«Φονικό δίδυμο» τα δύο «Π»
Ο πρωθυπουργός, έχοντας πλήρη γνώση του τι συμβαίνει στο εσωτερικό της κυβέρνησης και ειδικά του τι επρόκειτο να συμβεί, δεν άφησε τον χρόνο να πάει χαμένος και πήρε πρωτοβουλίες. Με εντολή του, ο υπουργός Επικρατείας και εξ απορρήτων του Χάρης Παμπούκης αναδείχτηκε (ανεπισήμως) Νο 2 του κυβερνητικού σχήματος, αναλαμβάνοντας ρόλο συντονιστή και επιβλέποντα της πορείας του σχεδιασμού και της απόδοσης των μελών της κυβέρνησης. Δηλαδή, με απλά λόγια, στο εξής θα είναι ο άνθρωπος που θα βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά. Πολλοί μάλιστα λένε ότι σε συνδυασμό με τον ισχυρό Θεόδωρο Πάγκαλο θα κάνουν ένα «φονικό δίδυμο» που κανένας, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν θα ήθελε να έχει απέναντί του. Το «φονικό δίδυμο» θα πλαισιωθεί από ορισμένα ακόμα στελέχη, συμβούλους του πρωθυπουργού ή των Πάγκαλου – Παμπούκη. Οι σύμβουλοι αυτοί θα συνεργάζονται με τους στενούς συνεργάτες των υπουργών, ώστε η ενημέρωση και ο έλεγχος για την πορεία του κυβερνητικού έργου να είναι πλήρη και διαρκή. Ήδη, ο κ. Παμπούκης έχει ξεκινήσει, με αθόρυβο -όπως συνηθίζει- τρόπο, τις πρώτες του επαφές με υπουργούς της κυβέρνησης.
Το παρόν σχήμα είναι μια πρώτη γεύση από τον ευρύτερο σχεδιασμό που έχουν εκπονήσει ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του προκειμένου να στήσουν ένα ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο, που θα έχει τον απόλυτο έλεγχο και συντονισμό. Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα ξετυλίγεται σιγά σιγά και θα αγγίζει όλους τους τομείς, ακόμη και την ενημέρωση των δημοσιογράφων, και το οποίο θα έχει λάβει την οριστική του μορφή με τη συμπλήρωση των 100 ημερών.
«Η αξιοπιστία μας δεν κρίνεται απλώς από τις τεχνητές λύσεις ή την τεχνοκρατική διαχείριση ενός προβλήματος. Κρίνεται περισσότερο από το κατά πόσο γίνεται συνείδηση του πολίτου α) ποιο είναι το πρόβλημα, κάτι που είναι βαθιά παιδαγωγική διαδικασία, β) πώς συμμετέχει στην επίλυσή του και γ) γιατί κάνουμε τη συγκεκριμένη τελική επιλογή. Τότε δεν θα έχουμε απλή ανοχή, αλλά δυναμική και συμμετοχή». Αυτό είναι το σαφέστατο μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός προς τα μέλη της κυβέρνησής του στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Παρ’ όλα αυτά είναι βέβαιο ότι το σχήμα Μαξίμου δεν αρέσει σε αρκετούς υπουργούς, ειδικά σ’ αυτούς που αισθάνονται ήδη το «καπέλωμα». Προς το παρόν βέβαια οι αντιδράσεις κινούνται σε επίπεδο μουρμούρας, όμως κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πώς μπορεί να εξελιχθεί το κλίμα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αρκετά κυβερνητικά στελέχη, έμπειρα μάλιστα, αναρωτιόντουσαν μήπως τα βέλη που εκτοξεύονται, μέσω των ΜΜΕ, κατά της Γλυκερίας Σιούτη κατευθύνονται εμμέσως στο νέο ισχυρό πρόσωπο της κυβέρνησης, δηλαδή στον Χ. Παμπούκη. Το «Πρώτο Θέμα» ξεκίνησε περιγράφοντας προσεκτικά τα πρόσωπα που βρίσκονται στου Μαξίμου, με την επισήμανση ότι τα περισσότερα από αυτά δεν είναι νέα ονόματα, δηλαδή ο Χ. Παμπούκης, ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Λύτρας και η νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού Γλ. Σιούτη. Η συνέχεια όμως ήταν αιχμηρή κατά της κ. Σιούτη. Γινόταν αναφορά στις δουλειές που είχε αναλάβει ως δικηγόρος πριν αποκτήσει κυβερνητική θέση, με έμφαση στο ότι ήταν συνήγορος του Χριστοφοράκου αλλά και εταιρειών που στήριξαν την τουριστική εκμετάλλευση εκτάσεων της Μονής Τοπλού.
Βολές από μερίδα του Τύπου δέχτηκε και ο Ευάγ. Βενιζέλος (με μια παλιά χιλιοειπωμένη ιστορία για κάποια οικόπεδα του πατέρα του), θα υπάρξει όμως και συνέχεια και όλα δείχνουν ότι θα είναι κυρίως προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Και όλα αυτά τη στιγμή που δεν υπάρχει πραγματικός συνομιλητής της κυβέρνησης με τα ΜΜΕ. Οι αρμοδιότητες έχουν μοιραστεί κυρίως μεταξύ Γ. Ραγκούση και Π. Γερουλάνου, κάποιοι όμως βλέπουν ότι ΚΑΙ αυτός ο ρόλος θα ανατεθεί αργότερα στον Χ. Παμπούκη. Εκείνο που δεν είναι ορατό πάντως είναι αν ο Γ. Παπανδρέου θα επιμείνει σ’ αυτό το σχήμα, δηλαδή στην πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων. Αποτελεί λοιπόν ερώτημα πώς ακριβώς θα διαβουλευθεί η κυβέρνηση με τον Τύπο για πλείστα όσα θέματα. Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο εμφανίζονται αισιόδοξα ότι πολύ γρήγορα οι λεπτομέρειες αυτές θα ρυθμιστούν οριστικά και η κυβερνητική μηχανή θα αρχίσει την παραγωγή πραγματικού έργου.
Κατά τα λοιπά, η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω είναι ότι ο κ. Παπανδρέου δουλεύει υπερεντατικά. Δεν είναι τυχαίο ότι την εβδομάδα που πέρασε ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρέθηκε στο Βερολίνο για την επέτειο της πτώσης του Τείχους, κατάφερε σε λιγότερο από 48 ώρες να συναντηθεί δύο φορές με τη Χίλαρι Κλίντον και παράλληλα με τους μισούς ισχυρούς ηγέτες του πλανήτη. Η υπερδραστηριότητα αυτή δεν σταματά στο εξωτερικό.
Αμέσως μόλις επέστρεψε το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Παπανδρέου είχε ακόμη ένα ραντεβού, στο ελληνικό αεροδρόμιο αυτή τη φορά, με τον σέρβο Πρόεδρο. Αμέσως μετά πήγε στο Μαξίμου για μια άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ την επομένη είχε κανονική συνεδρίαση… Τυπικό καθημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού, θα μπορούσαν κάλλιστα να σχολιάσουν οι του Μαξίμου!
Βέβαια, το τρέξιμο από μόνο του δεν αρκεί για να φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα είναι να υπάρχει κάθε εβδομάδα μια σημαντική πρωτοβουλία για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται δράσεις και μέτρα όπως:
– Ανάρτηση υπογραφών και αποφάσεων στο διαδίκτυο.
– Νόμος για την προστασία υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
– Προστασία δανειοληπτών.
– Νομοσχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής.
– Ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση.
– Ρευστότητα στην αγορά (ΤΕΜΠΜΕ).
– Πρωτοβουλίες για την προστασία της απασχόλησης από καταχρηστικές απολύσεις και αλλαγή του καθεστώτος «ενοικίασης» εργαζομένων.
– Κίνητρα πρόσληψης νέων ανέργων.
– Έναρξη διαλόγου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
– Εκλογικός νόμος.