XΡΗΜΑτιστήριο

> Απροετοίμαστοι ή κουτοπόνηροι; Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές ατάκες των γιαλαντζί σοσιαλιστών με τις κρυπτοδεξιές ρίζες είναι και ότι «… παραμένουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε ό,τι αφορά την τύχη του διαγωνισμού για…».

>Πτωτικά κινήθηκε το ΧΑ κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς τα κέρδη στην αμερικανική αγορά, παρά τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την ανεργία, τα μεικτά πρόσημα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, μετά την αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών στη Γερμανία, και οι αμφιβολίες της Moody’s για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας πίεσαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.688,49 μονάδες, με απώλειες 0,48% και τζίρο 418 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 221,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Από τις μετοχές του 20άρη σημαντικά ήταν τα κέρδη για ΔΕΗ, Intralot, ΕΛΠΕ, αξιοσημείωτα για Ελλάκτορα, Μυτιληναίο, Τιτάνα, ATEbank, απλώς θετικά για Coca-Cola, ΜΡΒ, MIG, ενώ αντίθετα μεγάλες ζημίες σημείωσε η Alpha και ισχυρές οι Εθνική, Κύπρου, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΤ και Eurobank. Την επομένη τα κέρδη των δεικτών στην αμερικανική αγορά, στον απόηχο της Συνόδου των G20 που ενίσχυσε τις απόψεις για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, η άνοδος των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ελέω των οικονομικών αποτελεσμάτων της
Allianz και η διατήρηση της εγχώριας μεταβλητότητας λόγω των αναδιαρθρώσεων στα χαρτοφυλάκια έριξαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.652,68 μονάδες, με απώλειες 1,33% και αξία συναλλαγών στα 196,9 εκατ. ευρώ. Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν οι κλάδοι Υγείας, Τροφίμων-Ποτών και Προσωπικών-Οικιακών προϊόντων, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση είχαν εκείνοι των Τραπεζών, Μέσων Ενημέρωσης και Κοινής Ωφέλειας. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου της MBIA, η μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία, η μείωση της κερδοφορίας της Barclays και η αντίδραση των ελλήνων επενδυτών ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.659,40 μονάδες, με άνοδο 0,25% και αξία συναλλαγών στα 156,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,18%, ο μεσαίας σημείωσε άνοδο κατά 0,08% και ο μικρής FTSE/80 έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 0,31%. Την επομένη τα μικρά κέρδη των δεικτών στην αμερικανική αγορά, μετά τις δηλώσεις των αξιωματούχων της FED ότι τα επιτόκια πρόκειται να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα, η άνοδος των μεγάλων ευρωπαϊκών, μετά τα απρόσμενα θετικά αποτελέσματα της Credit Agricole, και οι εγχώριες πιέσεις στη συντριπτική πλειονότητα του ταμπλό, που κινήθηκε αυτονομημένο έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών, καταβαράθρωσαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών.
> Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για τη διατήρηση των υψηλών ελλειμμάτων, οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης, η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων, οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για τη στήριξη των υπερχρεωμένων καταναλωτών, η χαμηλή εμπορευσιμότητα των μετοχών και το ανύπαρκτο retail διατηρούν «στάσιμη» την εγχώρια αγορά.
> Ο πόλεμος καλά κρατεί! Με προγράμματα επικοινωνίας χαμηλού κόστους, αποκλειστικότητες σε συσκευές τελευταίας τεχνολογίας και προσφορές επιχειρούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind να προσελκύσουν συνδρομητές στο δίκτυό τους.
> Την ίδια στιγμή που οι περισσότερες επενδυτικές τράπεζες κερδίζουν μεγάλα ποσά εκμεταλλευόμενες τις μη εποπτευόμενες πλατφόρμες συναλλαγών, στις οποίες εκτελούνται εντολές επενδυτών χωρίς δημοσιοποίηση, τα εμπορικά πιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται στο «κόκκινο», καθώς οι αγορές δανείων και καρτών προσπαθούν να διαγράψουν τις επισφάλειες που προέρχονται από τη δυσκολία καταναλωτών και επιχειρήσεων να καλύψουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.
> Μονά-ζυγά δικά τους, καθώς πουλούν τις «μάνες» με ιδιωτική τοποθέτηση, για να αποκτήσουν τα «τέκνα» χωρίς την εισροή φρέσκου χρήματος… Δεν είναι λίγοι οι insiders των εγχώριων τραπεζών που με άλλοθι τις υψηλές αποτιμήσεις και τη φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών ρευστοποιούν τα εταιρικά χαρτιά που έχουν στην κυριότητά τους, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης για την απόκτηση νέων σε καλύτερες τιμές μέσω των εν εξελίξει ΑΜΚ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Alpha Bank.
> Αν αληθεύουν οι «ημιεπίσημες» διαρροές, τότε τα παιχνίδια σκοπιμότητας από πλευράς ορισμένων «γαλάζιων» τραπεζιτών είναι πολλά… Από τη στιγμή μάλιστα που επίκεινται αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα, ποιος εξουσιοδότησε την Attica Bank να προχωρήσει στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά της Aspis Bank;
> Εξυμνούν τα θετικά, αποκρύπτουν τα αρνητικά οι παρατρεχάμενοι του οικονομικού ρεπορτάζ που έχουν απολέσει προ πολλού το δημοσιογραφικό γνώθι σαυτόν… Μπορεί η κερδοφορία της τράπεζας Αράπογλου να αποτελεί ένα από τα ισχυρά ατού της, όμως σημαντικά είναι τα ρίσκα που αναλαμβάνει, τόσο από τη μεγάλη συμμετοχή του ενεργητικού της στις αναδυόμενες αγορές όσο και από τους κινδύνους έκθεσης στην τουρκική λίρα.
> Τι κι αν αρκετές εισηγμένες εταιρείες είτε εμφάνισαν πέρυσι έκτακτα κέρδη είτε σημείωσαν υπεραξίες από αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων τους είτε παρουσιάζουν φέτος ζημιές είτε καταγράφουν σημαντική μείωση της κερδοφορίας είτε αναμένουν επιστροφές από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και τα επιδοτούμενα προγράμματα; Η έκτακτη εισφορά αναμένεται να επιβληθεί επί των κερδών κατά τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και όχι επί των προ φόρων μετά τη φορολογική αναμόρφωση.
> Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται, έτσι δεν είναι κύριε πρόεδρε της Ένωσης Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (FESE) και του ΧΑ; Δεν ξέρουμε αν η εφαρμογή της MiFID είχε σημαντικό αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι στην εγχώρια οι επενδυτές δεν ωφελήθηκαν από την υποτιθέμενη μείωση του κόστους συναλλαγών.
> Πτώση στα ενοίκια… Η αβεβαιότητα που επικρατεί στο οικονομικό πεδίο κάνει τα νοικοκυριά πολύ επιφυλακτικά, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον για μίσθωση κατοικιών να εμφανίζεται περιορισμένο και, σε συνδυασμό με τη σαφώς μεγαλύτερη προσφορά, να πιέζει προς τα κάτω τις τιμές.
> Με αντάλλαγμα το σβήσιμο των χρεών του… Ποιος δικηγόρος που το παίζει άνθρωπος του Θεού, διατηρώντας στασίδι στον ιερό ναό του Διονυσίου Αρεοπαγίτου, εξαπατά κατ’ εξακολούθηση πελάτες, αρχικά λαμβάνοντας προκαταβολές για χρηματιστηριακές αντιδικίες με ημικρατική ΑΧΕΠΕΥ και εν συνεχεία αφήνοντας να εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο για την κατάθεση των δικογράφων;
> Το σπάσιμο του μονοπωλίου που διατηρούσε μέχρι σήμερα στο φυσικό αέριο η προς αποκρατικοποίηση εταιρεία ΔΕΠΑ προανήγγειλε ο ενεργειακός όμιλος του κ. Μυτιληναίου… Συνήθως, πάντως, το τίμημα τέτοιων συμπράξεων είναι μεγάλο, πόσω μάλλον όταν δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τη δημοσιοποίηση του «πράσινου μυστικού δείπνου», μεταξύ πολιτικών και επιχειρηματιών, στον οποίο συνδαιτυμόνας φέρεται να ήταν και ο εν λόγω.
> Σημάδια κόπωσης παρουσιάζουν δύο από τους πλέον σημαντικούς κλάδους της εγχώριας κεφαλαιαγοράς… Τον Οκτώβριο οι εισροές στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων σημείωσαν κάμψη, ενώ οι αποδόσεις των εισηγμένων ΑΕΕΧ διατήρησαν τα υψηλά discount.
> Για ένα τόσο σημαντικό θέμα συζήτησης η απαρτία ήταν ελάχιστη… Με τον «εντυπωσιακό» αριθμό των τριών μετόχων, που εκπροσωπούσαν το «αξιοσημείωτο» ποσοστό του 23,24%, πραγματοποιήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση της Compucon και έγινε ενημέρωση σχετικά με την επιτευχθείσα ρύθμιση του προγράμματος δανεισμού της.
> Μπορεί η κυβέρνηση να επιδιώκει την αναθέρμανση της οικονομίας, η γραφειοκρατία όμως «κοστίζει» πολύ ακριβά… Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιταχύνει τις πληρωμές μόνο με κοινοτικά κονδύλια, μέχρι στιγμής από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς έχουν απορροφηθεί περίπου 811 εκατ. ευρώ επί συνόλου 26,2 δισ.
> Αντί οι διοικήσεις ορισμένων εγχώριων τραπεζών να σιωπούν, αναφορικά με το νομοσχέδιο προστασίας των δανειοληπτών, θεωρούν τους εαυτούς τους αδικημένους… Απ’ ό,τι φαίνεται, η νόσος Αλτσχάιμερ έχει πάρει μορφή επιδημίας, καθώς ξεχνούν ότι απολαμβάνουν 1) υψηλά επιτόκια από τις τοποθετήσεις τους σε ομόλογα του Δημοσίου που έχουν εξασφαλίσει από τη χαμηλότοκη ρευστότητα της ΕΚΤ, με ενέχυρο τους τίτλους αυτούς, 2) παχυλές προμήθειες από τη συμμετοχή τους στις μεγάλες κοινοπρακτικές εκδόσεις δανεισμού του δημοσίου και 3) υπερκέρδη από τις ρευστοποιήσεις των τίτλων αυτών.
> Ηθελημένα ή μη, επηρεάζουν άμεσα τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής… Από τη στιγμή που αυτή διαπραγματεύεται κανονικά στην αγορά, θα έπρεπε να μπει φρένο στον άτυπο διάλογο που έχει ανοίξει μεταξύ της εταιρείας Μπάμπης Βωβός και της Επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα.
> Τοποτηρητές οικονομικών συμφερόντων… Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου για αναδιανομή της πίτας φαίνεται να κολλάνε τα σχέδια των ελλήνων επιχειρηματιών που έχουν να κάνουν με εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών.
> Μία ακόμη μαύρη τρύπα απειλεί την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2010, καθώς μετά τα «γνωστά-άγνωστα» χρέη στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά ταμεία σειρά πήραν οι οφειλές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων… Και αν για τα ημιτελή έργα του ΚΠΣ και το πάγωμα της κοινοτικής συμμετοχής μπορεί να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα, δεν συμβαίνει το ίδιο με το ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμής των συντάξεων και διακοπής των ιατρικών προμηθειών.
> Κεφαλαιακή ενίσχυση της Emporiki ναι, ενοποίηση των βασικών θυγατρικών εταιρειών της στον όμιλο της Credit Agricole όχι! Παρά τις ζημιές της γαλλικής τράπεζας, που σωρευτικά για την τριετία 2008 με 2010 αναμένεται να αγγίξουν τα 1,4 δισ. ευρώ, οι σκέψεις των νέων διοικούντων της για περικοπές θέσεων εργασίας στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τόσο συνδικαλιστικά όσο και πολιτικά.
> Η βιασύνη των περισσότερων εγχώριων τραπεζών να επαναγοράσουν τις προνομιούχες μετοχές κυριότητας Δημοσίου δεν έχει να κάνει τόσο με την πορεία των επισφαλών δανείων και με τις πιέσεις για απόδοση μερίσματος στους μετόχους, όσο με το γεγονός ότι όσες μείνουν σ’ αυτό θα υποχρεωθούν να αποχωρήσουν από δραστηριότητες που λειτουργούν στρεβλωτικά στον ανταγωνισμό.
> Εγκαταλείπουν πρώτοι το πλοίο που βυθίζεται… Την ώρα που ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας του ομίλου της Ασπίς είναι υπόδικος για την κατάθεση πλαστής εγγυητικής επιστολής, που οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε συλλαλητήρια, που οι ασφαλισμένοι βρίσκονται στον αέρα και η κυβέρνηση στον κόσμο της, οι μέχρι πρότινος συνοδοιπόροι και βασικοί μέτοχοι που έβγαλαν άφθονο χρήμα στις πλάτες του κ. Ψωμιάδη ξεκόβουν κάθε δεσμό και αποποιούνται κάθε ευθύνη.
> Σημαντικές προοπτικές στον κλάδο του leasing, από το ενδεχόμενο περαιτέρω δραστηριοποίησης του Δημόσιου… Πέρα από τα οχήματα, κρατική ρευστότητα μπορεί να απελευθερωθεί από την αγορά εξοπλισμών και από τον τομέα μίσθωσης ακινήτων.
> Μπορεί οι απανταχού οίκοι αξιολόγησης να έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμιους χωροφύλακες της χρηματοπιστωτικής αξιοπιστίας των χωρών, διαμορφώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού τους, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν θέλησαν να αξιολογήσουν σωστά τον κίνδυνο που ενείχαν για τις τράπεζες τα κάθε είδους τοξικά προϊόντα, επιτρέποντας έτσι το ξέσπασμα της κρίσης.
>Ας μη θριαμβολογούν, γιατί πουλούν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τα κέρδη αυξάνονται συγκυριακά… Η καλή εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ οφείλεται στην κατάρρευση των τιμών πετρελαίου και στη μείωση της οριακής τιμής του συστήματος, της τιμής εισαγόμενης ενέργειας και της ζήτησης στις κατηγορίες πελατών με χαμηλά τιμολόγια.
> Παραποιημένα νούμερα ή τεχνητή διόγκωση; Μπορεί ως χώρα να έχουμε κακή προϊστορία στην αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων που στέλνουμε στις Βρυξέλες, διαθέτουμε όμως και κάκιστους ή στημένους διαπραγματευτές. Ο υπουργός Οικονομικών πήγε για μαλλί, παράταση δηλαδή της μείωσης του ελλείμματος, και βγήκε κουρεμένος, υπαγάγοντάς μας ως μαύρο πρόβατο στο άρθρο 104 της Συνθήκης του Μάαστριχτ, χωρίς μάλιστα να προσδιορίζεται το χρονικό μας περιθώριο.
> Παρά την αρχική συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και ομίλου Λάτση, ίντριγκες και προβοκάτσιες παίζονται τελικά ως προς τη νέα διοίκηση των ΕΛΠΕ, που εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος… Κάποιοι εγκάθετοι – δικτυωμένοι – αλαζόνες, βλέπε εξωθεσμικά συμφέροντα – διαπλεκόμενα ΜΜΕ – βασικοί μέτοχοι, προσπαθούν να αποτρέψουν την εκλογή των νέων κρατικών αξιωματούχων από το ελληνικό κράτος.
> Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος και όχι εκ των προθέσεων, ελπίζοντας ότι δεν θα πληρώσουμε όλοι εμείς τα σπασμένα… Για να δούμε αν η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καταφέρει να ολοκληρώσει έγκαιρα το σύστημα πληρωμής κοινοτικών επιδοτήσεων, έτσι ώστε να μην καθυστερήσει η καταβολή τους και να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός;
>Ρίχνουν τους τόνους γιατί άλλαξαν ειλικρινά θέση ή επειδή θέλουν να κατευνάσουν πρόσκαιρα τα πνεύματα, προκειμένου να τοποθετήσουν τους δικούς του ανθρώπους σε καίρια πόστα της κρατικής μηχανής; Αν δεν είναι εκ του πονηρού, τότε η πρόθεση ορισμένων ιδιωτικών τραπεζών να προχωρήσουν σε παροχή εξουσιοδότησης για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας με τους τραπεζοϋπαλλήλους κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
> Θα καθαρίσει ο γαμπρός, ο οποίος μαθαίνουμε ότι ανήκει στο δυναμικό γνωστού δικηγορικού γραφείου που αναλαμβάνει κατ’ αποκλειστικότητα χρηματιστηριακές υποθέσεις εναντίον επενδυτών… Περί του προστίμου στην Πορταλάκης ΑΕΠΕΥ ο λόγος.
> Με δεδομένο ότι η εταιρεία Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία έχει χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες με εγγύηση του Δημοσίου και τη δέσμευση να λειτουργήσει τα εργοστάσιά της προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, ρωτάμε αν το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να ελέγξει πού διατέθηκαν αυτά τα χρήματα και κατά πόσο τηρήθηκαν οι συμβατικές της υποχρεώσεις;
> Εκτός κι αν θυσιαστεί η δημιουργία του ανεξάρτητου δικτύου οπτικών ινών… Πολύς λόγος για το τίποτε, κ. Σηφουνάκη, καθώς ούτε προτίθεστε να επαναδιαπραγματευτείτε τη μετοχή σύνθεση του ΟΤΕ, αλλά ούτε και μπορείτε να απαλλαγείτε από τον κ. Βουρλούμη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Deutsche Telekom.
> Τι κι αν τα στοιχεία που αφορούν την ποσότητα της φετινής παραγωγής ζαχαρότευτλων προοιωνίζονται μια καλή χρονιά, τι κι αν ο κλάδος των βιοκαυσίμων είναι ένας από τους λίγους που σημειώνουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης; Το αλαλούμ που επικράτησε με το κλείσιμο των δύο μεγάλων εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης άφησε την ATEbank εκτός και των δύο «project», χάνοντας αρκετά κέρδη.
> Μήπως θα πρέπει να προβληματιστούμε ακόμη περισσότερο με τα συνεχιζόμενα νέα ιστορικά υψηλά του χρυσού; Μπορεί η υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου να ενισχύει την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου, όμως η ξαφνική «ανάσταση» των τιμών του θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υποκατάστατο των αποδόσεων που προέρχονται από τις διεθνείς χρηματαγορές.
>Άρχισαν οι «εκπτώσεις» προς όφελος των εκλεκτών των διαπλεκομένων συμφερόντων! Αλήθεια, κύριε πρωθυπουργέ, στις εισηγμένες εταιρείες όπου το Δημόσιο δεν είναι μεγάλος μέτοχος και υποτίθεται ότι ισχύουν οι κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης, βλέπε Εθνική, δεν θα αλλάξετε τις αμοιβές των golden boys;
>Μπορεί να μην έχουμε να παλέψουμε με μια χούντα συνταγματαρχών, έχουμε όμως να συγκρουστούμε με την υπερκομματική εγχώρια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που στηρίζει απροσχημάτιστα τη «χούντα» της Κομισιόν, ανοίγοντας μετά το φορολογικό και το ασφαλιστικό… Εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών στο Δημόσιο, έλεγχος της εισφοροδιαφυγής, ενοποιήσεις Ταμείων, καθιέρωση νέας λίστας βαρέων και κίνητρα παραμονής στην εργασία στο τραπέζι του υποτιθέμενου «e»-διαλόγου.
>Χαστούκι στην κυβέρνηση και πιθανόν μπλόκο στην έκτακτη εισφορά από το ΣτΕ, καθώς η ρύθμιση σχετικά με την υποχρέωση των ημεδαπών ανωνύμων εταιρειών να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος επί του 40% των αποθεματικών συνιστά αναδρομική επαχθή μεταβολή του φορολογικού καθεστώτος των εταιρειών, επιβάλλοντας φόρο εισοδήματος για ύλη που μέχρι τη δημοσίευση του «αντισυνταγματικού» νόμου ήταν αφορολόγητη.

δΌπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει, καθώς οι μεταμοντέρνες e-διαδικασίες δεν έχουν θέση στον κλάδο της ναυτιλίας… Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει αποσαφηνίσει πλήρως τις υπουργικές αρμοδιότητες, ο κ. Πεταλωτής μοιράζει αφειδώς ρόλους, η κ. Κατσέλη υποτίθεται ότι έχει τη γενική ευθύνη της πολιτικής, ο κ. Πάγκαλος φέρεται να υλοποιεί μυστικές επαφές με τους Κινέζους, ο κ. Ανωμερίτης έχει ρίξει γέφυρες στους απεργούς του ΟΛΠ, ο κ. Ρέππας εποφθαλμιά τις ακτοπλοϊκές γραμμές και ο κ. Παμπούκης, που μέχρι πρότινος εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της Cosco, είναι παντού και πουθενά.

δΑνεπίδεκτοι μαθήσεως και στερούμενοι λογικής… Έπρεπε να περάσει ένας χρόνος, να καταστραφούν αρκετοί επενδυτές, να επιβληθούν πρόστιμα από το υπουργείο Ανάπτυξης και να ερευνηθεί η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να φιλοτιμηθεί εκ των υστέρων η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να επιβάλει εφέσιμο πρόστιμο στη Citibank International για παράβαση των κανόνων συμπεριφοράς κατά την παροχή επενδυτικών συμβουλών αναφορικά με επενδυτικά προϊόντα που είχαν εκδοθεί από τον επενδυτικό οίκο Lehman Brothers.


Σχολιάστε εδώ