Τάσεις για διάλυση της συγκυβερνήσεως

Προς διάλυση οδεύει ο «συγκυβερνητικός» σχηματισμός στη Λευκωσία, καθώς τόσο στο ΔΗΚΟ, όσο και στην ΕΔΕΚ, κλιμακώνονται οι αντιδράσεις όσον αφορά τις παραχωρήσεις Χριστόφια στις συνομιλίες. Ιδιαίτερα εκείνες για την εκ περιτροπής Προεδρία και για το περιουσιακό.
Πρωτοκλασάτα στελέχη και των δύο κομμάτων θέτουν ανοικτά θέμα αποχωρήσεως από την κυβέρνηση, όπου διατηρούν υπουργεία, απαιτώντας όπως ο Πρόεδρος Χριστόφιας αποσύρει αυτές τις προτάσεις του, προκειμένου να εξισορροπηθούν τα πράγματα. Κάτι βεβαίως που δύσκολα μπορεί να γίνει, γιατί συν τοις άλλοις θα μετακυλίσει το αδιέξοδο που θα προκύψει στους ώμους της ελληνικής πλευράς. Πέραν του ότι κάθε παλινδρόμηση θέσεων θα οπλίσει την τουρκική προσχηματολογία. Δηλαδή «την επάθαμε», όπως είπε χαρακτηριστικά πολιτικός παράγοντας στη Λευκωσία.
Η Αθήνα πάντως φαίνεται να συμφωνεί πλήρως με τις μεθοδεύσεις και τις θέσεις αυτές του κ. Χριστόφια, τον οποίον και στηρίζει απόλυτα. Κι αυτό διεπιστώθη κατά τις επαφές τόσο του πρωθυπουργού με τον κύπριο Πρόεδρο, όσο και προ ημερών κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκο Κυπριανού στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ό,τι και να συμβαίνει, μεγάλο μέρος του ΔΗΚΟ ήδη συμπεριφέρεται ως σκληρή αντιπολίτευση, έστω κι αν η ηγεσία του κόμματος βρίσκει σημεία επαφής με τον Χριστόφια. Οπότε και δεν αποκλείεται μέχρι και διάσπαση του χώρου, εάν τα πράγματα οδηγηθούν στα άκρα.


Σχολιάστε εδώ