Αυτός είναι ο Γιώργος

Είναι αρχηγός σ’ ένα κόμμα που ποτέ του δεν πίστεψε και πάντα στο βάθος του μυαλού του επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα άλλον πολιτικό σχηματισμό. Σε όλη την πολιτική του διαδρομή δεν δίσταζε να πάρει αποστάσεις από αγαπημένα του πρόσωπα, συγγενείς, συνεργάτες και συμβούλους. Μόλις περνούσε η δική του άποψη, άφηνε ξεκρέμαστους πάντα όσους είχε συμβουλευτεί. Τον χαρακτηρίζουν σκληρό καρύδι στις διαπραγματεύσεις. Έχει τεράστια υπομονή, σε βαθμό… κακουργήματος. Διαθέτει πολλά «κόλπα» για να ρίξει όποιον του αντιστέκεται πολιτικά. Οι γείτονές μας Τούρκοι τον είχαν χαρακτηρίσει κάποτε «διάβολο με αγγελικό πρόσωπο» και μάλλον είχαν απόλυτο δίκιο.
Τώρα ως πρωθυπουργός έχει την άνεση να κάνει αυτό που νομίζει, αν και ρωτά πολλούς, σημαντικούς ή ασήμαντους, για τις πιθανές συνέπειες. Άνθρωποι που ξέρουν τον Γιώργο, που τον μεγάλωσαν στα χέρια τους, που ξέρουν όλη του τη διαδρομή, από παιδί που έπαιζε κιθάρα τα καλοκαίρια στις παραλίες της Κρήτης, όταν τον έστελνε ο πατέρας του σε φίλους του, ή στα χωριά της Αχαΐας τον χειμώνα δίπλα στο τζάκι συζητώντας και φιλοσοφώντας για τη ζωή, λένε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που όταν θέλει να κάνει το δικό του, θα το κάνει ο κόσμος να χαλάσει. Είναι πείσμων και γι’ αυτό πετυχαίνει. Δείτε την πορεία του από τότε που παρέλαβε τα ηνία του κόμματός του από τον Σημίτη μέχρι σήμερα. Κάθισε, ανέχθηκε όλη την κομματική μιζέρια, εν μέρει την αξιοποίησε και στο τέλος κατάφερε να την πετάξει από πάνω του, να την κάνει πέρα, να κερδίσει φίλους, να κάνει άλλους εχθρούς, τους οποίους στη συνέχεια τους αγκάλιασε και τους πέταξε στο τέλος στον Καιάδα… Έτσι είναι ο Γιώργος, έχει στρατηγική και αδιαφορεί για τις συνέπειες, κοιτάζοντας πάντα το προσωπικό του πολιτικό όφελος. Κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός, όταν πριν από δύο χρόνια δεν τον ήθελε κανείς στο κόμμα. Και όμως εκεί, παρέμεινε όρθιος. Έβαλε τα δυνατά του, μεταχειρίστηκε ανθρώπους που τον στήριξαν και τον έβγαλαν και πάλι αρχηγό και τώρα δεν διστάζει να τους πετάξει εκτός συστήματος.
Έτσι είναι ο Γιώργος, λένε αυτοί που τον ξέρουν καλά. Κάνει πάντα το δικό του με καρτερική υπομονή. Διαθέτει εργαλεία και γνωριμίες για να γίνει το δικό του. Κάνει συμμαχίες, υπολογίζοντας εκ των προτέρων τι θα του αποδώσουν. Θέλει μόνο το θετικό και όλο δικό του. Στην κοινωνική του ζωή είναι αλλιώς. Μπορεί με ευκολία, από εκεί που βρίσκεται στριμωγμένος πολιτικά, να πάει άνετα με την παρέα του να συζητήσει για άλλα θέματα που θα του προσφέρουν γαλήνη. Έχει τα δικά του «κουτάκια», τα τοποθετεί σε τάξη, με ασφάλεια και σιγουριά και αν κάποιο από αυτά πάρει στραβή θέση, δεν διστάζει να το αλλάξει. Έτσι είναι ο Γιώργος…
Με ευκολία ανεβοκατεβάζει σαν το ασανσέρ συνεργάτες του. Ανάλογα με τον στόχο κάθε φορά χρησιμοποιεί κάποιον και μόλις ολοκληρωθεί το σχέδιο, αμέσως βλέπετε τον συνεργάτη αυτόν που βοήθησε στην επιτυχία του στόχου του να ανταμείβεται με την… κατιούσα και να αναδεικνύεται κάποιος άλλος. Ανάμεσα στους συνεργάτες του βασιλεύει η ανασφάλεια. Κανείς δεν μιλάει εμπιστευτικά για κάποιον άλλον. Εκτός κι αν πρόκειται για συστήματα, συστήματα που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό του στενού πυρήνα των συνεργατών του Γιώργου.
Αυτήν την περίοδο στα πάνω του είναι ο Χάρης Παμπούκης, τον οποίον πολλοί από τους βουλευτές και τους υπουργούς… φοβούνται. Όταν χτυπά το τηλέφωνο από το Μαξίμου, οι υπουργοί δεν αισθάνονται καθόλου καλά… Αν τους ζητά ο Νο 1 άνθρωπος του Μαξίμου, αμέσως εκδηλώνουν ένα είδος αυτοάμυνας, μια επιφύλαξη για καθετί που θα ζητηθεί. Πολλοί κατά καιρούς συνεργάτες του έκαναν το λάθος να πιστέψουν ότι θα βρίσκονται πάντα στα πάνω τους… Μέχρι και τον Γερουλάνο κάποια στιγμή είχε απομακρύνει, τη δύσκολη περίοδο μετά την ήττα στις εκλογές του 2004. Κι όμως τον επανέφερε μετά βαΐων και κλάδων και πίστεψε στον Παύλο, ο οποίος του άλλαξε, χωρίς να πάρει κανείς χαμπάρι, όλη την επικοινωνιακή τακτική σε σχέση με το παρελθόν, με αποτέλεσμα να κερδίσει τις εκλογές και τον έκανε υπουργό περιμένοντας πολλά από την πολιτική του στον πολιτισμό. Το ίδιο συνέβη με τον Ραγκούση, τον Παπακωνσταντίνου, τον Αθανασάκη, τον Μίχα, τον Τσούρα, τον Χυτήρη. Στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης του. Δείτε όμως πού βρίσκονται σήμερα όλοι αυτοί και τι περίμεναν από τον Γιώργο ως πρωθυπουργό. Έτσι όμως είναι ο Γιώργος και όσοι δεν τον γνωρίζουν, καλό θα είναι να τον μάθουν όσο είναι καιρός ακόμη.

Ο Αλχημιστής


Σχολιάστε εδώ