Απορρίφθηκε από το ΣτΕ απόφαση του ΕΣΡ για υπέρβαση διαφημιστικού χρόνου
Μια νέα, μερικώς, απορριπτική απόφαση για το ΕΣΡ από το ΣτΕ στο ζήτημα της υπέρβασης διαφημιστικού χρόνου. Σύμφωνα με την 4061/2008 απόφαση του Δ΄ Τμήματος (πρόεδρος Μ. Βροντάκης, εισηγήτρια Ε. Νίκα, δικηγόροι Α. Κωνσταντινίδης, Β. Παπαθεοδώρου), κρίνεται πως για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων αυτοπροβολής του σταθμού (τρέιλερ) είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται και μέρος του διαφημιστικού χρόνου που διατίθεται για τη μετάδοση των κοινών διαφημιστικών μηνυμάτων. Το περιοδικό «ΔιΜΜΕ», που δημοσιεύει την απόφαση, θεωρεί «πλημμελώς αιτιολογημένη» την απόφαση του ΕΣΡ, καθώς «δεν περιελάμβανε απάντηση σε ουσιώδη ισχυρισμό του υπομνήματος του διοικούμενου», ενώ σημειώνει πως ταυτόχρονα παραβιάστηκε ουσιώδης τύπος της διαδικασίας διότι το ΕΣΡ δεν ζήτησε από τον τηλεοπτικό σταθμό εξηγήσεις για την παράβαση της συγκεκριμένης διάταξης του νόμου, που αποτέλεσε τη νομική βάση για την επιβολή της κυρώσεως! Το ΕΣΡ με την 509/14.11.2006
απόφασή του επέβαλε σύσταση στο Mega, αναφέροντας πως κατά την 30.6.2006 (18:00 – 20:00) στις σειρές (η απόφαση του ΕΣΡ έκανε λόγο για… εκπομπές) «Λένη» και «Βέρα στο δεξί» «πραγµατοποιήθηκαν έξι διακοπές για την προβολή διαφηµίσεων, εκ των οποίων η 5η διήρκεσε 4΄ και 3΄΄ καθʼ υπέρβασιν του νοµίµου ορίου των 4΄». Και επίσης πως «µεταξύ της 1ης και 2ης εκποµπής, καθώς και µεταξύ της 2ης και 3ης εκποµπής µεσολάβησε χρονικό διάστηµα 17:4 λεπτών και 15:42 λεπτών αντιστοίχως, δηλαδή µικρότερο του νοµίµου των 20΄». Τέλος, κατά το ΕΣΡ «µεταδόθηκαν διαφηµιστικά µηνύµατα διάρκειας 49΄΄, 56΄΄, 68΄΄, 52΄΄, 72΄΄ και 53΄΄ αντιστοίχως, καθʼ υπέρβασιν του νοµίµου ορίου των 48΄΄».
Το ΣτΕ δέχεται πως με την «παράλειψη του ΕΣΡ να καλέσει» το Mega «προς παροχή
εξηγήσεων για το ζήτημα της
υπέρβασης των 4 λεπτών ανά διαφημιστικό διάλειμμα, ανεπιτρέπτως περιορίστηκε η δυνατότητα» της εταιρείας «να προβάλει ισχυρισμούς προς αντίκρουση της αποδιδόμενης παραβιάσεως»!