Πρόβατο επί σφαγήν…
ΥΠΟ την κηδεμονία των Βρυξελλών βρίσκεται πλέον η ελληνική οικονομία, καθώς η χώρα μας και με τη βούλα της Κομισιόν θεωρείται πλέον το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Η κυβέρνηση δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων και την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών. Στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου αντιμετώπισε ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα από τους ευρωπαίους ομολόγους του. Τόσο για τα παραποιημένα στοιχεία που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και για το ότι οι πρώτες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης δεν συμβαδίζουν με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι Βρυξέλλες ζητούν απτά δείγματα που θα έχουν στόχο την εξυγίανση της οικονομίας και περιμένουν το πρόγραμμα σταθερότητας που θα υποβάλει η κυβέρνηση αρχές του 2010 προκειμένου να αποφασίσουν για τη διάρκεια της παράτασης που θα δοθεί στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του ελλείμματος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε για την περιστολή των κρατικών δαπανών, το «άνοιγμα» του ασφαλιστικού, αλλά και των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων. Επίσης ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταλογισθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις στους υπεύθυνους για το ότι τα στοιχεία που στέλνονταν στην Κομισιόν τα προηγούμενα χρόνια ήταν ψευδή ή παραποιημένα. Ήδη διενεργείται έρευνα προς κάθε κατεύθυνση.
Στην προσπάθεια για αύξηση των εσόδων η κυβέρνηση προωθεί νέο φορολογικό καθεστώς. Καθιερώνει «πόθεν έσχες» για όλους τους φορολογούμενους, καθώς στη φορολογική δήλωσή τους θα δηλώνουν, εκτός από τα εισοδήματα, όλα τα ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές, σκάφη, αμοιβαία κεφάλαια κ.ά. Παράλληλα θα περικοπούν και οι φοροαπαλλαγές που δεν έχουν κοινωνικά κριτήρια.
Τα πάντα όλα!
ΣΤΟ μεταξύ, με νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών καθιερώνεται νέο καθεστώς για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Καταργούνται τα Stage, αλλά και οι συμβάσεις έργου, ενώ στο εξής όλες οι προσλήψεις θα γίνονται υπό την έγκριση του ΑΣΕΠ. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης προκάλεσαν τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για υποκρισία, ενώ αμφισβήτησαν την εξαγγελία ότι με τη διαδικασία αυτή διασφαλίζεται η αξιοκρατία. Την ίδια στιγμή οι συμβασιούχοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ζητώντας τη μονιμοποίησή τους με το επιχείρημα ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Στα… ευχάριστα για την κυβέρνηση το γεγονός ότι έκλεισε το «μέτωπο» στο λιμάνι του Πειραιά. Μετά την καταδικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά και τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα εργασιακά τους δικαιώματα, οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ σταμάτησαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους.
Σκηνικό ρήξης
ΝΕΑ δεδομένα στην κούρσα διαδοχής της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί η απόφαση του Δ. Αβραμόπουλου να στηρίξει την υποψηφιότητα του Αντ. Σαμαρά. «Η επιλογή του οδηγεί στη διεύρυνση και στην ενότητα, οδηγεί σε μια μαχητική πορεία», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος. Ενώ ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «μαζί θα κάνουμε τη ΝΔ καλύτερη» και πως «η διεύρυνση αρχίζει από τώρα με τους απογοητευμένους ψηφοφόρους που μας γύρισαν την πλάτη». Για «ευκαιριακή συμμαχία» μίλησε η Ντ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι η πρόταση του κ. Σαμαρά συνιστά περιχαράκωση του κόμματος. Παράλληλα άφησε υπαινιγμούς ότι τα οργανωμένα συμφέροντα και από τον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης στηρίζουν τον αντίπαλό της για την αρχηγία. Το βέβαιο είναι ότι προϊόντος του χρόνου στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας θα εντείνεται το κλίμα πόλωσης. Στο μεταξύ και οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αναμέτρηση εξελίσσεται σε ντέρμπι και ότι ο νικητής θα κριθεί στο νήμα με μικρή διαφορά. Πιο χαρακτηριστική η δημοσκόπηση της GPO, όπου στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για αρχηγός;» το 46,8% απαντά Σαμαράς και το 46,5% Μπακογιάννη. Στην ερώτηση «ποιος μπορεί να νικήσει τον Γ. Παπανδρέου;» το 49,3% απαντά Μπακογιάννη και το 34% Σαμαράς. Στην παράσταση νίκης προηγείται με 69,4% η Ντόρα, ενώ ο Σαμαράς συγκεντρώνει ποσοστό 24%.
Ανοιχτά μέτωπα
ΚΑΤΑ τα λοιπά, ο Γ. Παπανδρέου συνεχίζει τις κινήσεις εντυπώσεων σε επίπεδο εθνικών θεμάτων. Στο Βερολίνο και στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την πτώση του Τείχους είχε σύντομη συνάντηση με τη Χίλαρι Κλίντον. Σύμφωνα με πληροφορίες στενών συνεργατών του, ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα της Κύπρου, το Σκοπιανό και τις ελληνοτουρκικές σχέσειες, ενώ εξήγησε στην αμερικανίδα υπουργό την πρόθεση της Ελλάδας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια.
Α, ναι, σε δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να… πέσει το τείχος που χωρίζει την Κύπρο στα δύο.
Στην Αθήνα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μ. Κυπριανού και είχε επαφές με τον Γ. Παπανδρέου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα. Αντικείμενο συζήτησης η στάση που θα τηρήσουν Ελλάδα και Κύπρος στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις.
Στο άλλο μέτωπο, το Σκοπιανό, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς είχε στη Νέα Υόρκη νέο κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους των δύο χωρών, χωρίς ωστόσο να προκύψουν… συνταρακτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι ισχύει η «κόκκινη γραμμή» και ότι για να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας πρέπει τα Σκόπια να εγκαταλείψουν τις αδιάλλακτες και ανιστόρητες θέσεις τους. Από την άλλη, εντείνονται οι πιέσεις από Αμερικανούς και Ευρωπαίους να βρεθεί λύση ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση.