Απαγορευτικό σε ρουσφέτια

Εστάλη μάλιστα ανάλογο μήνυμα (για φρένο στα ρουσφέτια) μόλις πρόσφατα σε ευρεία σύσκεψη των γραμματέων των Περιφερειακών Επιτροπών του κόμματος υπό την παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και του νέου γραμματέα Σωκράτη Ξυνίδη. Αφορμή για αυτή τη συνάντηση στάθηκε το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τις προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, με κύριο στόχο, όπως λένε, την αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα.
Από την αρχή ο Γιάννης Ραγκούσης (υπουργός Εσωτερικών) προειδοποίησε: «Κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να μην προχωρήσει σε αίτημα για ρουσφέτι και τακτοποιήσεις».
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ορισμένα στελέχη
άδραξαν την ευκαιρία και έθεσαν επί τάπητος τα παράπονα μελών και στελεχών από τις περιοχές τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έλειψαν και οι εντάσεις. «Είναι κακό δηλαδή να είσαι σήμερα μέλος του ΠΑΣΟΚ;» αναρωτήθηκε κάποιος από τους γραμματείς, θέλοντας έτσι να εκφράσει τη δυσφορία του για τη νέα μορφή που έχει πάρει η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Η πλειοψηφία των στελεχών τάχθηκε υπέρ της ανοιχτής διαδικασίας και της διαβούλευσης, ωστόσο ζήτησαν να λαμβάνονται υπόψη στην επιλογή και ορισμένα πολιτικά κριτήρια. «Πώς είναι δυνατόν να έχει διοριστεί γενικός γραμματέας, ο οποίος σε κάποιες περιπτώσεις θα αναπληρώνει τον υπουργό, κάποιος που δεν πιστεύει και δεν υπερασπίζεται τις θέσεις της κυβέρνησης;» αναρωτήθηκε ένα παλιό στέλεχος.
Πάντως, όπως σημείωνε γραμματέας μεγάλης Περιφερειακής Οργάνωσης, «οι οργανώσεις, το κόμμα, δεν ζητάνε θέσεις και διορισμούς. Όμως έχουν άποψη και λόγο και πρέπει να ακούγονται».
Ωστόσο, αν και το «ρουσφέτι», τουλάχιστον στα λόγια, προκαλεί την απέχθεια τόσο του πρωθυπουργού όσο και πολλών κυβερνητικών στελεχών, υπάρχουν πιέσεις από τη βάση του κόμματος για «ένα βόλεμα, μια θεσούλα για να πάρουν έστω και έναν πενιχρό μισθό».
Οι πιέσεις αυτές, όπως είναι φυσικό, δεν σταματούν στα τοπικά κομματικά στελέχη αλλά φθάνουν μέχρι τους βουλευτές, οι οποίοι πασχίζουν να ικανοποιήσουν όσα αιτήματα μπορούν.
Τα σύννεφα πυκνώνουν και πάνω από τα γραφεία του κόμματος στην οδό Ιπποκράτους. Αφενός διότι παρατηρείται αποψίλωση στελεχών, καθώς τα περισσότερα έχουν μετακομίσει στα κυβερνητικά κλιμάκια και γενικώς το σύστημα υπολειτουργεί, αφετέρου διότι ορισμένα παλαιά -πλην όμως μάχιμα- στελέχη που στα «πέτρινα χρόνια» τα έδωσαν όλα, σήμερα, όπως λένε, βιώνουν ακόμη και την περιφρόνηση.


Σχολιάστε εδώ