Ζητείται έλεγχος στις μετρήσεις

«Aλλάξτε το σύστημα μέτρησης», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι Τ. Χυτήρης, Απ. Κακλαμάνης, Φ. Κουβέλης και Β. Πολύδωρας. Ο Τηλέμαχος Χυτήρης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έθεσε μια σειρά από ζητήματα τόσο για το περιεχόμενο των δελτίων ειδήσεων όσο και για τον τρόπο μέτρησης της τηλεθέασης που τα παράγει. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για «ανεξέλεγκτο μονοπώλιο» της AGB και για παθογένεια στον χώρο της τηλεόρασης, ενώ ο Απ. Κακλαμάνης αναρωτήθηκε τόσο στη Βουλή όσο και στον ίδιο σταθμό αν η όλη λειτουργία της εταιρείας είναι «σε αρμονία με τις συνταγματικές επιταγές». «Ο έλεγχος της AGB δεν αποτελεί χειραγώγηση. Αντιθέτως αποτελεί στοιχείο που κινείται στο πλαίσιο του Συντάγματος», δήλωσε επίσης στον ΣΚΑΪ ο Φ. Κουβέλης, σημειώνοντας για το ΕΣΡ πως έχει την υποχρέωση, εκ του νόμου και του Συντάγματος, να ελέγχει την ποιότητα του τηλεοπτικού προγράμματος.
Ο Τ. Χυτήρης μάλιστα παραδέχθηκε πως ήταν λάθος των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που δεν ασχολήθηκαν με το θέμα, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση. Θυμίζουμε πως το «Π» όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθεί επισταμένα τα θέματα των μετρήσεων, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις από το «νόμισμα» των μετρήσεων στην κοινωνία και στον πολιτισμό.
Είναι προφανές πως για πρώτη φορά η Πολιτεία, 20 χρόνια μετά την έναρξη της
ιδιωτικής τηλεόρασης, αποφασίζει να ασχοληθεί με το φαινόμενο των τηλεοπτικών μετρήσεων και τις επιπτώσεις που έχει στους πολίτες και στους ίδιους τους πολιτικούς. Μέχρι πρότινος υπήρχαν μόνο οι καταγγελίες των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών
όταν θεωρούσαν πως θίγονταν, η δημοσιογραφική επιμονή λίγων προσώπων και οι έρευνες των Εισαγγελέων.
Η αποκάλυψη Βαξεβάνη
Καθοριστική ήταν η αποκάλυψη του Κώστα Βαξεβάνη για την άρση του απορρήτου. Στα χέρια του περιήλθε λίστα με 500 νοικοκυριά της AGB, την οποία κατέθεσε στην Εισαγγελέα, ενημερώνοντας παράλληλα, όπως και ο Δ. Κοντομηνάς, την Επιτροπή Ελέγχου Έρευνας Τηλεθέασης.
Ύστερα από αυτήν την αποκάλυψη οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί ξεκίνησαν την περασμένη άνοιξη να συζητούν για τη σύσταση φορέα που θα προκηρύξει τον διαγωνισμό.
Μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία μέτρησης τηλεθέασης, που προβλέπει ο νόμος Ρουσόπουλου, και θα έχει στόχο «τη διενέργεια και τον έλεγχο της αξιοπιστίας των ερευνών».
Σύμφωνα με το σχέδιο που είχε αποκαλύψει η στήλη, στην εταιρεία αυτή η ΕΙΤΗΣΕΕ θα έχει 3 μέλη, η ΕΡΤ θα έχει 1, η Ένωση Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος από 2 μέλη.
Δηλαδή, επί της ουσίας, οι διαφημιστές θα έχουν το 25%, οι διαφημιζόμενοι επίσης 25%, η ΕΙΤΗΣΕΕ έως 35% και η ΕΡΤ έως 15%, ενώ ο εκάστοτε πρόεδρος στην περίπτωση ισοψηφίας θα έχει δικαίωμα διπλής ψήφου.
Το κρίσιμο σημείο είναι βέβαια ο έλεγχος της έρευνας. Και μπορεί το ΕΣΡ να λέει πως μπορεί να αναλάβει μέχρι και τη διεξαγωγή της μέτρησης τηλεθέασης, αλλά μια τέτοια δουλειά χρειάζεται άλλη προσέγγιση.
Ο ρόλος της Επιτροπής Ελέγχου Έρευνας Τηλεθέασης είναι καθοριστικός, καθώς ελέγχει την AGB, χωρίς ωστόσο να υπάρχει εκπρόσωπος του Δημοσίου ή κάποιου πανεπιστημιακού φορέα. Για την Επιτροπή στο πόρισμά της (Μάρτιος 2006) η Εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη διαπίστωνε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως «γίνεται φανερό ότι η ΕΕΕΤ δεν παρέχει τα απαιτούμενα εχέγγυα ουσιαστικού και αντικειμενικού ελέγχου» και πως «το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πλήρη έλλειψη-αδράνεια ελεγκτικών μηχανισμών εκ μέρους των δημοσίων υπηρεσιών (Γενική Γραμματεία, υπουργείο Τύπου, ΕΣΡ), δημιούργησε προϋποθέσεις
αδιαφανούς λειτουργίας της AGB και κατʼ
επέκταση προϋποθέσεις κυκλοφορίας εκ μέρους της ενός κίβδηλου πολιτιστικού και οικονομικού “νομίσματος”, το οποίο παράγει βεβαίως αισθητές συνέπειες και για την κοινωνία και για τον πολιτισμό μας».


Σχολιάστε εδώ