Και οι υπαρχηγοί θα ακολουθήσουν τον αρχηγό Λιμενικού Σώματος

Επειδή όμως το αλαλούμ αυτό δεν επιτρέπει στο Λιμενικό Σώμα να λειτουργήσει και επειδή το Σώμα αυτό έχει συγκεκριμένο έργο να επιτελέσει που δεν αφορά μόνο τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και την ασφάλεια των πλοίων, τη λειτουργία των λιμανιών, τη δίωξη του εγκλήματος στις ακτές κ.λπ., με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Γιατί είναι ένα Σώμα που ανήκει, διοικείται δηλαδή, από δύο υπουργεία: το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Οικονομίας! Αυτό πραγματικά αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία! Πρωτοτυπία όμως που μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα σε μια αρνητική συγκυρία, όπως ένα ναυτικό ατύχημα όπου δεν θα γνωρίζει κανείς ποιος θα πρέπει να παρέμβει…
Ακριβώς για να διαμαρτυρηθεί γιʼ αυτήν την απίστευτη κατάσταση, αλλά και για να αποφύγει τα χειρότερα, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Ρεντζεπέρης υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος την έκανε αποδεκτή. Σύμφωνα μάλιστα με αξιόπιστες πηγές, θα ακολουθήσουν και οι παραιτήσεις των υπαρχηγών του Λιμενικού Σώματος για τους ίδιους λόγους.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για την επιλογή νέου αρχηγού, ενώ παράλληλα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, στην κατεύθυνση να διασφαλιστεί ότι το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, ανεξάρτητα σε ποιο υπουργείο ανήκει η υπηρεσία που υπηρετεί, θα υπάγεται στο Αρχηγείο του ΛΣ και θα λειτουργεί υπό ενιαία διοίκηση για όλα τα υπηρεσιακά θέματα.
Επίσης στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να υπάρξει μια διακλαδική οργάνωση διαχείρισης κρίσεων με τη συμμετοχή Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού και Πολιτικής Προστασίας, ενώ θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως έχει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, που εδρεύει στο τέως υπουργείο Ναυτιλίας.
Η… πειρατεία
Ενδεικτικό του τρόπου λειτουργίας ή μάλλον του μπερδέματος που υπάρχει στο Λιμενικό Σώμα, είναι το γεγονός ότι ουδείς ήξερε να ενημερώσει τι ακριβώς είχε γίνει με την πειρατεία στο ελληνικό φορτηγό πλοίο «Φιλίτσα» που κατελήφθη την Τετάρτη το πρωί από σομαλούς πειρατές ενώ έπλεε 400 μίλια ανοιχτά των Σεϋχελλών. Την είδηση είχαν μεταδώσει τα ξένα πρακτορεία και το Λιμενικό Σώμα δεν είχε καμία πληροφόρηση καθώς δεν γνώριζε κανείς τίνος αρμοδιότητα ήταν το θέμα! Αν δηλαδή γινόταν κάτι στα ελληνικά χωρικά ύδατα θα… έψαχνε ο ένας να βρει τον άλλον!
Αυτά όμως δεν είναι σοβαρά πράγματα. Γιʼ αυτό και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πειραιά έχουν προτείνει να δημιουργηθεί έστω υφυπουργείο Ναυτιλίας με τις αρμοδιότητες του παλαιού υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας προκειμένου να έλθει σε… λογαριασμό η διαχείριση της ναυτιλιακής πολιτικής και να λειτουργεί το Λιμενικό Σώμα.
Για το θέμα της πειρατείας υπέβαλε ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλλα, η οποία τονίζει στην ερώτησή της ότι θα πρέπει εκ μέρους της ΕΕ να υπάρξει ορθολογική πολιτική παρέμβαση –στο πλαίσιο του διεθνούς νόμου– για βοήθεια εξομάλυνσης της πολιτικής κατάστασης στη Σομαλία. Ένα σταθερό πολιτικό καθεστώς στη Σομαλία θα μπορεί να επιβάλλει την τάξη και την ασφάλεια, αλλά και την εξημέρωση αυτής της μερίδας του σομαλικού λαού που γίνονται πειρατές.


Σχολιάστε εδώ