Από το Περιστύλιο…

« Όμως, πού είναι ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου; Δεν ξέρω, αλλά γιατί δεν τιμά το Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών; Διότι δεν είναι η πρώτη φορά. Έγινε και στην Επιτροπή». «Και για την ώρα βλέπω», συνέχισε, «ότι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός έχει καταλάβει και τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας. Μόνο η συνάδελφος από τα Δωδεκάνησα είναι εδώ. Κύριε Ροντούλη, βλέπω ότι έχετε μετακινηθεί προς τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας…»

«Έχουν ζωτικό χώρο», απάντησε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ.

Και ο Κ. Αϊβαλιώτης ήρθε στο… ζητούμενο: «Τόση ώρα συζητείται ο Προϋπολογισμός, ο Ισολογισμός του Κράτους που αφορά τα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, το 2007, και βλέπουμε μόνο κενά έδρανα και καλά κάνατε κύριε Ροντούλη και καλύψατε το κενό που υπήρχε, μετακινούμενος προς τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας».

> Έτσι προ των πυλών του 2010 η Βουλή συζήτησε το τι συνέβαινε πριν από τρία χρόνια, που δεν έχει σχέση με το σήμερα γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Αϊβαλιώτης, έχει μεσολαβήσει μια άβυσσος και είναι κάτι πολύ παρωχημένο. Σχολίασε ωστόσο ότι ενώ είχε καταγγελθεί ο προϋπολογισμός του 2007 ως αντιαναπτυξιακός και μονόπλευρος, βλέπει κανείς ότι συνεχίζονται οι αποκλίσεις και στον Ισολογισμό και μίλησε για πάρτι με σπατάλες. Συγκεκριμένα: 5.500.000 ευρώ δαπάνες για τηλέφωνα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, 4.000.000 ευρώ δαπάνες για τηλέφωνα στο υπουργείο Εξωτερικών, 3.000.000 ευρώ δαπάνες για τηλέφωνα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ σαν μαρουλόφυλλα έφευγαν τα χιλιάρικα για ανακαινίσεις γραφείων υπουργών: 44.000 ευρώ στο υπουργείο Ανάπτυξης, 60.000 ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών, 131.000 ευρώ για ανακαινίσεις στο υπουργείο Εξωτερικών…

Και τι να πει κανείς για τα έξοδα για δεξιώσεις… «Μέχρι και κοινοτικά κονδύλια δόθηκαν για δεξιώσεις και κοκτέιλ. Από τη Νέα Δημοκρατία είναι 341.000 ευρώ, από το ΠΑΣΟΚ. 323.000 ευρώ. Ακριβώς στη μέση! Συναγωνίζεστε για λίγα χιλιάρικα, ποιος έδωσε περισσότερα για δεξιώσεις και κοκτέιλ!»…

> Όλα μπορούν να συμβούν στη Βουλή, ακόμα να κυρώσει το ΠΑΣΟΚ την έκθεση για τον Απολογισμό και Γενικό Ισολογισμό του Κράτους για το οικονομικό έτος του 2007 που καταψήφιζε τότε! Έχει λογική;

Την απάντηση επιχείρησε να δώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Τολμώ όμως, να πω ότι συνεδριάσεις σαν τη σημερινή αποδεικνύουν ότι όπου σταματάει η λογική, συνεχίζει η ελληνική Βουλή. Όλο αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα είναι παντελώς παράλογο. Η πραγματικότητα είναι ότι αν το ΠΑΣΟΚ. καταψηφίσει σήμερα, θα πρέπει να αρχίσουμε και να βάζουμε έναν έναν φυλακή όλους αυτούς οι οποίοι διαχειρίστηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού με τρόπο που δεν έπρεπε. Άρα, στην πραγματικότητα ερχόμαστε να συζητήσουμε δύο χρόνια μετά, ενώ ξέρουμε πως ό,τι και να γίνει η Βουλή θα πει ”ΝΑΙ”, είναι στην πραγματικότητα δέσμια»…

> Αλλιώς έθεσε το ερώτημα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης που μιλώντας για το «κατάντημα» της αίθουσας κατέληξε:

«Είναι δυνατόν, ενώ τελειώνει τώρα το 2009, να συζητάμε έναν Ισολογισμό και έναν Απολογισμό για το 2007; Και μάλιστα άκουσα τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, τον αξιότιμο κ. Λέγκα που ήταν υφυπουργός Οικονομίας στην προηγούμενη κυβέρνηση, να λέει ότι αυτό που συζητάμε τώρα ήταν έτοιμο από πέρυσι, από το 2008! Είχε κατατεθεί, είχε υπογραφεί και έμενε στα συρτάρια έναν χρόνο και δεν το συζητούσαμε!».

> Το… επίκαιρο της συζήτησης στην ολομέλεια σχολίασε εύστοχα και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας: «Κυρώνουμε στο τέλος του 2009 τον Απολογισμό-Ισολογισμό του 2007. Όπως είχα την ευκαιρία να πω και στην Επιτροπή, ουσιαστικά κάνουμε ένα είδος νεκροψίας. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Θα πρέπει να συζητούμε αμέσως μόλις κλείνει ο Απολογισμός, δηλαδή στον επόμενο χρόνο και αυτό για λόγους ουσίας. Για να μπορούν να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις, αλλαγές, βελτιώσεις, αναπροσανατολισμός. Αυτό είναι το νόημα».

> Μοιάζει σαν να μην υπάρχει η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή. Οι βουλευτές δεν συχνάζουν στην ολομέλεια, λέει ό,τι θέλει το ΠΑΣΟΚ, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να απαντήσει, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάνος Παναγιωτόπουλος καλείται σχεδόν μόνος του να βγάλει το φίδι από την τρύπα και διερωτάται κανείς αν οι τέως υπουργοί και όλοι όσοι σήκωναν στους ώμους τους την οικονομική πολιτική της ΝΔ έχουν φυγαδευτεί…

> Πάντως και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν δείχνουν μεγαλύτερη προθυμία… Άδεια ήταν και τα έδρανα της συμπολίτευσης τις δύο μέρες που συζητείτο το άκρως… επίκαιρο και… άμεσης προτεραιότητας νομοσχέδιο του Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους για το οικονομικό έτος 2007. Την ερχόμενη μάλιστα εβδομάδα δεν πρόκειται να εισαχθεί προς ψήφιση κανένα νομοσχέδιο αφού τα περισσότερα από τα επίμαχα της νέας διακυβέρνησης είναι στο στάδιο της διαβούλευσης…

> Οφείλει ωστόσο κανείς να ομολογήσει ότι τα νεοδημοκρατικά τραπέζια δίνουν και παίρνουν στο καφενείο της Βουλής.

Συζητήσεις και σχόλια σε πηγαδάκια ομοιογενή από συνοδοιπόρους της Ντόρας ή του Σαμαρά, ετερογενή όπου εκφράζονται απορίες του τύπου ποιος θα είναι δίπλα και κάτω από τους υποψηφίους σε περίπτωση που εκλεγούν στην προεδρία του κόμματος, αλλά και ποιοι πρέπει να θεωρούνται κομμένοι από τώρα. Το παιχνίδι χοντραίνει καθώς μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα πριν στηθούν οι κάλπες και η αγωνία στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο χτυπάει κόκκινο. Και όπως έλεγε δηλωμένος οπαδός ενός εκ των υποψηφίων, «άντε να τελειώνουμε, γιατί μας έχουν πάρει στο ψιλό»…

> Από νωρίς είχαν πιάσει θέση στο καφενείο των καπνιστών ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης και ο Σίμος Κεδίκογλου, αμφότεροι υποστηρικτές της Ντόρας. Προστέθηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όμοιος ομοίω…. Κάποια στιγμή πλησίασε ο δηλωμένος Σαμαρικός τέως βουλευτής Γιάννης Μανώλης, αλλά για να μη χαλάσει την… ομοφωνία αποχώρησε. Όταν όμως έφυγε ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, θρονιάστηκε δίπλα στους τέως συναδέλφους του. Σε διάφορους περίεργους που τον ρώτησαν στη συνέχεια τι λέγανε με τον Μεϊμαράκη, απόρησε: «Τι να πούμε; Φίλοι είμαστε».

Έλα ντε…

> Βουλευτής μικρής περιφέρειας στη Δυτική Ελλάδα έλεγε χαρακτηριστικά: «Εγώ ήμουν με τον Σαμαρά όταν είχε 2% και όχι τώρα που έχει 44% και όλοι στριμώχνονται για να πάρουν σειρά»!

Και γυναίκα πρώην βουλευτής με άποψη δήλωνε: «Όταν κάποιοι έφτιαχναν επιδερμίδα, εγώ βγήκα ευθαρσώς και είπα ότι είμαι με τον Σαμαρά».

«Εσύ με ποιον είσαι αλήθεια;» ρώτησε κάποιος τον Χρήστο Ζώη.

«Εγώ είμαι ουδέτερος!», απάντησε ο τέως υφυπουργός Εσωτερικών, αν και είναι γνωστό ότι αλληθωρίζει προς Σαμαρά.

– «Να ξέρεις ότι τους ουδέτερους δεν τους θέλει κανείς. Κοίτα τι έπαθε ο Ευθυμίου για να καταλάβεις!»

> Τα καρφιά δεν περιορίστηκαν στο καφενείο, αλλά εκτοξεύθηκαν και στην ολομέλεια της Βουλής. Όταν ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γιάννη Ιωαννίδη, παρατήρησε ότι για τους Μεσογειακούς Αγώνες ο «Βόλος 2013» θα έπρεπε να έχει πάρει 3.500.000 ευρώ έναν μήνα αφότου υπογράφηκε το νομοσχέδιο αλλά αυτό που βρήκε το ΠΑΣΟΚ είναι 180.000 ευρώ και ούτε μελέτες βρέθηκαν ούτε προκηρύξεις, ο τέως υφυπουργός Αθλητισμού του απάντησε ευθέως ότι είναι θέμα… του Σαμαρά και τώρα δικό του.

«Μεσογειακοί Αγώνες είναι, κύριε συνάδελφε», παρατήρησε ο υπουργός.

«Είναι Ανώνυμη Εταιρεία», αντέτεινε ο κ. Ιωαννίδης.

«Απόλυτα κατανοητό, αλλά είναι μέσα στον χώρο του αθλητισμού και διασύρει τη χώρα μας διεθνώς σε ένα κομμάτι που αφορά τον αθλητισμό», επανήλθε ο κ. Γερουλάνος.

«Δεν είναι δικό μου θέμα για να απαντήσω», επέμενε ο κ. Ιωαννίδης.

Ευγενώς ο κ. Γερουλάνος κατέληξε λέγοντας: «Είμαι σίγουρος ότι αυτό το πράγμα δεν οφείλεται σε εσάς που νοιάζεστε για τον αθλητισμό, αλλά σε μια κυβέρνηση που δεν νοιάζεται για τον αθλητισμό και σε αυτό καταλήγω».

Και πού κατέληξαν; Ότι φταίει ο Σαμαράς που ήξερε ότι θα βρεθεί απέναντι στην Ντόρα και δεν έδινε τα λεφτά για να τη σπάσει στον Κούβελο; Και μη χειρότερα!

> Το συμπέρασμα βγήκε πάντως: Οι βουλευτές ανήκουν σε… ομάδα υψηλού κινδύνου και αναμένεται να εμβολιαστούν εντός της εβδομάδας κατά του ιού της νέας γρίπης. Δεν έγινε ωστόσο σαφές ποιος είναι ο κίνδυνος από τον οποίο απειλούνται. Από τον συνωστισμό της Βουλής ή μήπως τους εκθέτουν σε κίνδυνο οι πολλές χαιρετούρες;

Την πρόταση που πρόκειται να υλοποιηθεί έκανε ο πρώην υφυπουργός Υγείας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανόλης Σκουλάκης, κατά την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής από ειδικούς. Ο πρώην υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος πρότεινε μάλιστα το ιατρείο της Βουλής να γίνει εμβολιαστικό κέντρο και στους εμβολιασμούς να βοηθήσουν και οι γιατροί που είναι βουλευτές.


Σχολιάστε εδώ