Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Πέρα και έξω από κάθε δεδομένο που προέκυψε την εβδομάδα που τελείωσε για τα της ελληνικής αγοράς, ο γράφων εστίασε την προσοχή του σε ορισμένα εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν προ ημερών. Ο λόγος για τα στατιστικά στοιχεία που αποκαλύπτουν τη σύνθεση των επενδυτικών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται εσχάτως στην αγορά μας και τελικά δείχνουν μερικά αξιοσημείωτα.
δ Όπως το ότι οι ξένοι επενδυτές που είναι ενεργοί το τελευταίο διάστημα στο ΧΑ είναι μεν ενάριθμοι -περί τους 3.300 λένε τα επίσημα… χαρτιά- πλην όμως στην πλειονότητά τους είναι μάλλον μακρόπνοοι επενδυτές, υπό την έννοια ότι στον ορισμό των βραχυπρόθεσμα τοποθετημένων hedge funds υπάρχουν σήμερα στην αγορά μας περίπου 150 με 160 ξένοι θεσμικοί. Κι αν αυτό είναι καλό σημάδι, τα άσχημα έγκεινται στο γεγονός πως σε σύγκριση με το πρόσφατο περελθόν σχεδόν καθημερινά αποχωρούν (;) ολοένα και περισσότεροι ξένοι. Φανταστείτε λοιπόν τις επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη συνέχιση αυτού του φαινομένου από τη στιγμή που σήμερα οι θέσεις – επενδύσεις των ξένων «παικτών» ΜΟΝΟ στις τράπεζες ξεπερνούν σε αξία τα 12 δισ. ευρώ!
δ Κατά τα λοιπά, εκείνο που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά όσους επιμένουν να δραστηριοποιούνται στην αγορά μας έχει να κάνει με το πόσο «ρηχή» είναι αυτή. Ενδεικτικά την Τετάρτη, την ώρα που σε όλες τις διεθνείς αγορές τον τόνο έδινε η Wall και η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, στο ΧΑ λίγο ήθελε για να σπάσει το αρνητικό ρεκόρ τζίρου και όγκου του τελευταίου μήνα. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως, χωρίς την υπέρβαση στα απόλυτα μεγέθη της αγοράς, δύσκολα το ΧΑ θα απεγκλωβισθεί από τα κελεύσματα λίγων «μεγάλων» που με μια-δυο εντολές αλλάζουν ακόμα και πρόσημο στον δείκτη. Και πως εσαεί θα παραμείνουμε ομοίως εγκλωβισμένοι στις εκάστοτε κινήσεις του 20άρη δείκτη και δη των τραπεζών.
δ Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, καλό θα είναι ο μέσος ιδιώτης επενδυτής να ζυγίσει καλά κάθε του κίνηση. Μην ξεχνάτε πως και η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι «πονηρή», αφού όσο πλησιάζουμε στο τέλος του έτους, τόσο πιο πολλά σημάδια «αναδιάρθρωσης» χαρτοφυλακίων θα παρατηρούμε καθημερινά. Οψόμεθα…


Σχολιάστε εδώ