Έτοιμη για κινητοποιήσεις η ΑΔΕΔΥ

Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται κυβέρνηση και ΑΔΕΔΥ, καθώς τα τέσσερα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2010 έχουν κατάληξη να πληρώσουν την κρίση και τα αποτελέσματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, όπως καταγγέλλει η ηγεσία της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης. Η ΑΔΕΔΥ καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους να είναι σε ετοιμότητα για να διεκδικήσουν αγωνιστικά και με απεργιακές κινητοποιήσεις την προστασία και την αναβάθμιση των αποδοχών τους.
Παράλληλα με την κυβερνητική εισοδηματική πολιτική του 2010, αναστάτωση επικρατεί και στον ιδιωτικό τομέα μετά την «πρωτοβουλία» του ΣΕΒ να καταγγείλει πρώτος την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να ζητήσει την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ μέχρι τα Χριστούγεννα. Η αντιστροφή των ρόλων, καθώς πάντα η ΓΣΕΕ ήταν η πλευρά που επεδίωκε την επίσπευση της υπογραφής νέας ΕΓΣΣΕ, χαρακτηρίστηκε «τουλάχιστον περίεργη» από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο, ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος Γ. Γαβρίλης επισημαίνει σε δήλωσή του πως «ο ΣΕΒ ευθυγραμμίζεται, όχι τυχαία, με την κυβερνητική γραμμή μιλώντας για συνθήκες έκτακτης ανάγκης στην οικονομία». Επιδίωξη του ΣΕΒ, κατά τον κ. Γαβρίλη, είναι να συρρικνώσει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στο χαμηλότερο σημείο, με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Στον χώρο της
ΑΔΕΔΥ όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις συμφωνούν στη διαπίστωση ότι με τα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός χειροτερεύει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος:
«Η χορήγηση μηδενικών αυξήσεων σε υπαλλήλους με μεικτές αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ συνιστά πάγωμα στις καθαρές αποδοχές από 1.400 ευρώ και άνω και αντιστοίχως στις ίδιες κατηγορίες των συνταξιούχων».
Ακόμη, τόσο ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Ηλιόπουλος όσο και ο αντιπρόεδρος Ηλ. Βρεττάκος υποστηρίζουν ότι ακόμη και οι αυξήσεις του 1,5% που προβλέπονται για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους δεν προστατεύουν, αλλά αντιθέτως μειώνουν το πραγματικό τους εισόδημα, με αυξήσεις για δεύτερη συνεχή χρονιά που δεν ισοσκελίζουν τη μακρόχρονη λιτότητα που τους έχει επιβληθεί.
Σε βάρος και πάλι των εργαζομένων είναι ακόμη, σύμφωνα με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Δημ. Αγκαβανάκη, και οι περικοπές ύψους 2,4 δισ. ευρώ στις κρατικές δαπάνες, αλλά και το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο το 2010, με εξαίρεση τους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας.
Στον χώρο της ΓΣΕΕ ομάδες εργασίας αναλαμβάνουν εντός των ημερών να διαμορφώσουν το διεκδικητικό πλαίσιο της εργατικής πλευράς, που θα κοινοποιηθεί στις εργοδοτικές οργανώσεις πριν από το τέλος του 2009. Το πλαίσιο αυτό θα τεθεί προς έγκριση στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και θα οριστικοποιηθεί αφού εξασφαλιστεί η απαιτούμενη συνδικαλιστική πλειοψηφία.


Σχολιάστε εδώ