Ο τεμαχισμός του άλλοτε κραταιού υπουργείου Επικρατείας
Έτσι, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 189/2009 και «με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου, μεταφέρονται στον πρωθυπουργό από το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού οι ακόλουθες υπηρεσίες, καθώς και η εποπτεία των νομικών προσώπων και φορέων που υπάγονται σε αυτές, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας». Ακόμη «με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου παραμένουν στο υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: α) η Διεύθυνση Εποπτείας ΜΜΕ της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και οι αρμοδιότητές της, β) η εποπτεία του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων». Τέλος, στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, και ειδικότερα στη Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου αυτού, μεταφέρονται οι εξής αρμοδιότητες: α) από τη Διεύθυνση Εποπτείας ΜΜΕ: i) η εποπτεία του ΑΠΕ ΜΠΕ, ii) η εποπτεία των κρατικών ΜΜΕ (άρθρο 9 Π.Δ. 258/1993, Α΄ 112), β) η εποπτεία του Εθνικού
Οπτικοακουστικού Αρχείου. Πρακτικά, η νέα κατανομή των αρμοδιοτήτων σημαίνει πως ο μηχανισμός της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας – Ενημέρωσης με τους δεκάδες δημοσιογράφους περνάει απευθείας στον πρωθυπουργό και συνεπώς στον άμεσο έλεγχο του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη.
Το κομμάτι των αδειών ραδιοφώνου και τηλεόρασης και της εποπτείας των ΜΜΕ παραμένει στο υπουργείο Εσωτερικών, όμως για να προχωρήσουν οι χάρτες, π.χ. για την ψηφιακή τηλεόραση, χρειάζεται η άμεση συνδρομή του υπουργείου Υποδομών. Το ΕΣΡ είναι μεν ανεξάρτητη αρχή, πάντοτε όμως είναι σε επικοινωνία με τον εκάστοτε υπουργό Τύπου/Επικρατείας.
Τώρα όμως το σκέλος της ραδιοτηλεόρασης είναι στο Εσωτερικών και τα θέματα της διαφάνειας είναι υπό τον έλεγχο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τέλος η ΕΡΤ περνάει στο υπουργείο Πολιτισμού, όμως ταυτόχρονα, στον Παύλο Γερουλάνο μεταφέρεται και το ΑΠΕ, το οποίο λίγη σχέση έχει με τον πολιτισμό.