Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Ζητεί επίσης να μάθει εάν οι επιτροπές που θα συσταθούν ανά υπουργείο για να συζητήσουν τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας θα συμπεριλάβουν στη θεματολογία τους και το ζήτημα αυτό, καθώς και ποια θα είναι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης αν κάποιοι Έλληνες πολίτες, που δηλώνουν άθεοι ή αλλόθρησκοι, αξιώσουν στο προσεχές μέλλον την απομάκρυνση του σταυρού από την ελληνική σημαία. Με άλλη ερώτησή του, ο βουλευτής ζητά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει για τις μετεγγραφές. Ειδικότερα στην περίπτωση οικογένειας με δύο παιδιά φοιτητές, ζητεί να επιτρέπεται η μετεγγραφή τους στο εκπαιδευτικό ίδρυμα της επιλογής τους, χωρίς τον ποσοτικό περιορισμό του 10% για την υπόλοιπη Ελλάδα και του 5% για το λεκανοπέδιο Αττικής και τον νομό Θεσσαλονίκης. Επίσης, η μετεγγραφή να επιτρέπεται από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών είναι κάτω από 45.000 ευρώ.

>Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων και των ελλείψεων του Κέντρου Υγείας Σπάτων ζητεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου. Τονίζει ότι το Κέντρο Υγείας καλύπτει τις ανάγκες περίπου 300.000 κατοίκων από τα Σπάτα, την Αρτέμιδα, την Παλλήνη, το Πικέρμι, την Ανθούσα και τον Γέρακα, χωρίς να υπολογίζονται οι παραθεριστές, γεγονός που καθιστά αδύνατη την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να απευθύνονται σε ιδιώτες ιατρούς, ακόμα κι αν οι οικονομικές τους δυνατότητες δεν επιτρέπουν τέτοια έξοδα.

>Σχετικά με την απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που, όπως πληροφορείται, κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα ερωτά τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς. Τον καλεί να απαντήσει ποιο είναι το ύψος της απορρόφησης κατά πρόγραμμα μέχρι σήμερα, πού οφείλεται η καθυστέρηση και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να επιταχύνει την απορρόφηση.

>Να ενημερωθεί η Βουλή για την πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Υγείας στο θέμα της οργάνωσης της άμυνας της χώρας από την πανδημία του νέου ιού ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος. Συγκεκριμένα ερωτά ποιο όργανο είναι υπεύθυνο για τον εμβολιασμό, η Εθνική Επιτροπή Επιδημίας Γρίπης ή η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αν προβλέπεται κοινή συναπόφαση των δύο οργάνων ή θα αποφασίζει ένα από τα δύο και ποιο, καθώς επίσης πόσοι τύποι εμβολίου θα υπάρχουν, ποιες οι προμηθεύτριες φαρμακοβιομηχανίες και ποιο το συνολικό κόστος αγοράς του εμβολίου ανά κατασκευαστή.

>Αναγκαία θεωρεί ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος την ανανέωση της εξάρτυσης των αστυνομικών, καθώς η υπάρχουσα δεν επαρκεί για να τους θωρακίσει. Σημειώνει πως στις σκοπιές των αστυνομικών τμημάτων τα αλεξίσφαιρα είναι παλιά και αναποτελεσματικά, ενώ ο εξοπλισμός των αστυνομικών υπαλλήλων είναι απαρχαιωμένος κι έτσι ο στόχος της πρόληψης δεν επιτυγχάνεται.

> Εάν γνωρίζει το ελληνικό κράτος την ανθελληνική πολιτική που ασκεί η Τουρκία μέσω του προξενείου Κομοτηνής και αν σκοπεύει να το καταργήσει με ταυτόχρονη κατάργηση του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη, που δεν έχει ουσιαστικά λόγο ύπαρξης, ερωτά τον υπουργό Εξωτερικών και πρωθυπουργό ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης.

>Τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στη βραχονησίδα Ζουράφα, που βρίσκεται δίπλα στη Σαμοθράκη, αποκαλύπτουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης και Άγγ. Κολοκοτρώνης. Οι δύο βουλευτές καταγγέλλουν ότι τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να αποτρέψει την αποβίβαση ελλήνων λιμενοφυλάκων στη νησίδα, οι οποίοι πήγαν για να κλείσουν την μπαταρία του φάρου που έχει τοποθετηθεί σ’ αυτήν! Επίσης, ο κ. Αϊβαλιώτης, με άλλη ερώτησή του προς την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, επισημαίνει ότι υπάρχουν τεράστια αποθέματα ορυκτών στο υπέδαφος και ζητά να πληροφορηθεί γιατί δεν εξορύσσονται.

>Ποιος λόγος οδήγησε στη μαζική και εσπευσμένη απομάκρυνση από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ικανών, έμπειρων και αποτελεσματικών αξιωματικών και με ποια κριτήρια επελέγησαν οι αντικαταστάτες τους, ερωτά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

>Εάν μπορούν να ενταχθούν τα παιδιά με χρόνιες ρευματοπάθειες στον κατάλογο των ατόμων με χρόνιες παθήσεις (ν. 1813/88), ώστε να δικαιούνται το επίδομα χρόνιου νοσήματος και να μην απορρίπτονται τα αιτήματά τους στις αρμόδιες επιτροπές, ερωτά την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου η βουλευτής της ΝΔ Έλενα Ράπτη.

>Ποιων δημόσιων επιχειρήσεων, μίας προς μία, τα μετοχικά πακέτα πουλήθηκαν από το 2000 μέχρι και σήμερα, ποιο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου καθεμιάς μεταβιβάστηκε και με ποιο αντίτιμο ερωτά τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης.

>Για επιχείρηση δυσφήμησης και κατασυκοφάντησης του έργου της κυβέρνησης της ΝΔ κατηγόρησε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή για τις μειωμένες τιμές των αγροτικών προϊόντων. Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι η κ. Μπατζελή όχι μόνο δεν ασχολείται με την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των αγροτών, αλλά έχει επιλέξει να μετατρέψει το υπουργείο σε γραμμική προέκταση της ΠΑΣΕΓΕΣ.


Σχολιάστε εδώ