Ο Όμιλος Γιαννίκου πήρε τη Warner!
// Το τοπικό γραφείο της Warner είχε παγώσει τις περισσότερες από τις δραστηριότητές του τις τελευταίες εβδομάδες, όσο πλησίαζε στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.
// Στα κεντρικά της Warner εκδήλωσαν ενδιαφέρον και οι υπόλοιπες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όμως η απόφασή τους ήταν να δοθεί το συμβόλαιο σε μια «indy», ανεξάρτητη δηλαδή δισκογραφική εταιρεία.
// Με την κίνηση αυτή ο Όμιλος Γιαννίκου γίνεται ένας ακόμα μεγαλύτερος παίκτης στον χάρτη της τοπικής μουσικής βιομηχανίας.
// Κάτω από την ομπρέλα του συμπεριλαμβάνει τις Legend, Virus, Lyra και τώρα τη Warner. Θα ήταν πολύ επιπόλαιο να μιλήσει κανείς για το ποιο είναι το «market share» που αποκτά ο Γιαννίκος με την κίνηση αυτή, κυρίως λόγω του ότι η αγορά στερείται αξιόπιστων μετρήσεων.
// Με την παλιά λογική (σύμφωνα με την οποία λειτουργούσε το IFPI Chart) θα μπορούσε κανείς να πει ότι το μερίδιο του Γιαννίκου είναι πολύ πάνω από το 20%.
// Όμως η λογική αυτή δεν ήταν ενδεικτική της πραγματικής δυναμικής της μουσικής βιομηχανίας, καθώς κατέγραφε μόνο ποιες παραγγελίες για κυκλοφορίες δισκογραφικών αποστέλλονταν στο λιανεμπόριο.
// Το σημαντικό λοιπόν δεν είναι τι ποσοστό έχει στην αγορά ο Γιαννίκος με την παλιά λογική, αλλά πόσο παραπάνω τζίρο μπορεί να δημιουργήσει με τον τρόπο που λειτουργεί έχοντας στα χέρια του έναν ακόμα καταπληκτικό κατάλογο.
// Όταν πριν από περίπου δύο χρόνια έδωσε σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποκτήσει τον κατάλογο της Lyra, πολλοί απόρησαν. Ο ίδιος σήμερα αισθάνεται δικαιωμένος, καθώς εκμεταλλεύθηκε πολλαπλώς τον πλούσιο κατάλογο της εταιρείας και δημιούργησε σταθερή ροή εσόδων, ικανή να του αφήνει και κέρδος.
// Αντίστοιχη θα είναι η τακτική του με τη Warner, καθώς έχει καταφέρει πλέον να χτίσει έναν μηχανισμό που δουλεύει τον κατάλογο με κάθε δυνατό τρόπο – ξεκινά από το λιανεμπόριο και φθάνει μέχρι το δίκτυο περιπτέρων σε όλη την Ελλάδα.
// Είναι μια θαυμάσια συγκυρία για τον Γιαννίκο, ιδιαίτερα όταν το ξένο ρεπερτόριο φαίνεται να κατακλύζει τα πάντα. Η πλειοψηφία των κομματιών, ακόμα και στο music control, είναι πλέον ξένα.
// Οι κακές γλώσσες ισχυρίζονται ότι ο Γιαννίκος έχει άλλο σχέδιο: Θα δουλέψει τον κατάλογο με «ελληνικό» τρόπο, οι ξένοι όσο θα βγάζουν κέρδος δεν θα μιλάνε, και μερικά χρόνια αργότερα θα διαπιστώσουν ότι ο κατάλογος από τις πολλές προσφορές «κάηκε», όπως έγινε στο παρελθόν με την BMG.
// Για την ιστορία αξίζει να σημειώσουμε ότι την εποχή που η Heaven σημείωνε τις μεγάλες της δόξες με τον Γιώργο Λεβέντη στο τιμόνι της, ο Κυριακού είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να πάρει ο ίδιος licensing τη Warner. Οι συζητήσεις ναυάγησαν, καθώς οι ξένοι ζητούσαν υπέρογκα ποσά.
// Σε μια ακόμα κίνηση… ματ προχώρησε ο Όμιλος Λαυρεντιάδη. Έπειτα από αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις κατάφερε να εξασφαλίσει σε αποκλειστικότητα το νέο άλμπουμ του τραγουδιστή Νίνο.
// Ο Λαυρεντιάδης, επιθυμώντας να δώσει κάτι πίσω στην ελληνική κοινωνία, πήρε τη μεγάλη απόφαση να προσφέρει δωρεάν το άλμπουμ αυτήν την Κυριακή μαζί με την «Espresso»…