Μητροπολίτες προς Αρχιεπίσκοπο: «Άσε τους ήπιους τόνους!»

Παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο κ. Ιερώνυμος στους αρχιερείς που μετείχαν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, ότι όλα τα θέματα που απασχολούν την Εκκλησία θα έχουν θετική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση, οι Μητροπολίτες δεν δείχνουν να πείθονται. Καταλογίζουν μάλιστα ευθύνες στον Αρχιεπίσκοπο για την τακτική των χαμηλών τόνων που ακολουθεί στις επαφές του με την κυβέρνηση και ζητούν έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας για να δουν πώς θα κινηθούν στη συνέχεια. Δεν είναι λίγοι οι Μητροπολίτες που θέλουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, καθώς διαφωνούν με τη «χαλαρή» στάση του κ. Ιερώνυμου, τη στιγμή μάλιστα που, όπως λένε, κυβερνητικά στελέχη θέτουν συνεχώς υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα και τα κεκτημένα της Εκκλησίας.
«Ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και μας είπε ότι όλα βαίνουν καλώς και οτιδήποτε αφορά την Εκκλησία και την Πολιτεία θα συζητηθεί στις επιτροπές που θα συστήσουν οι δύο πλευρές. Ύστερα, όμως, από μερικές ώρες ανακοινώθηκε αιφνιδίως ο τριπλασιασμός του ποσοστού του ΕΤΑΚ», επισημαίνει Μητροπολίτης του Λεκανοπεδίου. «Ας μας πει τουλάχιστον ο Αρχιεπίσκοπος τι συμφωνίες έχει κάνει με τον Γ. Παπανδρέου προεκλογικά και για ποιον λόγο», προσθέτει. «Γιατί είναι αδύνατον να έρχεται να μας λέει άλλα στη Σύνοδο και μετά οι υπουργοί να ανακοινώνουν άλλα…». Όπως ρητά δηλώνουν οι αρχιερείς, δεν διαφωνούν με την αύξηση της εισφοράς από την πλευρά της Εκκλησίας σε αυτήν τη δύσκολη οικονομικά περίοδο, τονίζουν όμως ότι αυτή θα πρέπει να γίνει με σοβαρότητα και κατόπιν συνεννόησης με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. «Θα μπορούσαμε να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα στον κόσμο που έχει ανάγκη. Αρκεί η κυβέρνηση να αποδεσμεύσει τα εκκλησιαστικά ακίνητα που κρατά αιχμάλωτα, για να μπορέσει να τα εκμεταλλευτεί η Εκκλησία για την ενίσχυση του κοινωνικού έργου της», λέει Μητροπολίτης του περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου.
Οι αρχιερείς, επιπλέον, απειλούν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να αντιμετωπίζει με αντισυνταγματικούς νόμους την Εκκλησία. Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, αναφερόμενος στην αύξηση του ΕΤΑΚ, μίλησε για «σκάνδαλο νομοθετικής μεροληψίας» από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς, όπως υποστήριξε, η μονομερής φορολόγηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, χωρίς τη φορολόγηση των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων (μουσουλμάνων, εβραίων, διαμαρτυρόμενων κ.λπ.) θα προσβάλει την Ορθόδοξη Εκκλησία και θα μειώσει το φιλανθρωπικό της έργο, ενώ ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο την άμεση σύγκληση της Ιεραρχίας. Άλλοι αρχιερείς που πνέουν μένεα κατά των χειρισμών της κυβέρνησης είναι οι Θεσσαλονίκης, Καλαβρύτων, Καισαριανής, Κονίτσης, Φθιώτιδος και Δημητριάδος. Σιγήν ιχθύος και διακριτική στάση κρατούν οι άλλοτε λαλίστατοι Ζακύνθου και Ιωαννίνων, ψελλίζοντας κάτι «δήθεν» επιχειρήματα υπέρ της Εκκλησίας…
Ο «πράσινος» τροχονόμος
Από το περιβάλλον του κ. Ιερώνυμου ακούγεται πάντως ότι και ο ίδιος «αισθάνεται εξαπατημένος» από τις κινήσεις της κυβέρνησης, αφού δεν είχε καμία προηγούμενη ενημέρωση ούτε για την αύξηση της φορολόγησης ούτε για τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες που αφορούν την Εκκλησία. Βεβαίως, φέρεται να έχει υποσχεθεί στον Γ. Παπανδρέου ότι η Εκκλησία θα προσφέρει στο εξής πολύ περισσότερα, αλλά ανέμενε τουλάχιστον μια «ηπιότερη» μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης. Ενδεικτική των σκέψεων του κ. Ιερώνυμου ήταν η φράση του σε σύναξη ιερέων: «Ήρθε ο καιρός η Εκκλησία να δώσει πια πολύ περισσότερα».
Στους διαδρόμους της Συνόδου ψιθυρίζεται ότι η τακτική των ήπιων τόνων που ακολουθεί με την κυβέρνηση ο Αρχιεπίσκοπος αποδίδεται σε στενό του συνεργάτη, νεαρό κληρικό, ο οποίος «πλασάρεται» ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αρχιεπισκόπου και Μεγάρου Μαξίμου. «Η δουλειά του είναι να ασχολείται με την Εκκλησία και όχι με την πολιτική. Καλά θα κάνει να μην ανακατεύεται με θέματα που δεν κατέχει και να υποδύεται τον… πράσινο τροχονόμο που διευκολύνει τις επαφές μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης», σημειώνουν χαρακτηριστικά αρχιερείς. «Δεν μπορεί να προβάλλεται ένθεν κακείθεν ως άνθρωπος που διατηρεί άριστες σχέσεις με το κυβερνών κόμμα και να παρασύρει με τις ιδέες του τον Αρχιεπίσκοπο, πείθοντάς τον ότι όλα πάνε καλά. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά προβλήματα που χρήζουν επίλυσης και άμεσης αντίδρασης», καταλήγουν.
Οι αρχιερείς πιστεύουν ότι οι σχέσεις με την κυβέρνηση όχι μόνο δεν δείχνουν σημάδια βελτίωσης, αλλά όσο περνά ο καιρός τόσο θα επιδεινώνονται. Γιʼ αυτό ζητούν και τη σύγκληση της Ιεραρχίας, ώστε να λάβουν αποφάσεις για το πώς πρέπει να κινηθούν στο εξής και να εξουσιοδοτήσουν (ή να πιέσουν καλύτερα;) τον Αρχιεπίσκοπο να κρατήσει πιο «σκληρή» στάση στις διαπραγματεύσεις του. Εκτιμούν ότι τα θέματα που θα προκαλέσουν τριγμούς τους επόμενους μήνες μεταξύ των δύο πλευρών, εκτός από τη φορολόγηση των ακινήτων, είναι τα θρησκευτικά σύμβολα στις σχολικές αίθουσες, οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών στις Μητροπόλεις, η πρόσληψη των εκκλησιαστικών υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ και η δέσμευση των εκκλησιαστικών ακινήτων-«φιλέτων».


Σχολιάστε εδώ