Μπαίνουμε σε τούνελ…

ΣΕ… ΒΑΘΥ τούνελ φαίνεται να μπαίνει σταδιακά η κυβέρνηση, καθώς τα προβλήματα, πολλά και σημαντικά, τείνουν να πάρουν εκρηκτικές διαστάσεις και ζητούν άμεση αντιμετώπιση και αποτελεσματικά μέτρα. Οικονομία, ασφαλιστικό, εθνικά θέματα, δημόσια διοίκηση, ο κατάλογος είναι ανεξάντλητος. Μέσα σʼ ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον και δεδομένου ότι θα χρειαστεί να πάρει αποφάσεις με πολιτικό κόστος, η κυβέρνηση αναζητά στηρίγματα στην αντιπολίτευση. Στις προθέσεις του Γ. Παπανδρέου είναι να ξεκινήσει άμεσα γύρο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για ζητήματα μείζονος σημασίας όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό και οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Όλα αυτά την ώρα που η Κομισιόν απαιτεί εδώ και τώρα αποδείξεις ότι η Ελλάδα έχει πάρει τα… μηνύματα και κινείται αναλόγως για τον περιορισμό των ελλειμμάτων.
Αξιωματούχοι των Βρυξελλών βρέθηκαν στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες και προχώρησαν σε εξονυχιστικούς ελέγχους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης και περιμένουν το πρόγραμμα σταθερότητας που θα παρουσιάσει η Αθήνα τις πρώτες εβδομάδες του 2010, προκειμένου να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για την Ελλάδα. Τα… δυσάρεστα νέα ωστόσο φθάνουν από παντού. Η χώρα μας, λόγω της κακής κατάστασης της οικονομίας, δανείζεται πιο ακριβά και με πιο επαχθείς όρους, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφει το χρηματιστήριο.
Αναδίπλωση
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση ως προς την απόφασή της για «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Η Νέα Δημοκρατία μίλησε για «εξαπάτηση» του ελληνικού λαού, καθώς το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά είχε καταγγείλει τον Κ. Καραμανλή για αντιλαϊκή πολιτική, την οποία εφαρμόζει τώρα ως κυβέρνηση. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ανακοινώσεις των άλλων κομμάτων, που έκαναν λόγο για συνέχιση της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για «πάγωμα» των προσλήψεων έβαλε οριστικά τέλος στα… όνειρα χιλιάδων συμβασιούχων για μονιμοποίηση.
Αύριο, στο μεταξύ, ξεκινάει ο διάλογος για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και οι προοπτικές δεν είναι καθόλου ευοίωνες για τους εργαζόμενους, καθώς επίκεινται επώδυνες αποφάσεις για όλους. Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευτεί ότι δεν θα θιγούν ασφαλιστικά δικαιώματα, όμως κάτω από τις πιέσεις των Βρυξελλών υποχρεώνεται τώρα να λάβει σκληρά μέτρα μεταξύ των οποίων η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο Δημόσιο, η παράταση του χρόνου εργασίας και η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Την ίδια στιγμή τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, με ορατό τον κίνδυνο να μην μπορούν στο άμεσο μέλλον να καταβάλουν τις συντάξεις.
Μετρούν αντίστροφα
ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ στην κούρσα διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία, μετά την ανακοίνωση του Άρη Σπηλιωτόπουλου ότι στηρίζει την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία θα λειτουργήσει ως «αντίβαρο» στη συμμαχία Σαμαρά – Αβραμόπουλου. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος σημείωσε ότι έκανε αυτήν την επιλογή με καθαρά πολιτικά κριτήρια, ότι οι θέσεις του συμπίπτουν μʼ εκείνες της κ. Μπακογιάννη, ότι η ΝΔ πρέπει να είναι ένα μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα. Πρόσθεσε ακόμη ότι το κόμμα δεν πρέπει να περιχαρακωθεί, να μην εγκαταλείψει τον μεσαίο χώρο και να διατυπώσει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.
Ωστόσο, βουλευτές και στελέχη που κινούνται στην ομάδα του (Χαρακόπουλος, Νικολόπουλος κ.ά.) ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν τον κ. Σαμαρά. Ο τελευταίος από την πλευρά του επιμένει στην άποψή του περί καθαρότητας της ταυτότητας της ΝΔ και «ανάγκης» να ανατραπούν οι μηχανισμοί. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις έδειξαν μείωση της διαφοράς, ωστόσο το προβάδισμα του κ. Σαμαρά παραμένει καθαρό τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο. Στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι το ποσοστό του Παναγιώτη Ψωμιάδη εξακολουθεί να κυμαίνεται σε διψήφια νούμερα, ενώ ο ίδιος τονίζει ότι στον δεύτερο γύρο δεν πρόκειται να δώσει «γραμμή» υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου.
Κατά τα άλλα, η Ντ. Μπακογιάννη απηύθυνε πρόσκληση για τη διενέργεια ντιμπέιτ μεταξύ των υποψήφιων αρχηγών, πρόταση που απορρίφθηκε από τους άλλους δύο, ενώ ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι δεν πρέπει τα εσωκομματικά να γίνουν τηλεοπτικό θέαμα. Στις ημέρες που απομένουν, τα επιτελεία των δύο βασικών υποψηφίων εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων μελών, ώστε να αυξηθεί η προσέλευση στις κάλπες την προσεχή Κυριακή.
Σύγχυση
ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ τα κρούσματα της νέας γρίπης αυξάνονται ραγδαία και ενώ όλο και περισσότερα σχολεία κλείνουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τεθεί σε συναγερμό, σύγχυση επικρατεί ως προς το εμβόλιο. Οι απόψεις των γιατρών
διίστανται με ορισμένους να προτρέπουν τους πολίτες να εμβολιασθούν για να αποφύγουν τυχόν περιπέτειες κι άλλους να εκφράζουν επιφυλάξεις, είτε διότι το εμβόλιο είναι σε πειραματικό στάδιο και δεν είναι βέβαιο ότι είναι αποτελεσματικό, είτε διότι υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο παρενεργειών. Οι διαφωνίες των επιστημόνων προβληματίζουν τους πολίτες, που εμφανίζονται διστακτικοί, ενώ σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου έκανε το εμβόλιο παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων.
Πάλης ξεκίνημα
ΜΕ ΑΡΚΕΤΑ «παρατράγουδα»… διανθίστηκαν οι εκδηλώσεις για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου. Στη διάρκεια επεισοδίων που έγιναν μετά το πέρας της πορείας η Αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή περίπου 300 ατόμων, οι 10 από τους οποίους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα. Επίσης, ανήμερα της επετείου ο Εισαγγελέας άσκησε δίωξη σε βάρος του πρύτανη και των δύο αντιπρυτάνεων του Πολυτεχνείου, διότι μέσα στο Ίδρυμα λειτουργούσε ιστοσελίδα η οποία φιλοξενεί τις απόψεις αναρχικών ομάδων, ακόμη και τις προκηρύξεις τρομοκρατικών οργανώσεων.


Σχολιάστε εδώ