Μερική αποχώρηση «Αττίλα», επιστροφή Αμμοχώστου και… μοντέλο Ταϊβάν

Σενάρια Β΄ και Γ΄ έχουν φτιάξει ήδη οι Τούρκοι σε περίπτωση αδιεξόδου στο Κυπριακό και ειδικότερα εάν αισθανθούν στριμωγμένοι, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει επί του παρόντος, αφού τον Δεκέμβριο δεν θα επιβληθούν στην Άγκυρα επιπρόσθετες κυρώσεις, οπότε η μεν ενταξιακή της πορεία θα συνεχιστεί ανενόχλητη, το δε Κυπριακό θα κινείται προς τη συνομοσπονδία, αφού ακόμη και αυτός ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταγγέλλει τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι αφενός εισηγείται θέσεις πέραν του Σχεδίου Ανάν και αφετέρου έχει δώσει την εκ περιτροπής Προεδρία χωρίς ανταλλάγματα.
Αναγνώριση
Το σχέδιο Β΄, όπως είχε αποκαλύψει το «ΠΑΡΟΝ», στηρίζεται στην αναγνώριση του «ψευδοκράτους» από ισλαμικά κράτη, όπως π.χ. το Πακιστάν και το Κιργιστάν. Η τουρκική προσπάθεια έχει κατά νου τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στη βάση της περίπτωσης της Ταϊβάν, ώστε να προκαθοριστεί η διχοτομική λύση του Κυπριακού, στην περίπτωση κατά την οποία οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν κατόπιν ναυαγίου.
Στρατός και Αμμόχωστος
Στο σενάριο Β΄ προστίθεται το Γ΄ με δύο επιλογές, εφόσον, η τουρκική πλευρά βρεθεί υπό πίεση και κινδυνεύσει η ενταξιακή της πορεία:
Πρώτον, μερική εικονική απομάκρυνση τουρκικών στρατευμάτων με ταυτόχρονο αίτημα να αρχίσει η διάλυση της Εθνικής Φρουράς. Μια τέτοια ενέργεια είναι σίγουρο ότι θα είναι θεαματική και θα χειροκροτηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τη λοιπή διεθνή κοινότητα. Οι πιέσεις θα στραφούν προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, ώστε να προβεί σε υποχωρήσεις πέραν εκείνων που αφορούν στη διάλυση της Εθνικής Φρουράς.
Δεύτερον, μονομερής ενέργεια με επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, που θα φέρει αφόρητες πιέσεις επί της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εφαρμογή του «απευθείας εμπορίου» κατεχομένων – ΕΕ στη βάση του μοντέλου της Ταϊβάν και το άνοιγμα του λιμανιού της πόλης και του αεροδρομίου της Τύμπου. Είτε λοιπόν με τον ένα είτε με τον άλλον τρόπο η τουρκική πλευρά θα επιδιώξει αφενός να μεταφέρει τις πιέσεις στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απαλλαγεί από τις δικές της ευθύνες και αφετέρου να εμφανιστεί υποχωρητική και να δημιουργήσει προ της λύσης νέα τετελεσμένα που θα προδικάζουν τον διχοτομικό χαρακτήρα της λύσης.
Για λύση
Κύπρος και Ελλάδα δεν έχουν σχέδιο Β΄ και φαίνονται προσκολλημένες στο υφιστάμενο σχέδιο Α΄, δηλαδή των συνομιλιών στη βάση του Σχεδίου Ανάν. Πάντως, παρά τις πιέσεις στο εσωτερικό της Κύπρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν θέλει να ακούει για σχέδιο Β΄. Παρότι υποστηρίζει ότι δεν σημειώνεται η πρόοδος που θα ήθελε στις συνομιλίες, μιλώντας τις προάλλες σε στελέχη του κόμματος τους κάλεσε να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για τη λύση…
Ήδη κομματικά στελέχη του ΑΚΕΛ με συνεχή αρθρογραφία τους στον κυπριακό Τύπο επιχειρούν να εξηγήσουν γιατί γίνεται δεκτή η εκ περιτροπής Προεδρία, η σταθμισμένη ψήφος και η παραμονή 50.000 εποίκων… όπως προέβλεπε και το Σχέδιο Ανάν!


Σχολιάστε εδώ