Κρίση στη συγκυβέρνηση

ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ θεωρείται η διάσπαση του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), εάν δεν αποσυρθεί από την κυβέρνηση, όπου (με την «ΠΑΣΟΚογενή» ΕΔΕΚ) στηρίζει τις επιλογές Χριστόφια. Και άρα εκείνα με τα οποία ως προς το Κυπριακό διαφωνεί (υποτίθεται) ριζικά, όπως είναι οι προτάσεις για την εκ περιτροπής Προεδρία και την παραμονή μεγάλου αριθμού εποίκων.
Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος Μάριος Κάρογιαν επέβαλε τις θέσεις του και προειδοποίησε με διαγραφή όσους διαφωνούν με τη γραμμή κι εκδηλώνουν «προσωπικές θέσεις», εντούτοις σημαντικά στελέχη που πρόσκεινται προς θέσεις του αείμνηστου Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου, δεν είναι διατεθειμένα να ενδώσουν, οπότε – όπως ανέφεραν στο «ΠΑΡΟΝ» έγκυροι κύκλοι των ιδίων:
• «Είτε το κόμμα θα διαχωρίσει τη θέση του από τον Χριστόφια το ταχύτερο, είτε αυτοί θα διαχωρίσουν τη θέση τους από το κόμμα», με ό,τι αυτό σημαίνει.
Η προοπτική μιας τέτοιας εξέλιξης ανησυχεί σφόδρα τον Πρόεδρο της Κύπρου, γιατί κινδυνεύει να μείνει χωρίς στηρίγματα «εκ δεξιών», που δίδουν ευρύτερη διάσταση στην εξουσία, αφού θα μείνει αμιγώς αριστερή και μάλιστα ορθόδοξη μαρξιστική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ιδιαίτερα εάν και η ΕΔΕΚ ακολουθήσει την οδό της εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα, δεδομένου ότι οι θέσεις που υποστηρίζει ο επίτιμος πρόεδρός της Δρ Βάσος Λυσσαρίδης πόρρω απέχουν από την πολιτική της κυβερνήσεως και του προέδρου της.
Τα πνεύματα στο ΔΗΚΟ έχουν οξυνθεί μετά τις αποφάσεις που πέρασε ο Μάριος Κάρογιαν στο Εκτελεστικό του κόμματος και τις αντιδράσεις του γιου του Τάσσου Παπαδόπουλου, Νικόλα (και των συν αυτώ), σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, που εισέρχεται πλέον σε κρισιμότατη φάση, λύσεως ή αδιεξόδου. Και με τον Ταλάτ να λέει ότι:
• Εάν δεν καταλήξουν σε λύση το συντομότερο, τότε και του ιδίου και του Δημήτρη Χριστόφια η πολιτική σταδιοδρομία, θα τερματισθεί οριστικά γιατί είναι δέσμιες της επίλυσης του προβλήματος και άρα εξαρτώνται από αυτήν.
Να λεχθεί ότι έχει τεθεί όχι ως νοητό, αλλά πραγματικό όριο, ο ερχόμενος Απρίλιος, οπότε και θα διεξαχθούν εκλογές στα κατεχόμενα για την ανάδειξη νέου «Προέδρου» του «ψευδοκράτους» και ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.


Σχολιάστε εδώ