζει ότι δεν είναι στις προθέσεις του να δώσει «γραμμή» στους ψηφοφόρους για τον δεύτερο γύρο και πως θα τους καλέσει να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι υποστηρικτές του προέρχονται από τη βόρεια Ελλάδα και μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι λόγω και των εθνικών θεμάτων και κυρίως του Σκοπιανού, οι θέσεις τους είναι ταυτόσημες με τις θέσεις του κ. Σαμαρά. Κατά συνέπεια, αν ο κ. Ψωμιάδης αποφάσιζε να δώσει «γραμμή» υπέρ της κ. Μπακογιάννη, οι περισσότεροι ψηφοφόροι του πιθανότατα δεν θα υπάκουαν. Ο νομάρχης τα γνωρίζει καλά αυτά και δεν θέλει να αναλάβει τέτοιο «ρίσκο», αφού θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «μπούμερανγκ» με προσωπικό (πολιτικό) κόστος.
Ο κ. Ψωμιάδης διακρίνεται για δύο λόγους: Ο ένας είναι το λαϊκό ταμπεραμέντο του, ο δεύτερος η έφεσή του να παίζει ρόλους. Κι έχει μεγάλη γκάμα. Από Ζορό μέχρι Μέγας Αλέξανδρος. Τις τελευταίες αυτές εβδομάδες υποδύεται τον υποψήφιο αρχηγό της Ν. Δημοκρατίας. Κι αν τον αντέξει το σχοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα!


Σχολιάστε εδώ