άλλες τυπολογίες

•Αναστάτωση επικρατεί στην πλειοψηφία των μελών της ΕΙΙΡΑ για το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν φαίνεται να αντιδρά στις προσπάθειες αλλοίωσης του εργαλείου μέτρησης της ΑΕΜΑΡ.
Η άποψη των μελών είναι ότι η πολυδάπανη έρευνα της ΑΕΜΑΡ οφείλει να αντανακλά τη λειτουργία των νόμιμων ραδιοσταθμών της Αθήνας και όχι να είναι ένας έμμεσος τρόπος για να παρουσιαστούν κάποιοι ως νόμιμοι στις διαφημιστικές εταιρείες και να αποσπάσουν κομμάτι της πίτας. Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι περιπτώσεις όπου παράνομοι σταθμοί πληρώνουν απλώς ένα αντίτιμο για να τους συμπεριλάβει η ΑΕΜΑΡ στις μετρήσεις και με όχημα αυτές ισχυρίζονται ότι λειτουργούν νόμιμα και διεκδικούν μερίδιο της διαφημιστικής αγοράς, γεγονός που συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό.
Τις εβδομάδες που ακολουθούν αναμένονται εξελίξεις, καθώς όλο και περισσότεροι φιλόδοξοι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να μπουν με αντίστοιχο τρόπο από την πίσω πόρτα στην αγορά του ραδιοφώνου.
•Ο Γιώργος Πετρουλάκης είναι ο νέος γενικός γραμματέας Επικοινωνίας της κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη Γραμματεία είναι η μόνη κερδισμένη από τη διάλυση του πρώην υπουργείου Επικρατείας, καθώς υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Ο Γ. Πετρουλάκης ανήκει στη νέα γενιά στελεχών του ΠΑΣΟΚ, καθώς έχει γεννηθεί το 1974. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ελευθέρου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών. Είναι μέλος του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, με αρμοδιότητα την παραγωγή περιεχομένου και κειμένων για τις καμπάνιες του Κινήματος και την ενημέρωση των στελεχών του. Το ερώτημα είναι αν στις αρμοδιότητές του θα περάσει και ο συντονισμός των υπουργών για τα ΜΜΕ και αν θα πείσει τους δημοσιογράφους να πηγαίνουν στη Γραμματεία…
•Οι τηλεοπτικοί αστέρες πάνε και στο internet. Ο Γιώργος Μητσικώστας θα κάνει την εμφάνισή του στο www.mitsikostastv.gr, με υλικό και από τις παλιές του δουλειές, και η Έλλη Στάη στο www.ellispoint.gr.
•Με τη συναίνεση και των δύο πλευρών λύνεται η συνεργασία του Alpha με την Άλκηστη Μαραγκουδάκη. Είναι η δεύτερη αποχώρηση στελέχους μετά από εκείνη του Β. Μωραΐτη, από την εποχή που έφυγε ο Ρ. Σπίνερ. Ως τα Χριστούγεννα αναμένονται και άλλες… απομακρύνσεις.

***

Κουίζ: Ποιον δημοσιογράφο, που απέκτησε προεκλογικά εκπομπή στην κρατική τηλεόραση, φέρεται να έστειλε το Ινστιτούτο Καραμανλή στον ΔΟΛ για να πιάσει δουλειά στο πολιτικό ρεπορτάζ;

***

RΆλλη μία αναβολή για την πρεμιέρα του Βήμα FM, με νέο ορίζοντα εκπομπής της ραδιοφωνικής πρότασης ΔΟΛ – Ρέστη για τον ερχόμενο Ιανουάριο. Η διαφημιστική καμπάνια δεν είναι έτοιμη, αφού δεν δόθηκε κατεύθυνση για το είδος του ραδιοφώνου, παρότι εσωτερικά στον οργανισμό λένε πως θα είναι ενημερωτικό talk radio. Το σχέδιο
αντιμετωπίζεται με προβληματισμό, και ήδη ακούγονται φωνές εντός του ΔΟΛ ότι άλλο είναι το ραδιόφωνο κι άλλο η εφημερίδα. Οι στόχοι είναι υψηλοί, καθώς, όπως λένε στον ΔΟΛ, θέλουν ακροαματικότητα της τάξεως του 3% με 4% από τους δύο πρώτους μήνες του ραδιοφώνου. Οι συχνές ωστόσο αναβολές οδηγούν στην εκτίμηση ότι υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα που σχετίζονται με την ισορροπία στις σχέσεις του Σταύρου Ψυχάρη και του μεγαλομετόχου Βίκτωρα Ρέστη. Οι απολύσεις πάντως δεν πρόκειται να σταματήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες,
όποιος ρεπόρτερ δεν δεχθεί να μεταφερθεί στη σύνταξη θα απολυθεί γιατί, όπως είπαν, ο σταθμός δεν θα έχει ρεπορτάζ. Την ίδια ώρα, όμως, ειδοποιούνται οι συντάκτες των «Νέων» και του «Βήματος» να δίνουν τα ρεπορτάζ τους στο νέο ενημερωτικό ραδιόφωνο, με την υπόσχεση ότι θα λάβουν επιμίσθιο της τάξεως των 200 ή 300 ευρώ. Το ερώτημα είναι πώς ανέχεται η ΕΣΗΕΑ να γίνονται όλα αυτά χωρίς να επιδεικνύει ενδιαφέρον, έστω και για τυπικούς λόγους, να ενημερωθεί για τη νέα μόδα που εισάγουν δημοσιογραφικά μεγαλοστελέχη στον κλάδο.

***

RΣοβαρή η καταγγελία της Λιάνας Κανέλλη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το σύστημα καταμέτρησης του ΕΣΡ, τον «Πανόπτη». Όπως είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, το σύστημα κόστισε 1.100.000 ευρώ και καταγράφει τις φωνές των πολιτικών που ακούγονται στις ειδήσεις, αλλά στη μέτρηση χωράνε μόλις 35 φωνές. Στο μεταξύ, το ΕΣΡ ζητά νομοθετική διάταξη από την κυβέρνηση προκειμένου να εγκαταστήσει το σύστημα του «Πανόπτη» και στην περιφέρεια, σε κτίρια και γραφεία νομαρχιών της χώρας, ώστε να ελέγχονται και τα περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια.

***

RΚαι νέα ριάλιτι «ψήνουν» στον Alpha. Οι επιτελείς του καναλιού δηλώνουν απόλυτα ευχαριστημένοι από τις κινήσεις που έκαναν, καθώς με φθηνού κόστους εκπομπές ανέβασαν τη θεαματικότητα, και ετοιμάζονται για νέο γύρο ριάλιτι, ακολουθώντας τα γερμανικά πρότυπα του RTL.
RΙδιωτική ασφάλεια, κάμερες παρακολούθησης, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων από τα οποία περνάνε όλοι υποχρεωτικά είναι τα μέτρα που έλαβε ο ΑΝΤ1 μετά τα δύο τηλεφωνήματα, που όπως αποδείχθηκε
ήταν φάρσα, για τοποθέτηση βόμβας στο Στούντιο Κάππα. Σε σύσκεψη στο κανάλι απορρίφθηκε τελικά η πρόταση για έκδοση δημόσιας ανακοίνωσης, ωστόσο ζητήθηκε να γίνει έρευνα για το ποιος κάνει τα τηλεφωνήματα.
RΣεμνός ο εορτασμός των 20 χρόνων του Mega για τον τομέα της ενημέρωσης, καθώς περιλάμβανε μία μόλις αναφορά στην πρωινή εκπομπή της Παρασκευής, ενώ ένα μεγάλο αθλητικό αφιέρωμα θα γίνει σήμερα το βράδυ για την παρουσία του καναλιού στις αθλητικές μεταδόσεις.
RΕλάχιστες αλλαγές προβλέπονται για το Κανάλι της Βουλής
αφού και ο νέος πρόεδρός της τάσσεται υπέρ της λειτουργίας του. Ο Φίλιππος Πετσάλνικος μάλιστα υποστήριξε το κανάλι λέγοντας πως δεν
απασχολεί πολλούς δημοσιογράφους, ενώ ενημέρωσε τους βουλευτές ότι σύντομα θα βγει στον αέρα και ο ραδιοφωνικός σταθμός.
RΜε τους αρμόδιους υπουργούς περί τα ΜΜΕ ζητά άμεσα συνάντηση η ΕΙΤΗΣΕΕ με κύριο θέμα το πώς θα γίνει η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

***

RΔιαψεύδει ο ΔΟΛ τα περί συμμετοχής του στην εταιρεία χάρτου Αγγελίδης Γεωργακόπουλος μέσω της Ίριδος. Ο
ΔΟΛ αναφέρει πως «η συγγενής εταιρεία Ίρις Εκτυπώσεις ΑΕΒΕ και ο Όμιλος ΔΟΛ ούτε διατηρούν σήμερα ούτε προτίθενται να αποκτήσουν οιανδήποτε συμμετοχή στην εταιρεία εμπορίας χάρτου Αγγελίδης Γεωργακόπουλος». Θυμίζουμε πως στην
Ίριδα σήμερα συμμετέχουν ισομερώς ο ΔΟΛ και ο Πήγασος και λίαν συντόμως, αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή, ο Όμιλος Λαυρεντιάδη θα αποκτήσει το 33,33% της εταιρείας.
RΕπικριτικά αντιμετωπίστηκε στο διαδίκτυο από μπλογκ το ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» για «εκδότη με οικονομικά προβλήματα» που ερευνάται από την Αστυνομία για απαγωγές και κλοπές αστέρων. Αυτό που καταλογίζουν στην εφημερίδα είναι ότι αποφεύγει να γράψει ονόματα, σε αντίθεση με τη δημοσιοποίηση πλήρων στοιχείων όταν πρόκειται για συλλήψεις απλών πολιτών χωρίς καμία εξουσία.

***

RΜπορεί οι Έλληνες να είναι ουραγοί στον εθελοντισμό στην Ευρώπη, αλλά τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ένα κίνημα που διέπεται από πνεύμα αυτοθυσίας και αλτρουισμού. Ο Σεραφείμ Φυντανίδης σήμερα Κυριακή, στις 4 το απόγευμα, από τη ΝΕΤ παρουσιάζει μερικές συγκινητικές πρωτοβουλίες, όπως το Χαμόγελο του Παιδιού, το WWF, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τον ξενώνα για τα παιδιά Κιβωτός. Συζητά για το παρόν και το μέλλον του εθελοντισμού με τη Ρόη Παναγιωτοπούλου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Χρήστο Χρήστου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και τον Χρήστο Φασλή, υπεύθυνο του περιοδικού «e-Κοινωνία Πολιτών».

***

RΠαρουσιάζεται αύριο το απόγευμα στις 6.30 στην αίθουσα «Αντιγόνη» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254) η νέα μεταφραστική δουλειά του δημοσιογράφου-συγγραφέα Ανδρέα Ζούλα. Ειδικότερα θα παρουσιασθούν τα εξής έργα: Του Ευριπίδη το σατυρικό δράμα «ΚΥΚΛΩΨ», του Αριστοφάνη η κωμωδία «ΠΛΟΥΤΟΣ» και οι κωμωδίες του Μενάνδρου «ΔΥΣΚΟΛΟΣ», «ΣΑΜΙΑ», «ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΕΣ» και «ΑΣΠΙΣ». Για τη μεταφραστική δουλειά του Ανδρέα Ζούλα και τα παρουσιαζόμενα έργα θα μιλήσουν ο φιλόλογος-δημοσιογράφος Θανάσης Αντωνόπουλος, ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης και ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Γιάννης Μόρτζος. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ιάσονας Τριανταφυλλίδης. Αποσπάσματα από τις κωμωδίες του Μενάνδρου «Δύσκολος», «Σαμία» και «Ασπίς» θα ερμηνεύσουν από σκηνής οι ηθοποιοί Ματίνα Παπαγεωργίου και Δημήτρης Παπακωνσταντίνου.

***

RΗ Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος εναντίον της εφημερίδας «Veto», καθώς οι δύο πολιτικοί κατέθεσαν αγωγή εναντίον της κυριακάτικης εφημερίδας για δυσφήμηση. Η Ντόρα Μπακογιάννη ζητά με την αγωγή της αποζημίωση ύψους 3 εκατ. ευρώ, χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα της προηγούμενης Κυριακής συκοφαντικό και προσβλητικό. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από την πλευρά του, κατέθεσε αγωγή με την οποία ζητά αποζημίωση για ηθική βλάβη 2 εκατ. ευρώ.
Πολλά τα λεφτά Μάκη…
RΝέος προβληματισμός στην κυβέρνηση για την τύχη του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, το ΑΠΕ της χώρας εντάσσεται στο υπουργείο Πολιτισμού, όμως υπάρχουν εκτιμήσεις πως, καθώς δεν έχει οργανική σχέση με τον τομέα αυτόν, ίσως θα πρέπει να περάσει υπό τον πολιτικό έλεγχο του Γιώργου Πεταλωτή ή στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας.
RΕξώδικο από λαϊκή τραγουδίστρια έλαβε κυριακάτικη εφημερίδα για προσφορά CD που διένειμε την περασμένη Κυριακή. Δεν είχαν φροντίσει να πάρουν δικαιώματα για τη διανομή ή συμβαίνει κάτι άλλο;
RΣτις 13 Νοεμβρίου η «Μetro», που άνοιξε τον δρόμο για τις δωρεάν εφημερίδες, συμπλήρωσε 9 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Παράλληλα, η Metro International ανακοίνωσε την έναρξη αποκλειστικής διαφημιστικής συνεργασίας με τις δωρεάν εφημερίδες «Metro UK» της Μεγάλης Βρετανίας και «20 Minutos» της Ισπανίας.
RΣυγχώνευση της Χρυσής Ευκαιρίας Εκδόσεις ΑΕ με τη Thetis Επενδυτική. Το σύνολο των μετοχών της εταιρείας πέρασε υπό τον έλεγχο της θυγατρικής του Ομίλου Global Finance.

***
RΝέος γύρος επενδύσεων στο internet. Η Oxygen Capital του Ομίλου Ρέστη θα επενδύσει 750.000 ευρώ στην ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα spitogatos.gr, ανεβάζοντας τον πήχυ του ανταγωνισμού με τη «Χρυσή Ευκαιρία» (Blogal Finance – Χ. Κ. Τεγόπουλος), που έχει επεκταθεί σημαντικά στο διαδίκτυο. Η επένδυση γίνεται μέσω του OXYGEN TANEO NEOVENTURES ΑΚΕΣ, στο οποίο συμμετέχουν η οικογένεια Ρέστη, το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) και άλλοι ιδιώτες επενδυτές. Ταυτόχρονα ο ΔΟΛ επιστρέφει στο internet μετά το πρώτο κύμα επίθεσής του, προσανατολιζόμενος σε συνεργασία με τον Όμιλο ΓΕΡΜΑΝΟΣ, έχοντας και την υποστήριξη του Ομίλου Ρέστη. Στο ηλεκτρονικό κατάστημα που δημιουργούν τα Public (ΓΕΡΜΑΝΟΣ) ο Γερμανός θα έχει το 60% και ο ΔΟΛ το 40%.
RΚαι εργαστήριο ελευθέρων σπουδών από τον Γιάννη Τζέτζα. Ο πρώην εκδότης και τεχνικός ήχου και ο Παντελής Κύρκας δημιούργησαν την ABC Education ΕΠΕ, με κεφάλαιο 4.500 ευρώ. Στην εταιρεία συμμετέχουν η ABC Productions, που κατέβαλε 4.440 ευρώ, και οι Γ. Τζέτζας και Π. Κύρκας, που κατέβαλαν από 30 ευρώ.
ξΤα έξι της χρόνια γιορτάζει η «Athens Voice» με την κυκλοφορία ενός φύλλου που περιλαμβάνει τα άρθρα 75 φίλων της αλλά και δημόσιων προσώπων, ενώ το editorial παραχωρήθηκε στην Κωνσταντίνα Κούνεβα. Σε εμπορικό επίπεδο, η εκδοτική εταιρεία ανακοίνωσε την ένταξη στο συγκρότημά της του ταξιδιωτικού οδηγού «Athens In Your Pocket», που αποτελεί έκδοση της διεθνούς σειράς ταξιδιωτικών οδηγών «In Your Pocket Essential City Guides».

***

RΕπιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ Παναγιώτη Πήχα έστειλε το προεδρείο της ΕΠΗΕΑ σχετικά με την έναρξη του χρόνου ασφάλισης των εργαζομένων στον «Ελεύθερο Τύπο». «Μας εξέπληξε η απόφαση της διευθύντριας της Α΄ Διεύθυνσης του Ταμείου σας, η οποία επιμένει να μην υπαγάγει στην
ασφάλιση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ τους εργαζομένους του ”Ελεύθερου Τύπου” από την ημέρα που αυτοί εργάστηκαν και εμμένει πεισματικά στην προσωπική της άποψη ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να ασφαλιστούν από την ημέρα που εκδόθηκε η εφημερίδα, παρόλο που οι καταστατικές σας διατάξεις, τα πραγματικά γεγονότα, αλλά και προηγούμενες αποφάσεις του ΔΣ του ΤΣΠΕΑΘ οδηγούν σε τελείως αντίθετη άποψη», αναφέρει μεταξύ άλλων το προεδρείο της ΕΠΗΕΑ.
ξΑίσθηση έχει δημιουργήσει η υπόθεση της εταιρείας Image Collective, στην
οποία η ΕΡΤ οφείλει το ποσόν των 193.000 ευρώ. Η εταιρεία συστάθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2007 με τη συμμετοχή του Ανδρέα Λουκάκου, γιου του Πάνου Λουκάκου, εντεταλμένου συμβούλου της ΕΡΤ, και του Συμεών Ζέρβα. Ο Π. Λουκάκος στις αρχές Ιουνίου του 2007 ορίστηκε εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ, ενώ στις 16 Μαΐου 2007 είχε αποχωρήσει ο Ανδρέας Λουκάκος από την Image Collective. Στη συνέχεια η συγκεκριμένη εταιρεία έκοψε στην κρατική τηλεόραση τέσσερα τιμολόγια, με ημερομηνίες 23/4/2008, 8/1/2009, 29/7/2009 και 9/10/2009 με αποτέλεσμα η συνολική οφειλή της ΕΡΤ να ανέρχεται σε 193.451,16 ευρώ.
RΣοβαρό πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετωπίζει ο ΑΝΤ1 και με το σόου του «Next top model». Την περασμένη εβδομάδα μια από τις κοπέλες κόντεψε να καταρρεύσει και αποχώρησε από τη σκηνή σε κρίση πανικού. Δόθηκε κατεύθυνση να χαμηλώσουν οι τόνοι από την κριτική επιτροπή, αλλά η ψυχολογική πίεση που υφίστανται οι συμμετέχουσες έχει υπερβεί πλέον τα όρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κοπέλες είναι έγκλειστες σε
ένα σπίτι στα Μεσόγεια και βγαίνουν μόνο για τις ανάγκες των φωτογραφίσεων.
RΈκτακτη γενική συνέλευση για τον Πήγασο στις 14 Δεκεμβρίου. Στα θέματα ημερησίας διάταξης περιλαμβάνεται η παροχή ειδικής άδειας για σύναψη συμβάσεων της εταιρείας με μέλη του διοικητικού συμβουλίου και με συνδεδεμένες επιχειρήσεις.

***


Σχολιάστε εδώ