Νέα αρχή με τη δολοπλόκο και δοκιμασμένη Ντόρα;

Τα πάντα μπορεί να ισχυριστεί κανείς, εκτός από ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός: Ότι δηλαδή η κ. Μπακογιάννη δεν έχει δοκιμαστεί σε όσα από θέση ισχύος ΕΠΡΑΞΕ Ή ΔΕΝ ΕΠΡΑΞΕ. Όλοι γνωρίζουν, κυρίως οι Αθηναίοι, ότι απέτυχε ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ ως δήμαρχος Αθηναίων, διαδεχόμενη τον επιτυχημένο Δημήτρη Αβραμόπουλο. Έναν άνθρωπο με αρχές, οραματικό, όπως και ο Αντώνης Σαμαράς, και με άψογη συμπεριφορά λόγω της προηγηθείσας διπλωματικής του σταδιοδρομίας. Θυμίζω, για να είμαι δίκαιος, ότι η παταγώδης αποτυχία της κ. Μπακογιάννη στα δημαρχιακά της καθήκοντα έχει την εξήγησή της και, αν θέλετε, τη δικαιολογία της. Διότι στον νου της είχε τη μεταπήδησή της στην κεντρική πολιτική σκηνή και μάλιστα σε σημαίνοντα ρόλο. Πράγμα που της εξασφάλισε τελικά –κακώς, κάκιστα– ο Καραμανλής, με θλιβερό αποτέλεσμα να την τοποθετήσει στον θώκο του άριστου και πολύπειρου Πέτρου Μολυβιάτη, καταδικάζοντας τη χώρα μας να ασκεί ταυτοχρόνως ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΚ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ: Μία αμιγώς καραμανλική και μία ετεροκατευθυνόμενη μπακογιαννική!
Ας μη μας διαφεύγει ότι ΠΡΙΝ αναλάβει την εξουσία το 1990 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ορίσει υπουργό Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά, τον είχε ΕΠΙΒΑΛΕΙ επίσης ως υπουργό Εξωτερικών ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, πράγμα που αποδείκνυε περίτρανα την εκτίμηση που έτρεφε στις ικανότητές του. Η επακολουθήσασα διαφωνία των δύο ανδρών είχε ως αντικείμενο το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ και είναι ηλίου φαεινότερον ότι δικαιώθηκε ο αυταρχικώ τω τρόπω εκπαραθυρωθείς υπουργός των Εξωτερικών.
Τα ανέφερα αυτά για να επισημάνω όχι μόνο τη διεθνώς απαστράπτουσα προσωπικότητα του Σαμαρά ήδη σε ηλικία μόλις 40 ετών, αλλά κυρίως ότι οι καταφεύγοντες στο παρελθόν ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ. Τελεία και παύλα – και εννοούν ποιους εννοώ.
Η συμπαράταξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά υπήρξε απολύτως φυσιολογική. Όσοι παρακολούθησαν την ομιλία της κ. Μπακογιάννη την πρώτη ημέρα του συνεδρίου της ΝΔ –για τη δευτερολογία της δεν θα μιλήσω, διότι προφανέστατα ήταν ΑΜΥΝΤΙΚΗ, παρά το… φωτοστέφανο της νίκης που λαμπύριζε στο κεφάλι της– διαπίστωσαν πόσο εκθείαζε τον Αβραμόπουλο, με αποτέλεσμα οι στρατιές των αφιονισμένων οπαδών της να θεωρούν υπερβέβαιο ότι το ίνδαλμά τους είχε κλειδώσει στο θησαυροφυλάκιό του την πολύτιμη υποστήριξη του «Δημήτρη».
Επαναλαμβάνω: «Η συμπαράταξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά υπήρξε απολύτως φυσιολογική». Και εξηγώ: Πρώτον, διότι ενοχλούσε τον Αβραμόπουλο να τον τσουβαλιάζουν στο ίδιο τσουβάλι με την Ντόρα ΕΡΗΜΗΝ ΤΟΥ. Και δεύτερον, διότι ήθελε να διατρανώσει τη συνέπειά του στα όσα επί χρόνια έσουρνε στα «τζάκια» και τις «οικογενειοκρατίες». Επόμενο, ως εκ τούτου, ήταν ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ, όχι μόνο από την κ. Μπακογιάννη που εκπροσωπεί Η ΙΔΙΑ «πολιτικό τζάκι», αλλά και από τα «πολιτικά φέουδα» των αποτυχημένων υψηλόβαθμων στελεχών της ΝΔ –όπως π.χ. ο Έβερτ, ο Γ. Κεφαλογιάννης, καθώς και ο… ουδέτερος Βαρβιτσιώτης πατήρ (με τον φανατισμένο ντορικό υιό του), ο φαιδρότατος Γιακουμάτος κ.ά.– «πολιτικά φέουδα» που αποκλείουν εκ προοιμίου μια αναγεννητική πορεία του σφόδρα ταπεινωθέντος μεγάλου αυτού κόμματος.
Θα προσθέσω, εν παρόδω, και κάτι λίαν ευτράπελο: Προ ημερών, στο δελτίο ειδήσεων του Alter, ο Μ. Κεφαλογιάννης, γνωστός υποστηρικτής της κ. Μπακογιάννη, ομολόγησε με αφέλεια δώδεκα καρδιναλίων στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι είχε πλησιάσει τον Αντώνη Σαμαρά και του είχε προτείνει –όχι, δεν τον είχε παρακαλέσει γονυπετής– να αποσυρθεί από την κούρσα διαδοχής υπέρ της Ντόρας! Οποία έμφυτη δημοκρατική ευαισθησία! Οποία προβλεπτικότης για την υιοθέτηση της προτάσεώς του! Οποία αγάπη για την πολυφωνία των απόψεων! Εξίσου ευτράπελη ήταν και η διακήρυξη της κ. Μπακογιάννη την Τετάρτη στο γήπεδο του Περιστερίου ότι την… πολεμούν τα συμφέροντα και τα ΜΜΕ! Συμφέροντα και ΜΜΕ που οργιάζουν υπέρ της! Με τέτοιες κοτσάνες γελάνε οι κότες και όλα τα πουλερικά.
Στον τίτλο αυτού του άρθρου περιέλαβα και μια δραστηριότητα της κ. Μπακογιάννη ουδόλως κολακευτική. Την αποκάλεσα δολοπλόκο. Πού στηρίζω αυτόν τον χαρακτηρισμό, θα αναρωτηθούν ορισμένοι. Απαντώ διʼ ερωτήσεων: Ποιος εξόρισε τον Σαμαρά στην Ευρωβουλή, όταν επανήλθε στη ΝΔ, ενώ εκείνος επιθυμούσε να πολιτευθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του; Και ποιος άσκησε όλη του την επιρροή ώστε να αργοπορήσει τόσο πολύ η υπουργοποίησή του, όταν η μόνη ουσιαστική και αποτελεσματική εφεδρεία της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν ο πολυτάλαντος μεσσήνιος πολιτικός; Ήταν τυχαίο, άραγε, ότι τόσο ο Σαμαράς όσο και ο Αβραμόπουλος δεν συμμετείχαν, λόγω των υπουργείων στα οποία προΐσταντο, στον λεγόμενο «πρωινό καφέ», όπου λαμβάνονταν όλες οι κρίσιμες αποφάσεις;
Ένα από τα παράδοξα αυτών των ημερών, της ευθαρσούς αποφάσεως του κ. Αβραμόπουλου ένεκεν, είναι η στάση του κ. Καρατζαφέρη του ΛΑΟΣ. Ο άνθρωπος τρέχει καθημερινά από κανάλι σε κανάλι και από ραδιόφωνο σε ραδιόφωνο για να προβάλει απεραντολογώντας και συνεχώς αντιφάσκοντας την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη. Ναι, καλά διαβάσατε. Της κ. Μπακογιάννη, την οποία πολεμούσε αδυσώπητα και την έλουζε με τους πιο ανοίκειους έως και υβριστικούς χαρακτηρισμούς από του βήματος της Βουλής! Πού οφείλεται αυτή η μετάλλαξη; Στο γεγονός, απλούστατα, ότι με πρόεδρο της ΝΔ τον Σαμαρά, ο ΛΑΟΣ θα βαίνει συρρικνούμενος αυταποδείκτως.
Ο πανικός της κ. Μπακογιάννη (που καταφεύγει πλέον σε συγκεκαλυμμένες ύβρεις) –ύβρεις που ορθώς δεν πρόκειται να ανταποδώσει η πλευρά Σαμαρά– είναι ολοφάνερος. Αντίθετα «ο αέρας του ισχυρού είναι με τον Σαμαρά και αυτό αναγκάζει πολλούς νʼ αναθεωρήσουν τη στάση τους και να ανακαλέσουν τη στήριξή τους στην Ντόρα», όπως γράφει το «Ποντίκι». Αέρας επερχόμενης ΚΑΘΑΡΗΣ νίκης, προσθέτω.
Θα τελειώσω, όπως ακριβώς και την περασμένη Κυριακή, με μια γενικότερη παρατήρηση ουσίας: Κατά βάθος ο Γ. Παπανδρέου και η Ντ. Μπακογιάννη είναι εκφάνσεις της πολιτικής της Νέας Τάξης Πραγμάτων στη χώρα μας, με «αποστολή» το κλείσιμο των εθνικών μας θεμάτων. Ο Αντώνης Σαμαράς τους χαλάει το άθλιο αυτό παιχνίδι. Γιʼ αυτό ας σπεύσουν να πάνε να τον ψηφίσουν όλοι οι πατριώτες της ΝΔ – ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ.
ΥΓ.: (επί προσωπικού): Στην ομιλία της στο συνέδριο η κ. Ντόρα αναφέρθηκε στον Παύλο Μπακογιάννη και είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τον ακούγατε από την Ντόιτσε Βέλε». Ο αείμνηστος Παύλος υπήρξε διευθυντής και σχολιαστής της ελληνικής εκπομπής της βαυαρικής ραδιοφωνίας και ακουγόταν ΜΟΝΟ στην επικράτεια της τότε δυτικής Γερμανίας. Διευθυντής και σχολιαστής της ελληνικής εκπομπής της Ντόιτσε Βέλε ήταν η αφεντιά μου τα χρόνια της δικτατορίας – και ήταν ό,τι σημαντικότερο έχω κάνει στη ζωή μου. Απʼ τα τόσα ψέματα που αραδιάζει η κ. Ντόρα αυτό ήταν απλή παρωνυχίδα για να πλήξει προσωπικά εμένα…


Σχολιάστε εδώ