Κυρώσεις σε τράπεζες για παραπλάνηση πελατών και ξέπλυμα χρήματος

Την Τετάρτη το απόγευμα η Επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, που συνέρχεται στη χάση και στη φέξη, αποφάσισε να… τιμωρήσει κάποιες τράπεζες για διαπιστωθείσες παραβάσεις, οι οποίες έγιναν προ δύο και πλέον ετών! Οι κυρώσεις, που συνίστανται σε πρόστιμα υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, επιβλήθηκαν για έλλειψη διαφάνειας στην ενημέρωση πελατών (διάβαζε παραπλανητική ενημέρωση) και για παραβάσεις ως προς την πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος.
Παραπλάνηση πελατών
Στη CITIBANK επιβλήθηκε πρόστιμο 250 χιλ. ευρώ, για παραβάσεις των κανόνων διαφάνειας που έχει θεσπίσει η Τράπεζα της Ελλάδος (δηλαδή στην ουσία για παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού), για την ανεπάρκεια των Συστημάτων Εσωτερικού Ελέγχου και για παράβαση του Κώδικα Δεοντολογίας Ε.Π.Ε.Υ. από το 2004 έως και 31.10.2007 (μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος του αυστηρότερου πλαισίου που θεσπίστηκε με τον ν. 3606/2007). Η παράβαση αφορά τη διάθεση επενδυτικών τίτλων εκδόσεως της εταιρείας Lehman Brothers Co BV. (Εδώ και ένα χρόνο ταλανίζει αυτή η άθλια ιστορία και την Ελλάδα, ενώ τον περασμένο Μάρτιο το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ στη Citibank για την ίδια υπόθεση.)
Στη… λούμπα της τράπεζας έπεσαν εκατοντάδες επενδυτές και η κεντρική τράπεζα λέει ότι «οι παραβάσεις… εκυρώθησαν καθʼ εαυτές και ανεξάρτητα από τυχόν ζημία των συναλλασσομένων». Διαβάστε οι «διαπιστωμένες» παραβάσεις:
Ποινές χάδι για ξέπλυμα
Για παραβάσεις που αφορούν την εφαρμογή των θεσπισμένων διαδικασιών για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες επιβλήθηκαν, χωρίς σαφή αιτιολογία αλλά και αυστηρούς και διαφανείς κανόνες:
– Στο ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ πρόστιμο 100 χιλ. ευρώ, για ελλείψεις ως προς τον εσωτερικό κανονισμό, τις διαδικασίες, το σύστημα πληροφορικής και το σύστημα εσωτερικού ελέγχου (Εδώ η αρχή της αναλογικότητας… σηκώνει ψηλά τα χέρια, δεδομένου ότι οι παραβάσεις είναι βαρύτατες).
– Στη MILLENIUM BANK πρόστιμο 100 χιλ. ευρώ για παραλείψεις υπηρεσιακών μονάδων της τράπεζας στην εφαρμογή των διατάξεων δέουσας επιμέλειας κατά το χρονικό διάστημα από 1.10.2007 ως και 9.11.2007.
– Στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ πρόστιμο 30 χιλ. ευρώ για μεμονωμένη περίπτωση παράλειψης εφαρμογής των διατάξεων δέουσας επιμέλειας κατά το χρονικό διάστημα από 2.7.2007 ως και 8.8.2007.
– Στην ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ πρόστιμο 80 χιλ. ευρώ για σοβαρές ελλείψεις, ιδιαίτερα ως προς το σύστημα πληροφορικής και την ταξινόμηση των πελατών σε κατηγορίες κινδύνου, καθώς και μεμονωμένες, κατά περίπτωση, παραλείψεις στις διαδικασίες.
Επισημαίνουμε ότι το καταστατικό της τράπεζας προβλέπει την επιβολή προστίμων μέχρι 880.000 ευρώ και επί υποτροπής μέχρι 1.467.000 ευρώ!


Σχολιάστε εδώ