Ντάουνερ: Ο Α. Κυπριανού του ΑΚΕΛ έλεγε ότι ο Παπαδόπουλος δεν θέλει λύση!
Κατηγορούσε το «ΠΑΡΟΝ» ότι έγραφε ό,τι ήθελε. Τώρα, δύο και μισό χρόνια μετά, είναι εμφανές ότι το «ΠΑΡΟΝ» επιβεβαιώνεται.
Πυρά κατά Χριστόφια
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παρότι επισήμως στηρίζει την πολιτική του Προέδρου μέσω πρωτοκλασάτων στελεχών του, όπως ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς και ο ευρωβουλευτής Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος είχε διεκδικήσει ανεπιτυχώς την Προεδρία της Δημοκρατίας, κατηγορεί τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι θέτει προτάσεις πέραν του Σχεδίου Ανάν. Στις καταγγελίες των αξιωματούχων του ΔΗΣΥ προστέθηκε η αποκάλυψη ενός εγγράφου που προέρχεται από τον ειδικό αντιπρόσωπο των Ην. Εθνών στην Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Σύμφωνα με την αναφορά Ντάουνερ, ο νυν γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ
Άντρος Κυπριανού τού έλεγε εμπιστευτικά ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν ήθελε λύση στο Κυπριακό! Ο κ. Κυπριανού, σχολιάζοντας το έγγραφο, ισχυρίστηκε περίπου ότι ο καθένας γράφει ό,τι θέλει…
Αποκλίσεις και υπόσκαψη
Η ουσία πάντως είναι ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δέχεται έντονη κριτική για τη στάση του στο Κυπριακό. Τώρα και από τον ΔΗΣΥ. Η κριτική αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι αποδέχθηκε, χωρίς καν να διεκδικήσει ανταλλάγματα, την εκ περιτροπής Προεδρία, την παραμονή σε πρώτη φάση 50.000 εποίκων και τη σταθμισμένη ψήφο (δηλαδή στην εκλογή του Τούρκου στην Προεδρία της Δημοκρατίας οι ψήφοι των Ελληνοκυπρίων, που είναι το 82%, θα μειωθούν και θα αναλογούν στο 18% και των Τουρκοκυπρίων, που είναι 18%, θα αναλογούν σε 82%)! Επιπροσθέτως, ο κ. Χριστόφιας σε ό,τι αφορά στο περιουσιακό ξεφεύγει από το θέμα αρχής ότι η περιουσίες ανήκουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες, δηλαδή στους Ελληνοκύπριους και μη πρόσφυγες, και αποδέχεται να καθοριστούν κριτήρια. Οι αντιδράσεις ήταν οξύτατες από όλα τα κόμματα. Ειδικότερα, αξιωματούχοι του ΔΗΚΟ, όπως ο αναπληρωτής πρόεδρος Γιώργος Κολοκασίδης και ο αντιπρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος κατηγορούν τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ι. Κασουλίδης τον κατηγορεί ότι έδωσε την εκ περιτροπής Προεδρία χωρίς να εισπράξει αντάλλαγμα. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι φανερά ενοχλημένος από την κριτική που του ασκείται, με αποτέλεσμα να προβεί σε δηλώσεις τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι γίνεται υπόσκαψή του στο εσωτερικό, σε μια κρίσιμη φάση του Κυπριακού. Τα μικρά κόμματα, όπως το Ευρωπαϊκό, καθώς και οι Οικολόγοι, καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει αμέσως Εθνικό Συμβούλιο.