Τον Μάρτιο τα σκληρά μέτρα

Αν και δεν είναι λίγα τα στελέχη της κυβέρνησης που εισηγούνται τη λήψη των αντιλαϊκών μέτρων άμεσα, επικαλούμενα την ανοχή που ακόμα απολαμβάνει η κυβέρνηση αλλά και την ανυπαρξία –επί της ουσίας– αξιωματικής αντιπολίτευσης, τελικά οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι επελέγη (με τη σύμφωνη γνώμη και του Γ. Παπανδρέου):
= Η σύνταξη ενός «ήπιου» προϋπολογισμού, ώστε να υπάρχει η –θολή έστω– εικόνα της μη αθέτησης όσων έλεγε προεκλογικά η κυβέρνηση. Μάλιστα στην επικράτηση αυτής της άποψης έπαιξε ρόλο και το «πάθημα» με το λιμάνι του Πειραιά (όπου προεκλογικά υπόσχονταν… επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με τους Κινέζους!), με τον ΟΤΕ (όπου υπόσχονταν την ακύρωση της συμφωνίας με την Deutsche Telekom και την… επανακρατικοποίηση!), με την Ολυμπιακή (όπου είχαν δεσμευτεί για συμμετοχή του κράτους στη νέα εταιρεία)…
= Η διατύπωση υπαινιγμών μεν για την ανάγκη λήψης σκληρών μέτρων, αλλά η μετάθεση –τελικά– της λήψης τους για τον Μάρτη, με το σκεπτικό να περιοριστούν οι κοινωνικές αντιδράσεις για τον χειμώνα «και ύστερα βλέπουμε»… Μάλιστα, αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε στο «ΠΑΡΟΝ» ότι τα πολύ σκληρά μέτρα που είναι αναγκασμένη να λάβει η κυβέρνηση την προσεχή άνοιξη είναι περίπου δέκα και αφορούν:
= Το Ασφαλιστικό, που θα περιλαμβάνει αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, μείωση των συντάξεων.
= Νέο φορολογικό νόμο, που θα περιλαμβάνει νέους φόρους, αυξήσεις έμμεσων φόρων, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και γενικά μια σειρά φοροεισπρακτικών μέτρων, που θα πλήττουν και τις λαϊκές τάξεις.
= Νέο νόμο για τις εργασιακές σχέσεις, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την επέκταση των «ευέλικτων» μορφών εργασίας.
= Νέες έκτακτες εισφορές, αν και η κυβέρνηση προεκλογικά τόνιζε σε όλους τους τόνους ότι είναι κατά των έκτακτων εισφορών…
= Κόψιμο διαφόρων επιδομάτων.
= Μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Το μοιραίο λάθος της κυβέρνησης…
Σοβαροί κυβερνητικοί κύκλοι υπογράμμιζαν στο «ΠΑΡΟΝ» ότι η κυβέρνηση «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη» στους χειρισμούς της για την οικονομία, και ιδιαίτερα ενώπιον της ΕΕ.
Στην πρεμούρα της να βγάλει το έλλειμμα του 2009 όσο το δυνατόν μεγαλύτερο, ώστε να μπορεί να λέει ότι το μείωσε κάτω από το 10% το 2010 και να το εμφανίσει αυτό ως μεγάλη επιτυχία, παρουσίασε στην Κομισιόν τα πιο αρνητικά στοιχεία που θα μπορούσε να εμφανίσει!
Χειρότερα δηλαδή στοιχεία ακόμα και από τις χειρότερες προβλέψεις και αυτής της Κομισιόν, που έτσι κι αλλιώς ήταν και είναι ιδιαίτερα αυστηρή και καχύποπτη στην αξιολόγηση στοιχείων τα οποία αποστέλλονται. Μάλιστα, για να γίνει πιο πειστική «παίζει» τις τελευταίες ημέρες επικοινωνιακά με το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την αποστολή στην ΕΕ ψευδών και παραπλανητικών στοιχείων σχετικά με την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.
Ωστόσο αυτή η επίκληση από την κυβέρνηση (για τους λόγους που προαναφέραμε) αρνητικότατων στοιχείων ώθησε την Κομισιόν να μας ζητήσει τελικά τη λήψη έως και ακραίων μέτρων (Ασφαλιστικό, Φορολογικό, «μεταρρυθμίσεις» κ.λπ.).
Έτσι, η κυβέρνηση βρέθηκε τελικά μπροστά σε μια οδυνηρή έκπληξη:
• Να είναι τελικά αναγκασμένη να πάρει μέτρα ακόμα πιο σκληρά και από αυτά τα οποία προεκλογικά προανήγγειλε ο Κ. Καραμανλής και για τα οποία (σε μεγάλο βαθμό…) καταψηφίστηκε!
Για παράδειγμα, η κυβέρνηση ήλπιζε ότι το Ασφαλιστικό θα άνοιγε σε έναν περίπου χρόνο. Τώρα, με σκαιότατο τρόπο, η ΕΕ απαιτεί να ανοίξει… χθες!
Και είναι χαρακτηριστικό ότι στη συζήτηση στη Βουλή κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού» την Παρασκευή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας επισήμανε στον Γ. Παπανδρέου ότι «σπέρνετε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες».
Σύμφωνα δε με πληροφορίες, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε στον πρωθυπουργό ότι με μια τέτοια στρατηγική θα συναντούσε οξύτατες αντιδράσεις από τον Αλμούνια, πήρε την απάντηση «θα πεις ό,τι σου λέω», γεγονός που δημιούργησε οξύτητα στις μεταξύ τους σχέσεις…
Και η αλήθεια είναι ότι τελικά ο Παπακωνσταντίνου συνάντησε τόσο αρνητικό κλίμα, που δεν το περίμενε ούτε στις χειρότερες προβλέψεις του!


Σχολιάστε εδώ