ΑEΡΑΣ ΝIΚΗΣ ΣΑΜΑΡA

ο νικηφόρο ρεύμα που υπάρχει στην κοινωνία πιστοποιείται και από τη μαζικότητα που παρουσιάζουν οι συγκεντρώσεις στις οποίες ομιλητής είναι ο πρώην υπουργός Πολιτισμού. Στην Αλεξανδρούπολη μίλησε σε ένα πολυπληθές και ενθουσιώδες ακροατήριο, ενώ στην Πάτρα ο αριθμός των συγκεντρωμένων ήταν διπλάσιος από αυτόν στην αντίστοιχη εκδήλωση της κ. Μπακογιάννη. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκείνη μίλησε σε αίθουσα ξενοδοχείου, ενώ ο κ. Σαμαράς σε γήπεδο!
Η υπόθεση παίρνει άλλες διαστάσεις δεδομένου ότι όλοι σχεδόν οι τοπικοί βουλευτές και πολιτευτές στηρίζουν την κ. Μπακογιάννη. Στοιχείο που ενισχύει τη διαπίστωση ότι η βάση δείχνει να αγνοεί τις προτιμήσεις των στελεχών και στοιχίζεται πίσω από τον κ. Σαμαρά. Ενδεικτική είναι μία ακόμη περίπτωση: Ενώ ο Άρης Σπηλιωτόπουλος συμπλέει με την Ντόρα, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Θανάσης Κοτταράς στηρίζει τον Σαμαρά. Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση στήριξης του πρώην υπουργού Χρ. Φώλια: «Στέκομαι στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά γιατί πιστεύω ακράδαντα σε μια ΝΔ που θα είναι ενωμένη σαν μια γροθιά, θα έχει ταυτότητα, θα έχει καθαρές θέσεις και θα μπορεί να ξαναδώσει την ελπίδα στην Ελλάδα μας». Η πλειοψηφία των οπαδών του κόμματος εμπιστεύεται τον τελευταίο όχι μόνο λόγω των θέσεών του στα εθνικά θέματα αλλά και για την καθαρότητα των απόψεών του ως προς τη λειτουργία της ΝΔ. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό το κλίμα κατά της κ. Μπακογιάννη διαδραματίζει και το «αντιμητσοτακικό μένος» που διαπερνά ένα μεγάλο τμήμα των οπαδών, οι οποίοι δεν μπορούν να διανοηθούν ότι το κόμμα μπορεί να περάσει εκ νέου στην οικογένεια Μητσοτάκη. Παράλληλα, τη συνδέουν με τα οικονομικά συμφέροντα και το εκδοτικό κατεστημένο.
Την ίδια στιγμή, η κ. Μπακογιάννη και το επιτελείο της επιχειρούν μέσω των μηχανισμών (πιέζουν, υπόσχονται…) να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα. Για τον λόγο αυτόν έχουν εστιάσει τις προσπάθειές τους στο Λεκανοπέδιο, όπου, εκτός του ότι σ’ αυτό βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός ψηφοφόρων, είναι και πιο εύκολο να ελεγχθούν τα πράγματα. Ως… δείγμα πανικού χαρακτηρίζουν πολιτικοί αναλυτές την ξαφνική πρόταση της Ντόρας για τη διενέργεια ντιμπέιτ, ενώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα δεν είχε απαντήσει θετικά σε ανάλογη πρόταση του Δ. Αβραμόπουλου. Παραλληλίζουν μάλιστα την πρότασή της με εκείνη που είχε υποβάλει ο Κ. Καραμανλής για τρίτο ντιμπέιτ λίγο πριν από τις εκλογές, ο οποίος γνώριζε ότι θα έχανε και προσπαθούσε μέσα από τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις να περιορίσει το εύρος της διαφοράς. Δεν περνάει απαρατήρητο και το ότι, προϊόντος του χρόνου, η κ. Μπακογιάννη αποστασιοποιείται όλο και περισσότερο από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή, σε μια προσπάθεια να αποσείσει από πάνω της σημαντικό μερίδιο των ευθυνών που της αναλογούν. Κι αυτό ενώ μέχρι πρότινος… υπερηφανευόταν ότι στήριξε με όλες της τις δυνάμεις τις αποφάσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και του Κ. Καραμανλή.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, τον έντονο προβληματισμό τους για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της παράταξης εκφράζουν πρώην υπουργοί και βουλευτές (25 τον αριθμό), που τηρούν μέχρι τώρα στάση ουδετερότητας και είναι άγνωστο αν θα δημοσιοποιήσουν τελικά τις προτιμήσεις τους. Στις συζητήσεις τους τόσο στο εντευκτήριο της Βουλής όσο και σε δείπνα πέριξ της πλατείας Κολωνακίου αναγνωρίζουν ότι η βάση επιθυμεί την εκλογή του κ. Σαμαρά, ακόμη και σε περιφέρειες όπου οι βουλευτές έχουν ταχθεί υπέρ της κ. Μπακογιάννη. Μεταξύ των «ουδέτερων» συγκαταλέγεται και ο Ευρ. Στυλιανίδης, ο οποίος όμως με τρόπο στηρίζει Σαμαρά. Τη σιωπή του σπάει ο Μιχ. Λιάπης, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα πνέει μένεα κατά της Ντόρας, την οποία θεωρεί συνυπεύθυνη (μαζί με τον Γ. Σουφλιά) για το ότι ο Κ. Καραμανλής πήρε την απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας αρκετές δημοσκοπήσεις, οι οποίες καταγράφουν όλες προβάδισμα του κ. Σαμαρά, αλλά επιβεβαιώνουν και το αρχικό εύρημα ότι ο νικητής -εκτός εξαιρετικού απροόπτου- θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, που έχει ορισθεί για τις 5 Δεκεμβρίου. Ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 29 Νοεμβρίου και 1.540 κάλπες θα στηθούν σε 1.040 σημεία της χώρας. Στις εκλογές θα πάρουν μέρος και οι απόδημοι Έλληνες σε Γερμανία, Μεγ. Βρετανία, Βέλγιο, Σουηδία, Ιταλία, Αυστρία και Κύπρο εφόσον έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του κομματικού μέλους πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι στις επαναληπτικές εκλογές (5 Δεκεμβρίου) θα μπορούν να πάρουν μέρος μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον πρώτο γύρο. Στη Ρηγίλλης αποφεύγουν ακόμη και σήμερα να κάνουν προβλέψεις για το πόσοι θα προσέλθουν στις κάλπες, σημειώνουν όμως ότι τις τελευταίες ημέρες εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον, οπότε εκτιμούν ότι θα είναι σημαντικός ο αριθμός. Ενδεικτικό είναι και το ότι την πρώτη μέρα που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες η σχετική καμπάνια η Ρηγίλλης δέχθηκε περί τα 1.200 τηλεφωνήματα μελών που ζητούσαν πληροφορίες και διευκρινίσεις, ενώ την επομένη ο αριθμός διπλασιάσθηκε. Ο κ. Σιούφας πάντως, ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, απέστειλε επιστολές σε 370.000 που εμφανίζονται εγγεγραμμένοι ως μέλη στα μητρώα του κόμματος.


Σχολιάστε εδώ