Στη σκαλωσιά…

3Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου άφησε πίσω του το 2007 και σε νευραλγικές κυβερνητικές θέσεις όρισε τόσο τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο (υπουργείο Άμυνας) όσο και τον κ. Α. Λοβέρδο (Εργασίας). Η ΠΑΣΚΕ/ΓΣΕΕ όμως φαίνεται ότι δεν ξεχνά, γι’ αυτό κάθε άλλο παρά στηρίζει τον κ. Λοβέρδο. Ούτε μία ανακοίνωση όταν ο υπουργός Εργασίας, επικαλούμενος στοιχεία από τον ΟΑΕΔ,
έδωσε στη Βουλή τον ακριβή αριθμό των εγγεγραμμένων άνεργων (περίπου 650.000), που η ΓΣΕΕ ζητούσε επιμόνως τον τελευταίο μήνα. Αντιθέτως, η ΠΑΣΚ/ΔΥ που φανατικά επίσης στήριξε την υποψηφιότητα του κ. Γ. Παπανδρέου στην κρίσιμη μάχη, εκφράζει εκτίμηση στο πρόσωπο του κ. Λοβέρδου και «θα τοποθετηθεί πολιτικά στις όποιες αποφάσεις του υπουργού».
3Με φανατισμό η ΠΑΣΚΕ/ΓΣΕΕ
(όπως και η ΠΑΣΚ/ΔΥ) στήριξε την υποψηφιότητα του κ. Γ. Κουτρουμάνη,
ο οποίος όμως «απογοητεύει». Γιατί ούτε τον ρόλο του επιτηρητή του υπουργού
αποδέχεται ούτε εξάλλου του ζήτησε κανείς κάτι τέτοιο. Είναι όμως τόσο στριμωγμένη οικονομικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς με «δεμένα χέρια» δύσκολα μπορεί να κάνει οποιαδήποτε κίνηση, αφού δεν έχει την πολυτέλεια για κανένα διχασμό και καμία αλληλοϋπονόμευση.
3Ειρωνεία; Από μια ομάδα περίπου 1.000 απεργών συμβασιούχων που συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΕ, πιο πολλοί από τους μισούς, όπως μας είπαν, είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Για «μια πιο κοινωνική και ανθρώπινη πολιτική», υπογράμμιζαν. Προς το παρόν ο θυμός στρέφεται κατά του αντιπροέδρου Θόδ. Πάγκαλου και του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου. Πού θα ξεσπάσει ο θυμός όταν μετατραπεί σε απόγνωση και απελπισία, μένει να το δούμε. Όλοι όμως αναμένουν παρέμβαση του κ. Γ. Παπανδρέου.
3«Μονόδρομο» βλέπουν την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών στον δημόσιο τομέα, όχι μόνο συνδικαλιστές, αλλά και εμπειρογνώμονες περί τα ασφαλιστικά. Είναι η μόνη παρέμβαση που μπορεί να γίνει στο ασφαλιστικό μας σύστημα με τα άδεια Ταμεία, τις υψηλές εισφορές και τις χαμηλές συντάξεις. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος επικεντρώνεται, όπως και το σύνολο της συνδικαλιστικής ηγεσίας, στο να μην κριθεί οριστικά η ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων ως επαγγελματική, αλλά να παραμείνει κοινωνική.
3«Έγραψε» ο Δημ. Στρατούλης στη δήλωσή του έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΕ. Είπε ότι «ο Αλμούνια είναι ο σύγχρονος Μινώταυρος και ο Γ. Παπακωνσταντίνου ο Αιγέας που θυσίασε τα παιδιά για χάρη του».
3Βαρύτατες οι ευθύνες των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) για τη σημερινή –οικτρή– κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Οι ηγεσίες και των δύο κομμάτων είναι πάντα έτοιμες για λήψη μέτρων, πλήρως όμως ανέτοιμες να αναλάβουν τις ευθύνες τους καθώς οι δικές τους πολιτικές και επιλογές έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Μακάρι να είναι αβάσιμες οι ανησυχίες ότι θα δούμε «μία από τα ίδια στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις».
3Στο κοινοβουλευτικό επίπεδο δραστηριοποιούνται οι επικεφαλής ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Με επίκαιρες ερωτήσεις τους προς τον πρωθυπουργό η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα καταγγέλλει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που προώθησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο κ. Αλ. Τσίπρας θέτει θέμα κατάργησης των αντιασφαλιστικών νόμων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.
3Ένα δισ. ευρώ ήταν η δαπάνη το 2009 για τις μη μόνιμες συμβάσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα. Το τεράστιο αυτό κονδύλι αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες προκήρυξης διαγωνισμών που, έστω και μερικώς, θα αντιμετώπιζαν τη νέα στρατιά ανέργων με τις απολύσεις των δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων.
3Το αδιέξοδο είδαν με τα μάτια τους οι κ. Α. Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης. Στο περιφερειακό υποκατάστημα συντάξεων του ΙΚΑ που επισκέφθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας – Κοινωνικής Ασφάλισης διαπιστώθηκε ότι: Στα 18 άτομα που απασχολούνται στις υπηρεσίες υποδοχής οι 10 είναι με Stage, 3 με συμβάσεις έργου και 5 μόνιμοι υπάλληλοι. Συνολικά στο υποκατάστημα εργάζονται 36 με Stage και 23 με συμβάσεις έργου, ενώ άρχισαν ήδη οι πρώτες αποχωρήσεις, χωρίς καμία προοπτική αντικατάστασης των ατόμων αυτών. Το μέλλον άδηλο για τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και για το κοινό που εξυπηρετούν…


Σχολιάστε εδώ