Πενταμερή διάσκεψη προωθεί ο Ερντογάν

Την ιδέα για Πενταμερή επικροτεί και η Βρετανία, η οποία θα είναι (μαζί με την Τουρκία, την Ελλάδα και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο) μέρος της διαδικασίας, με βαρύνοντα ρόλο και λόγο, αφού έχει δικά της (!) εδάφη κι εφόσον διατηρεί ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στη Μεγαλόνησο.
Η πονηρία του Ερντογάν (με υποβολέα φυσικά τον δαιμόνιο τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου)
έγκειται στην προώθηση μιας διαδικασίας που αναιρεί την Κυπριακή Δημοκρατία, υποβαθμίζοντας το κράτος σε κοινότητα, γιατί μόνον έτσι μπορεί να νοηθεί και να πραγματοποιηθεί Πενταμερής. Ακριβώς κατά το πρότυπο εκείνης του 1959, από την οποία συνέπεια ήταν οι συμφωνίες για κολοβωμένη κυπριακή ανεξαρτησία, με κατοχύρωση του δικαιώματος επεμβάσεως των εγγυητριών, που έδωσε τη νομιμοφανή δυνατότητα στην Άγκυρα να επέμβει το 1974.
Ήδη ο Ερντογάν διεβίβασε στον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών σχετική επιστολή, στην οποία μάλιστα εισηγείται και επανάληψη του Μπούργκενστοκ εφόσον με παρεμβάσεις επιτευχθεί πρόοδος το ταχύτερο, που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ο τούρκος πρωθυπουργός συνάντησε τον Μπαν Κι Μουν στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα και το «ΠΑΡΟΝ» πληροφορήθηκε από άριστα πληροφορημένες πηγές ότι ενημέρωσε για τις ίδιες ιδέες τόσο τις ΗΠΑ (με απεσταλμένους στην Ουάσινγκτον, όπου θα μεταβεί και ο ίδιος) όσο και ηγετικούς κύκλους της ΕΕ, που δεν τον αποθάρρυναν. Αντιθέτως, μάλιστα:
• Ιδιαίτερα η σουηδική Προεδρία ενθαρρύνει κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, προωθώντας παρασκηνιακά δικές της «ειδικές συστάσεις» για επιτάχυνση τέτοιων διαδικασιών προκειμένου να υπάρξουν το συντομότερο εξελίξεις για λύση του προβλήματος.
Ταυτόχρονα, πάνω στις ίδιες γραμμές, αλλά χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες, κινείται και το ΝΑΤΟ διά του γενικού γραμματέως του κ. Ράσμουσεν, ο οποίος φέρεται να διεμήνυσε και προς την Αθήνα την ανάγκη να επιταχυνθούν ρυθμίσεις για κλείσιμο του Κυπριακού «λόγω ανασχέσεων που αυτό προκαλεί στους συμμαχικούς σχεδιασμούς». Γίνεται δε αντιληπτόν ότι κοινωνός των σκέψεων Ράσμουσεν υπήρξε τόσο ο υπουργός όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ευάγγ. Βενιζέλος και Π. Μπεγλίτης. Σχολιάζοντας το θέμα ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι η πρόταση Ερντογάν είναι ξαναζεσταμένο φαγητό γιατί είχε υποβληθεί και παλαιότερα χωρίς να έχει τύχη.
Εκβιασμοί
Σχετικά με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και το γεγονός ότι το περιουσιακό ήταν στο επίκεντρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι πάνω απʼ όλα δεν είναι το χρήμα και η χρηματική αποτίμηση των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, αλλά η πατρίδα, και υποστήριξε ότι ο στόχος είναι η απελευθέρωση της Κύπρου και γιʼ αυτό αγωνιζόμαστε. Ο κύπριος Πρόεδρος θα ήθελε να προχωρούσαν οι συνομιλίες με ταχύτερους ρυθμούς, όμως λόγω της στάσης της τουρκικής πλευράς αυτό δεν είναι εφικτό. Από την άλλη, Άγκυρα και Ταλάτ καλλιεργούν την αντίληψη ότι οι συνομιλίες βαίνουν καλώς και ότι μπορούν οι δύο ηγέτες να φθάσουν σε λύση πριν από τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές του «ψευδοκράτους». Αυτή η προσέγγιση δίδει την ευκαιρία στην Τουρκία να ισχυρίζεται σε επίπεδο ΕΕ ότι εάν τιμωρηθεί τον Δεκέμβριο με την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων, τότε θα προκύψει διπλή κρίση. Στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ και στις συνομιλίες για το Κυπριακό.
Ψήφισμα χωρίς κυρώσεις
Στη βάση αυτής της πολιτικής λογικής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση αξιολόγησης δεν εισηγείται προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επιβολή κυρώσεων. Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου αμέσως μετά την έκδοση της έκθεσης ισχυρίστηκε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα δράσει κατά τρόπο ώστε να προχωρήσει η Επιτροπή σε εισήγηση προς το Συμβούλιο. Αυτή όμως η διαδικασία δεν συνηθίζεται. Επί του παρόντος η τουρκική πολιτική κερδίζει κατά κράτος στην ΕΕ. Απόδειξη τούτου αποτελεί και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Στρατηγική της Διεύρυνσης. Σʼ αυτό δεν περιλαμβάνεται καμιά αναφορά σε κυρώσεις ή επιπτώσεις επί της Τουρκίας, εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της υπό το πρόσχημα ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις που θα ήταν δυνατό να προκαλέσουν προβλήματα.


Σχολιάστε εδώ