Πέφτουν τα τζάκια

Υπό το φως και των νεώτερων δημοσκοπήσεων που καταδεικνύουν τη σταθερά ανοδική τροχιά του κ. Σαμαρά, ενώ η πλευρά της κ. Μπακογιάννη καταγράφει «παράπλευρες απώλειες», οι δυο μονομάχοι ακολουθούν εντελώς διαφορετική τροχιά. Θορυβημένη από την ανατροπή του σκηνικού και το ενδεχόμενο μιας ήττας, η τέως υπουργός Εξωτερικών έχει επιλέξει την τακτική της σύγκρουσης και της πόλωσης, καθώς εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό θα πυκνώσει τις τάξεις των οπαδών της. Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν λανθασμένη την τακτική των «υψηλών τόνων» και πιστεύουν ότι προδίδει ανησυχία, αν όχι πανικό, και δημιουργεί ατμόσφαιρα ηττοπάθειας μεταξύ των υποστηρικτών της.

Στην αντίπερα όχθη ο κ. Σαμαράς διατηρεί την ψυχραιμία του, δεν απαντά στις προσωπικές επιθέσεις και όλες οι κινήσεις του αποπνέουν ένα αίσθημα σιγουριάς και αισιοδοξίας. «Η μεν Ντόρα δείχνει πως φοβάται ότι θα ηττηθεί, ο δε Σαμαράς ότι δεν απέχει πολύ από το να νικήσει», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο πολιτικού παράγοντα της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος τηρεί –δημοσίως τουλάχιστον– στάση ουδετερότητας.

Εκτίμηση η οποία αποκτά καθημερινά ολοένα και περισσότερους οπαδούς στο εσωτερικό του κόμματος. Η υποψηφιότητα του κ. Σαμαρά, μετά και τη συμπόρευση του κ. Αβραμόπουλου, αποκτά «κινηματικό χαρακτήρα» και διευρύνει σταδιακά την απήχησή της, κυρίως στην περιφέρεια, όπου δεν είναι τόσο ισχυρή η επιρροή που ασκούν τα Μέσα Ενημέρωσης. Κι αυτό ακριβώς το γεγονός ενισχύει την αισιοδοξία στο στρατόπεδο του κ. Σαμαρά. «Όταν μιλάει η κοινωνία, οι μηχανισμοί σιωπούν», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του. Συμπαραστάτες στην προσπάθειά του όλα σχεδόν τα στελέχη που αποτελούσαν την «ομάδα του Μαξίμου» επί ημερών Καραμανλή. Ήτοι Γ. Αγγέλου, Μ. Δασκαλάκης, Χρ. Χατζηεμμανουήλ, Π. Λειβαδάς, Δ. Ζακυνθινός κ.ά.

Στο μεταξύ, ειρωνικά σχόλια προκάλεσαν οι αναφορές της κ. Μπακογιάννη, κατά την ομιλία της στο Περιστέρι, σε συμφέροντα που –υποτίθεται ότι– «πολεμούν» εκείνη και παρέχουν στήριξη στον αντίπαλό της. Στη συνείδηση όχι μόνο των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας η ευρύτερη οικογένεια Μητσοτάκη είναι απόλυτα ταυτισμένη με τα οικονομικά συμφέροντα και το εκδοτικό κατεστημένο. Επίσης στον κόσμο της παράταξης δεν έχει περάσει απαρατήρητη η έμμεση στήριξη που παρέχει στην κ. Μπακογιάννη ο μέχρι πρότινος και για μακρύ χρονικό διάστημα «πολέμιός» της Γ. Καρατζαφέρης. Ο τελευταίος έχει θάψει τα… όπλα του πολέμου, ενώ σε αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις του προαναγγέλλει διάσπαση της ΝΔ στην περίπτωση που αρχηγός εκλεγεί ο κ. Σαμαράς. Και τούτο γιατί μια τέτοια εξέλιξη δεν βολεύει τον κ. Καρατζαφέρη, αφού ο ΛΑΟΣ τους επόμενους μήνες θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις κι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του είναι πιθανόν να μετακομίσει, κι από τη μονοκατοικία να επιστρέψει στην πολυκατοικία! Ωστόσο οι πλέον καχύποπτοι κάνουν ένα βήμα πιο πέρα και υπαινίσσονται «μυστική συμφωνία» Μπακογιάννη – Καρατζαφέρη, ενώ σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι ήταν ο Κ. Μητσοτάκης που προήγαγε τον κ. Καρατζαφέρη από τη δημοσιογραφία στην πολιτική.

Η κ. Μπακογιάννη αντιμετωπίζει ένα επιπρόσθετο πρόβλημα: Ενώ οι βουλευτές στηρίζουν την υποψηφιότητά της, οι ψηφοφόροι τους αντιδρούν και κατευθύνονται προς τον κ. Σαμαρά.

Υπάρχει δηλαδή μια δυσαρμονία που ανησυχεί τους επιτελείς της τέως υπουργού Εξωτερικών, καθώς αντιλαμβάνονται ότι το κόμμα βρίσκεται στην αντιπολίτευση και πολύ δύσκολα οι ψηφοφόροι θα «πειθαρχήσουν» στις… εντολές των βουλευτών.

Πάντως, μεταξύ των στελεχών έχει ανοίξει η συζήτηση για την «επόμενη ημέρα», καθώς αντιλαμβάνονται ότι κατά την προεκλογική περίοδο θα «ανοίξουν πληγές» που δύσκολα θα κλείσουν. Από ορισμένους μάλιστα τίθεται το ερώτημα τι θα κάνει όποιος ηττηθεί στις 29 Νοεμβρίου, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι αν είναι η κ. Μπακογιάννη, το πιθανότερο είναι να αποχωρήσει από την πολιτική! Αφού, όπως σημειώνουν, και λόγω ηλικίας θα κλείσει οριστικά το κεφάλαιο αρχηγία, ενώ θα της είναι εξαιρετικά δυσχερές να παραμείνει στο κόμμα «κάτω από τις διαταγές» του κ. Σαμαρά. Περίπτωση να επιχειρήσει μια διάσπαση πρέπει εντελώς να αποκλειστεί, καθώς υπάρχει το «κακό προηγούμενο» του Κ. Μητσοτάκη και τα γεγονότα του ʼ65, οπότε η οικογένεια δεν θα άντεχε να φορτωθεί μια ακόμη Αποστασία.

Παίρνει θέση

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να δημοσιοποιήσει τις τελικές του αποφάσεις ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Η επιλογή του θα επηρεάσει σε έναν βαθμό την κούρσα διαδοχής, όχι μόνο λόγω των εντυπώσεων που θα δημιουργήσει, αλλά και διότι πίσω του στοιχίζεται μεγάλος αριθμός βουλευτών και στελεχών που εκτείνεται μέχρι και τη νεολαία του κόμματος, την ΟΝΝΕΔ. Τις τελευταίες ημέρες στο γραφείο του πραγματοποιήθηκαν δύο τουλάχιστον συσκέψεις –η πρώτη σε στενό κύκλο, η δεύτερη διευρυμένη– προκειμένου να καταλήξουν σε κοινή απόφαση. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος φαίνεται πιο κοντά στις απόψεις της κ. Μπακογιάννη, ωστόσο οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι συνομιλητές του τον πιέζουν να ταχθεί με τον Σαμαρά. Στις συσκέψεις αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός σχετικά με το αν θα έπρεπε να τοποθετηθούν δημόσια υπέρ της μιας ή της άλλης υποψηφιότητας και επικράτησε η άποψη ότι δεν μπορεί οι πολιτικοί και ιδιαίτερα οι προβεβλημένοι να κάνουν τους Πόντιους Πιλάτους. Στις συσκέψεις πήραν μέρος μεταξύ άλλων οι Μ. Χαρακόπουλος, Ν. Νικολόπουλος κ.ά.

Ερωτηματικό ο Ψωμιάδης

Ερωτηματικό παραμένει και η στάση που θα τηρήσει ο τρίτος υποψήφιος, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ενώ ο ίδιος επιμένει ότι θα φθάσει μέχρι το τέλος, έχουν ενταθεί οι φήμες που λένε ότι ίσως και μέσα στην εβδομάδα αυτήν θα αποσυρθεί και θα εκφράσει τη στήριξή του σε έναν από τους άλλους δύο υποψηφίους. Οι εκτιμήσεις διχάζονται: Θα στηρίξει την κ. Μπακογιάννη, μετά από «μυστική συμφωνία» με τον Κ. Μητσοτάκη ή θα προσχωρήσει στο στρατόπεδο του κ. Σαμαρά, με τον οποίον οι απόψεις τους σε βασικά ζητήματα γειτνιάζουν, αν δεν ταυτίζονται; Κανείς πάντως δεν αμφισβητεί ότι οι οπαδοί του κ. Ψωμιάδη, προερχόμενοι βασικά από τη βόρεια Ελλάδα, είναι δυνάμει ψηφοφόροι του κ. Σαμαρά, λόγω και των θέσεών του για τα εθνικά θέματα, με αιχμή το Σκοπιανό. Στις δημοσκοπήσεις ο νομάρχης Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει διψήφιο ποσοστό, κάτι που τον καθιστά ρυθμιστή των εξελίξεων στον δεύτερο γύρο. Αν αποσυρθεί, εννοείται ότι η μάχη θα κριθεί στην πρώτη εκλογή. Κομματικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι η τελική του στάση θα είναι σε «απευθείας σύνδεση» με τις φιλοδοξίες του να εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ρυθμιστής

Ρυθμιστής των εξελίξεων πάντως αναδεικνύεται με διαφορά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Με την επιμονή και τη μαχητική επιχειρηματολογία του κατάφερε να επιβάλει την άποψή του, η εκλογή του νέου αρχηγού να γίνει από τη βάση της παράταξης και όχι από το Συνέδριο, ένα «κλειστό κλαμπ» όπου μεγαλουργούν οι μηχανισμοί. Στη συνέχεια και με την απόφασή του –με συγκεκριμένο σκεπτικό και στη βάση μιας κοινής διακήρυξης– να στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά δημιούργησε νέα δεδομένα στη μάχη για τη διαδοχή, ανέστρεψε το κλίμα και είναι πολύ πιθανό να καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα. Η συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών δεν ήταν αποτέλεσμα μιας «ευκαιριακής συμμαχίας», όπως κατήγγειλε η αντίπαλη πλευρά, αλλά προϊόν αλλεπάλληλων και επίπονων συζητήσεων, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόφαση για συμπόρευση οριστικοποιήθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν εν μέσω Συνεδρίου, ενώ από την προπερασμένη Παρασκευή το στρατόπεδο του Σαμαρά έκανε λόγο για έκπληξη. Και η έκπληξη ήταν ο Αβραμόπουλος. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σαμαράς είχε προϊδεάσει για την εξέλιξη αυτή, όταν σε μια από τις δηλώσεις του είχε μιλήσει για το «χνώτιασμά» του με τον κ. Αβραμόπουλο. Μπορεί και οι δύο πλευρές να τονίζουν ότι η συμφωνία δεν προβλέπει… ανταλλάγματα, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν εκλεγεί αρχηγός ο κ. Σαμαράς, θα έχει θεσμοθετημένο ρόλο, θα αποτελεί ουσιαστικά το νούμερο 2 του κόμματος.

Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές στη Ρηγίλλης εξακολουθούν να πορεύονται στα τυφλά, ενώ ορισμένοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν θα είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας πρωτόγνωρης για τη ΝΔ διαδικασίας.

Επέλεξαν με καθυστέρηση την εταιρεία που θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη και μόλις την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την πρόσληψη χειριστών για τους χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ταυτόχρονα οι βασικοί υποψήφιοι πρέπει να επιστρατεύσουν έναν μεγάλο αριθμό υποστηρικτών, έναν για κάθε εκλογικό κέντρο, έτσι ώστε να αποτρέψουν απόπειρες νόθευσης του αποτελέσματος, είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά. Αντίθετα, μετά την «παγωμάρα» των πρώτων ημερών, επικρατεί αισιοδοξία ως προς τον αριθμό των μελών του κόμματος που θα προσέλθουν στις κάλπες στις 29 Νοεμβρίου. Εκτιμούν ότι ο αριθμός θα είναι ικανοποιητικός και σε αυτό συμβάλλει το κλίμα πόλωσης που διαμορφώνεται, αλλά και το γεγονός ότι οι οπαδοί της ΝΔ αισθάνονται απελευθερωμένοι, αποφεύγουν όμως να προβούν σε συγκεκριμένες προβλέψεις.


Σχολιάστε εδώ