ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΣΕΛΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ;

Η κ. Κατσέλη φαίνεται ότι πληρώνει ακριβά στην πολιτική της σταδιοδρομία, όχι μόνο τις ριζοσπαστικές για τον χώρο του
ΠΑΣΟΚ απόψεις της για θέματα οικονομίας, ιδιωτικοποιήσεων και διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας (δεν ήταν τυχαίες οι σκληρές επιθέσεις στο πρόσωπό της, όταν είχε τολμήσει να θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης με τους Γερμανούς για τον ΟΤΕ), αλλά και την απροθυμία της να προχωρήσει σε παρασκηνιακή συνδιαλλαγή και διευθετήσεις με τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα της χώρας.
Στον πολιτικό κόσμο είχε προκαλέσει αίσθηση η απουσία της από το δείπνο Γ. Παπανδρέου και μεγαλοεπιχειρηματιών στην οικία του γνωστού τραπεζίτη Ν. Καραμούζη, παρότι ήταν εκείνη την εποχή η «φωνή» του ΠΑΣΟΚ σε θέματα οικονομίας. Όπως αίσθηση προκάλεσε και ένα δημοσίευμα των «Financial Times», την ημέρα που επρόκειτο να ανακοινωθεί η σύνθεση του νέου Yπουργικού Συμβουλίου, το οποίο προδιέγραφε και εξηγούσε την «έκπληξη» της τοποθέτησης της κ. Κατσέλη στο υπουργείο Οικονομίας, ενώ τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών ανέλαβε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα αυτό της ανταποκρίτριας των «F.T.» στην Αθήνα, Κέριν Χόουπ, αναφέρονταν τα εξής, εν όψει των ανακοινώσεων των προσώπων που θα στελέχωναν το νέο οικονομικό επιτελείο:
– «Οι δύο βασικοί διεκδικητές της θέσης του υπουργού που χαράσσει την οικονομική πολιτική είναι η Λούκα Κατσέλη, η σκιώδης υπουργός Οικονομικών, και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ένας ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, που εργάσθηκε στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.
– Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα υποστήριξε τους Σοσιαλιστές, επειδή χάθηκε η υπομονή με τον αργό ρυθμό της απορρύθμισης των αγορών κατά τη διακυβέρνηση των Συντηρητικών. Πριν από τις εκλογές, ηγετικοί παράγοντες της βιομηχανικής και επιχειρηματικής κοινότητας συζήτησαν ζητήματα πολιτικής με την κυρία Κατσέλη. Αλλά η κυρία Κατσέλη, με τον τολμηρό λόγο της για τον τερματισμό του κυβερνητικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και την επανεθνικοποίηση αρκετών κρατικών επιχειρήσεων –περιλαμβανομένου του ΟΤΕ, στον οποίο η Deutsche Telekom διατηρεί στρατηγικό μερίδιο– έστειλε ένα ανησυχητικό μήνυμα στους επενδυτές.
– Το διεθνές υπόβαθρο του κ. Παπακωνσταντίνου θα μπορούσε να βοηθήσει, όταν πρόκειται να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες».
Αν πιστέψει κανείς την καλά πληροφορημένη ανταποκρίτρια, η θέση της κ. Κατσέλη στο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται
ότι κρίθηκε σε μια προεκλογική συνάντηση με επιχειρηματίες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στην εκδήλωση μετείχαν περισσότεροι από 400 επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί που ουδέποτε είχαν φιλικές διαθέσεις προς το ΠΑΣΟΚ. Οι πιέσεις τους φαίνεται ότι οδήγησαν τελικά τον κ. Παπανδρέου στην επιλογή του κ. Παπακωνσταντίνου για το υπουργείο Οικονομικών.
Τις τελευταίες ημέρες, εκτός από τη μεγάλη «μάχη» του Λιμανιού, που έχει τροφοδοτήσει πλήθος δημοσιευμάτων κατά της κ. Κατσέλη, ήλθε στην επιφάνεια και το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που έδωσε αρκετές αφορμές για δημοσιεύματα κατά της υπουργού Οικονομίας. Ένα εξ αυτών, στον «Ελεύθερο Τύπο» της περασμένης Τετάρτης, εμφάνιζε την κ. Κατσέλη να συμμετέχει σε μυστική σύσκεψη για τα ναυπηγεία παρουσία του κουνιάδου της, Βικέντιου Αρσένη. Η υπουργός διέψευσε με οργή το δημοσίευμα, μιλώντας για σύσκεψη που ουδέποτε πραγματοποιήθηκε και προειδοποιώντας για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων της, αν η εφημερίδα δεν δημοσίευε τη διάψευση.
Στην υπόθεση των ναυπηγείων φαίνεται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο επιχειρηματίας του κλάδου, που επιδιώκει να συνενώσει όλα τα ναυπηγεία της χώρας με κρατικές εγγυήσεις και αναλαμβάνοντας τις συμβάσεις για τα υποβρύχια που άφησαν μετέωρες οι Γερμανοί.
Στους κυβερνητικούς κύκλους είναι κοινό μυστικό ότι η κ. Κατσέλη δέχεται αρκετά συντροφικά «μαχαιρώματα», ακόμη και από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ τροφή στα σενάρια έχουν δώσει πολλές φορές οι περίεργες εξαιρέσεις της από συσκέψεις που αφορούσαν θέματα (συν)αρμοδιότητάς της. Κοινό μυστικό, επίσης, είναι ότι η προέλευση αρκετών επιθετικών δημοσιευμάτων είναι ενδοκυβερνητική.
Σε ό,τι αφορά τον Τύπο και τα ΜΜΕ, η υπουργός Οικονομίας φαίνεται ότι πληρώνεται με το νόμισμα της αρνητικής δημοσιότητας και για μια παλιά υπόθεση, που όμως αφορά τον σύζυγό της, Γεράσιμο Αρσένη. Πλην, όμως, το συγκρότημα Λαμπράκη δεν φαίνεται να έχει ξεχάσει την υπόθεση αυτή και σήμερα βρίσκεται στην… πρωτοπορία των επιθέσεων ενάντια στην κ. Κατσέλη, εν μέρει και εξαιτίας αυτής της παλαιάς αντιπαλότητας.
Πρόκειται για τον διαγωνισμό του υπουργείου Παιδείας για τις σχολικές βιβλιοθήκες, ύψους 21 δισ. δρχ. τότε, όπου τα προτεινόμενα από θυγατρική του Συγκροτήματος βιβλία είχαν κριθεί ακατάλληλα και λίγο καιρό αργότερα ο κ. Αρσένης απομακρύνθηκε από το υπουργείο, εξέλιξη όχι άσχετη με τις πιέσεις και την πολεμική των εφημερίδων του Λαμπράκη, που αργότερα κατάφερε, μέσω άλλης εταιρείας, να προωθήσει τα βιβλία του στο υπουργείο.
Πάντως, προς το παρόν η κ. Κατσέλη φαίνεται ότι έχει την κάλυψη του πρωθυπουργού ως υπουργός και όχι ως… μελλοντική Επίτροπος στις Βρυξέλλες – για τη θέση αυτή εσχάτως ακούγονται τα ονόματα της κ. Μ. Δαμανάκη και της κ. Α. Διαμαντοπούλου. Παρά την πολεμική εναντίον της, σε Υπουργικό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από την Κατσέλη να προωθήσει χωρίς χρονοτριβή τα νομοσχέδια της αρμοδιότητάς της, που αφορούν τα χρέη των οικονομικά ασθενέστερων προς τις τράπεζες και την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.
Σʼ αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, που αγγίζουν ζωτικά συμφέροντα του ισχυρού «λόμπι» των ελληνικών τραπεζών, η κ. Κατσέλη έχει μέχρι στιγμής συναντήσει αντιδράσεις όχι μόνο από τους τραπεζίτες, αλλά και από κυβερνητικούς κύκλους. Δεν είναι ίσως τυχαίο παραπολιτικό σχόλιο που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα σε αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, που εμφανίζει τον κ. Παπακωνσταντίνου να διαφωνεί με χειρισμούς της κ. Κατσέλη για το θέμα της ρύθμισης οφειλών.


Σχολιάστε εδώ