Οργασμός κρίσιμων εξελίξεων με σχέδια λύσεων σε Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά!

– Στο μεν Κυπριακό πρωταγωνιστής θα είναι το Λονδίνο, όπου και μεταβαίνει (στις 19 Νοεμβρίου) ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου, πριν έλθει εν συνεχεία στην Αθήνα στις 2-3 Δεκεμβρίου, ως προπομπός του τούρκου πρωθυπουργού κ. Ερντογάν.

– Στα δε Ελληνοτουρκικά, στην Ουάσινγκτον θα μεταβεί ο τούρκος πρωθυπουργός, όπου θα έχει σημαντικές συνομιλίες με τον αμερικανό Πρόεδρο για στρατηγικά ζητήματα της περιοχής, από τα οποία σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται και τα δικά μας θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και αξιολογήσεις που περιέχονται σε διπλωματικές εκθέσεις προς το υπουργείο Εξωτερικών τις οποίες γνωρίζει το «Π» από καλά ενημερωμένες πηγές:

1. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, υπάρχει έτοιμο, «βρετανικής κοπής» (και αμερικανικής στηρίξεως) άτυπο σχέδιο τελικής λύσεως, επί του οποίου και βολιδοσκοπούνται οι ενδιαφερόμενοι αποσπασματικά, δηλαδή «κατά πτυχήν». Κάτι που μετέφερε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών στην Άγκυρα και που θα διαβιβάσει επίσης στην Αθήνα και γύρω απʼ αυτό θα περιστραφούν και οι επικείμενες επαφές Χριστόφια στη βρετανική πρωτεύουσα.

2. Σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά, η λύση τους θεωρείται ότι θα υποβοηθηθεί αποφασιστικά… με προϊούσα διευθέτηση του Κυπριακού. Αλλά υπάρχουν βολιδοσκοπήσεις και οι ζωτικότερες πτυχές θα τεθούν επί τάπητος κατά την επίσκεψη του Νταβούτογλου εδώ (και μετά του Ερντογάν). Πάνω στη βάση «μηδενοποιήσεως» των διαφορών με όλους τους γείτονες και επομένως και με την Ελλάδα. Σε μια από τις εκθέσεις (αρμοδίας Διευθύνσεως του υπουργείου Εξωτερικών) με την οποία και αξιολογούνται οι εν όψει εξελίξεις, επισημαίνεται και «το ενδεχόμενο να πρόκειται περί επικοινωνιακών ελιγμών της Άγκυρας» λόγω των ενταξιακών της προβλημάτων που θʼ ανακύψουν μέσα στον Δεκέμβριο. Αλλά τονίζεται ότι τόσο οι βρετανικές πρωτοβουλίες όσο και οι αμερικανικές παρεμβάσεις είναι και σοβαρές και «πολύ αποφασιστικές» όσον αφορά τις προθέσεις «να επιτευχθούν το ταχύτερο λύσεις».

Το Κυπριακό

Όσον αφορά ειδικά το Κυπριακό, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ εστιάζει την προσπάθειά του στην προσπέλαση του θέματος των εγγυήσεων, που θεωρείται το κρισιμότερο γιατί σχετίζεται με τη λεγόμενη εξωτερική πτυχή του προβλήματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, το βρετανικό σχέδιο προβλέπει ουσιαστική διαφοροποίηση της Συνθήκης Εγγυήσεως και Συμμαχίας, για την οποία μέχρι τώρα η Άγκυρα δεν εδέχετο καν συζήτηση, θεωρώντας ότι είναι αδιαπραγμάτευτη. Τώρα τη συζητά, με τις ιδέες που εισάγει το Λονδίνο.

Σύμφωνα με αυτές –κατά τις απολύτως έγκυρες πληροφορίες μας– το δικαίωμα μονομερούς επεμβάσεως της Άγκυρας θα περιορισθεί μόνο σε ό,τι αφορά το τουρκοκυπριακό «συνιστών κρατίδιο» της υπό αναζήτηση ομοσπονδίας! Όταν δηλαδή υπάρξουν τυχόν γεγονότα και κρίσεις και η τουρκοκυπριακή πλευρά αισθανθεί ότι απειλείται, τότε η Τουρκία θα μπορεί –ύστερα από διαβουλεύσεις– να διαπεραιώνει ανάλογες με τα γεγονότα «δυνάμεις προστασίας» της υποστάσεως του τουρκοκυπριακού κρατιδίου. Η Αθήνα είναι επίσης, ανεπισήμως, γνώστης αυτών των βρετανικών ιδεών –τις οποίες συνυιοθετούν οι Αμερικανοί– ενώ από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενώσεως οι εξελίξεις παρακολουθούνται απολύτως θετικά (!) σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες λύσεως, καθώς οι Βρυξέλλες αδημονούν για κλείσιμο του θέματος το ταχύτερο, έτοιμες νʼ αποδεχθούν κάποιες σημαντικές παρεκκλίσεις. Η αποδοχή της απαιτήσεως της Τσεχίας για παρεκκλίσεις οπλίζει την Άγκυρα, που ήδη έθεσε σχετικό θέμα. Τις θέσεις αυτές διεβίβασε την περασμένη βδομάδα στον Όλι Ρεν ο ίδιος ο κατοχικός τοποτηρητής Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος και αλώνισε τα πρωτοκλασάτα γραφεία της Κομισιόν, προάγοντας τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις.

Το «αγγλικό δέλεαρ»

Μέσα στο πλαίσιο της κινητικότητος που αναπτύσσεται, και κυρίως σʼ αυτό που δημιουργείται με τις βρετανικές πρωτοβουλίες, εντάσσεται και η επανεκδήλωση της αγγλικής «ανοιχτοχεριάς». Με την προσφορά δηλαδή της επιστροφής των μισών εδαφών των λεγομένων «Κυριάρχων Βρετανικών Βάσεων», υπό τον όρο οι Κύπριοι να δεχθούν το ταχύτερο λύση του προβλήματός τους! Πρόκειται για «δώρα» που ενθυμίζουν εκείνα των Δαναών, ανέφεραν παράγοντες της Λευκωσίας, οι οποίοι τονίζουν ότι επαληθεύονται οι φόβοι για έτοιμο πλαίσιο συμβιβασμού, ως παραλλαγή του Σχεδίου Ανάν. Και αυτήν τη φορά χειροτέρου, όπως οι διασταυρούμενες πληροφορίες αναφέρουν.

Το υπό επιστροφή έδαφος είναι περίπου 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα (45 μίλια) και ισούται προς το ήμισυ των υπό βρετανικό έλεγχο εδαφών της Κύπρου.


Σχολιάστε εδώ