Προειδοποιητικές βολές

Καθόλου τυχαία κυβερνητικοί παράγοντες δέχτηκαν τις πρώτες επιθέσεις από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ταυτόχρονα, εντείνεται και η κριτική για «καθυστερήσεις». Προφανέστατα τα «συμφέροντα» στέλνουν μηνύματα πίεσης προς το Μέγαρο Μαξίμου, επιζητώντας έναν «έντιμο συμβιβασμό» με το κέντρο εξουσίας. Παρότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δείχνει με κάθε τρόπο ότι δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί με τα «συμφέροντα», είναι αμφίβολο εάν θα αντέξει την πίεση σε βάθος χρόνου, όταν και η διακυβέρνηση θα αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις, οπότε θα είναι περισσότερο ευάλωτη.
•Φρόνιμο θα είναι η «ομάδα εξουσίας» να κατανοήσει ότι διαρκώς θα βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής των ΜΜΕ (είτε αυτή είναι κακόπιστη είτε είναι καλόπιστη). Πόσω μάλλον που η νέα διακυβέρνηση έχει άπειρα και δύσκολα προβλήματα να αντιμετωπίσει, οπότε εκ των πραγμάτων θα αφήνει περιθώρια κριτικής. Επίσης φρόνιμο είναι εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου να συγκροτηθεί ένα ενιαίο σταθερό και επιτελικό κέντρο (με Παμπούκη και Πάγκαλο) που να είναι σε θέση να παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο και να το συντονίζει, άλλωστε τα περισσότερα πρόσωπα που ανέλαβαν υπουργικά καθήκοντα είναι μεν φρέσκα, αλλά άπειρα, και ως εκ τούτου αντικειμενικά χρειάζονται βοήθεια στο έργο τους.
•Επειδή οσονούπω διαβλέπουμε δυσλειτουργία στις σχέσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και της «ομάδας εξουσίας», ο πρωθυπουργός πρέπει να δώσει αυστηρή εντολή στους υπουργούς του να μην αιφνιδιάζουν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με νομοσχέδια. Απαιτείται οι βουλευτές του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου να έχουν συσκεφθεί με τον αντίστοιχο υπουργό επί του περιεχομένου κάθε νομοσχεδίου που προτίθεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή. Έτσι θα αποκτήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή του κυβερνητικού έργου.


Σχολιάστε εδώ