Οι ετήσιες αποδοχές του Αράπογλου διασφαλίζουν δουλειά σε 200 παιδιά των Stage
Με την αξιωματική αντιπολίτευση απούσα από την «Ώρα του Πρωθυπουργού», ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε, για πρώτη φορά στη Βουλή μετά την εκλογή του, στις επίκαιρες ερωτήσεις των τριών αρχηγών της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση φιλίας στον ΣΥΡΙΖΑ, και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι υπολογίζει στη συμβολή του σε έναν προοδευτικό διάλογο που θα έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και ένα ασφαλιστικό βιώσιμο, σημείωσε ότι πρέπει να μπει τέλος στην εργασιακή ζούγκλα, προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες εντός του Δεκεμβρίου για τις εργασιακές σχέσεις, χαρακτήρισε όμως υπαρκτή κοινωνική ανάγκη τη μερική απασχόληση σε όλες τις μορφές, που δεν πρέπει η κυβέρνηση να τις απαγορεύσει. Κατά δεύτερο λόγο, η ερώτηση του Γιώργου Καρατζαφέρη σχετικά με τις αμοιβές των στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα τού έδωσε την ευκαιρία να δηλώσει αποφασισμένος να τερματιστεί το προκλητικό καθεστώς των αποδοχών των golden boys, καθώς και ότι θα ισχύσουν οι αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα όλες οι αποφάσεις με τις αμοιβές θα αναρτώνται στο διαδίκτυο.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να ξεκινήσει την απάντησή του στην ερώτηση της Αλέκας Παπαρήγα για τις εργασιακές σχέσεις χρησιμοποιώντας τη φρασεολογία του κ. Καραμανλή σε ανάλογες περιπτώσεις. Κατέστησε σαφές ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε «οριακό σημείο», γεγονός που απέδωσε στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, στη διαφθορά και την αδιαφάνεια, που έχουν καταστήσει την Ελλάδα «δακτυλοδεικτούμενη» στην Ευρώπη.
Η γ.γ. του ΚΚΕ ζήτησε τη μονιμοποίηση των 720.000 προσωρινώς απασχολουμένων, αλλά ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν μιλάμε για τη μονιμότητα όλων.
Κριτική άσκησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που ρωτούσε τον πρωθυπουργό για τις αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό, παρομοιάζοντας την τακτική της κυβέρνησης απέναντι στις επιταγές των Βρυξελλών με τη ρήση «τραβάτε με κι ας κλαίω», ενώ αναρωτήθηκε από πού και ως πού παίρνει το δικαίωμα ο κ. Αλμούνια να καθορίζει τι θα κάνουμε με το ασφαλιστικό μας σύστημα.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης προκάλεσε τον πρωθυπουργό «να δώσει εντολή στο διαδίκτυο να καταγραφούν οι αμοιβές κάποιων φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, να δούμε πόσα ενθυλακώνει ο κ. Αράπογλου, ο διοικητής της Εθνικής. Μιλάμε για ένα εκατομμύριο τον χρόνο, όσο παίρνουν 200 παιδιά των Stage. Πέντε στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής παίρνουν πάνω από ένα εκατομμύριο!, είπε. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναφέρθηκε επίσης στην «κρατική τηλεόραση του «πολύ» κ. Παναγόπουλου», όπου 65.000 ευρώ, όσο κοστίζει μια εργατική κατοικία, κοστίζει το επεισόδιο του «Εις Υγείαν», που κάνει «ένας συμπαθής ηθοποιός» και, για να παρουσιάσει μία εκπομπή, παίρνει 20.000 ευρώ! Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στις αποδοχές των 700.000 ευρώ του κ. Χατζηεμμανουήλ του ΟΠΑΠ και στις αποδοχές της γραμματέως του. «Τι προσόντα έχει για να παίρνει 5.000 ευρώ;», αναρωτήθηκε.
Ο κ. Καρατζαφέρης άσκησε κριτική και στον τρόπο επιλογής των γενικών γραμματέων των υπουργείων, μιλώντας για εμπαιγμό του ελληνικού λαού και δημιουργία ψεύτικων ελπίδων: «Γιατί έπρεπε να στείλει η μισή Ελλάδα βιογραφικά για να βάλετε την κ. Δραγώνα στο υπουργείο Παιδείας ή να βάλετε την κ. Καλτσά; Είναι δυνατόν; Μην εμπαίζετε τον ελληνικό λαό, μη δημιουργείτε ψεύτικες ελπίδες. Έστειλαν 30.000 άνθρωποι βιογραφικά, για να βάλετε αυτούς τους οποίους γνωρίζετε. Τη μία την είχατε βάλει υποψήφια για το ευρωψηφοδέλτιο. Την άλλη την είχατε βουλευτή Επικρατείας. Για να βρείτε αυτούς τους ανθρώπους χρειάζονταν 30.000 βιογραφικά;», είπε.
Ο κ. Παπανδρέου το αντιπαρήλθε με άνεση: «Δεν αποκλείουμε κανέναν», είπε. «Ούτε πρώην βουλευτή, αλλά ούτε κι εκείνους που δεν ξέρουμε καθόλου».