1.000.000 εμβόλια από μεθαύριο στη «μάχη» κατά της νέας γρίπης!

Την Τρίτη (μετά και τις νέες παραλαβές) θα υπάρχουν διαθέσιμα 1.000.000 στελέχη εμβολίων, τα οποία θα διανεμηθούν στα σημεία όπου θα γίνεται ο εμβολιασμός προκειμένου να είναι εύκολη η πρόσβαση σε όλους.

Στόχος των αρμοδίων υγειονομικών υπηρεσιών και του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι να προλάβει να εμβολιαστεί μέχρι τον Δεκέμβρη μεγάλος αριθμός πολιτών, ώστε να «φρενάρει» κάπως η πανδημία που αναμένεται να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στα μέσα του επόμενου μήνα, καθώς προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας, γεγονός που θα κλείσει τον κόσμο μέσα, με αποτέλεσμα να ευνοείται η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων.
Μέχρι τότε υπάρχει χρόνος για να εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός πολιτών. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι μόνο τα εμβόλια που θα αποτελέσουν βασικό βραχίονα της άμυνας του πληθυσμού απέναντι στη νέα γρίπη. Γιατί τα εμβόλια αποτελούν μέσα πρόληψης. Μέσον καταστολής είναι μόνο τα αντιιικά φάρμακα που οδηγούν τον ασθενή στην αποθεραπεία. Οπότε εκτός από εμβόλια θα πρέπει να δοκιμαστεί και η επάρκεια σʼ αυτά τα φάρμακα και τα ιατρικά σκευάσματα, γιατί στην πανδημία που αναμένουμε θα απαιτηθούν μεγάλες ποσότητές τους.
Γοργός ρυθμός εξάπλωσης
Να σημειώσουμε εν προκειμένω πως ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων είναι διαρκώς επιταχυνόμενος. Ενώ οι προβλέψεις γιʼ αυτήν την εποχή ήταν πως θα έχει προσβληθεί το 2% του πληθυσμού, τελικά έχει φθάσει στο 4-5% και ο αριθμός αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, αν και οι συνθήκες δεν ευνοούν ακόμα πλήρως την εξάπλωση του ιού!
Πάντως η ανησυχία για την άρνηση του προσωπικού των νοσοκομείων να κάνουν το εμβόλιο είναι διάχυτη στα υψηλά κλιμάκια των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας, αν και τονίζεται πως πάντα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είχαν τέτοιου είδους επιφυλάξεις.
Όσον αφορά το κόστος που έχει μέχρι τώρα η εκστρατεία πρόληψης και αντιμετώπισης της νέας γρίπης, ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 165 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την προμήθεια του εμβολίου. Στα 300 εκατ. ευρώ δεν υπολογίζονται οι… παράπλευρες απώλειες που θα υπάρξουν για την οικονομία, όπως οι χαμένες εργατοώρες κ.λπ.


Σχολιάστε εδώ