Θα μετακινούσαν την ελληνική δύναμη στην πρώτη γραμμή της σφαγής στο Αφγανιστάν!

Με την προχθεσινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ, που πάρθηκε μετά από εισήγηση-πρόταση του υπουργού Άμυνας Βαγγέλη Βενιζέλου, ανατράπηκε η απόφαση του ΚΥΣΕΑ της 9ης Ιανουαρίου 2009 με την οποία μεγάλη ελληνική δύναμη (Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν ΤΕΣΑΦ) θα προωθείτο σε μια επικίνδυνη περιοχή του σπαρασσόμενου Αφγανιστάν, τη Χεράτ, η οποία είχε χαρακτηριστεί μέσου κινδύνου.
Σοβαρές πληροφορίες είχαν φτάσει στα δημοσιογραφικά γραφεία σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ είχε αναλάβει την υποχρέωση, την οποία κρατούσε μυστική, να προωθήσει την ελληνική δύναμη σε ακόμα πιο επικίνδυνη περιοχή, τη Φαράχ, πλησίον του σφαγείου του Κανταχάρ, η οποία χαρακτηρίζεται ως περιοχή υψίστου ρίσκου.
Έτσι αυτό που αποκαλύπτεται είναι ότι ο κ. Μεϊμαράκης είχε πει ψέματα και είχε αποκρύψει από τον ελληνικό λαό ότι η ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν θα μετακινείτο στην καυτή περιοχή, όπου γίνεται μακελειό, και ο κίνδυνος να σκοτωθούν έλληνες στρατιώτες ήταν μεγάλος. Και εκείνη η απόφαση είχε ληφθεί με τη συμμετοχή της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στο ΚΥΣΕΑ.
Τώρα με την απόφαση που πάρθηκε η ελληνική δύναμη θα παραμείνει στην Καμπούλ, όπου τα πράγματα είναι ησυχότερα, και θα συγκροτηθεί από 122 άτομα.
Επιπτώσεις: Πρώτον ασφάλεια, δεύτερον οικονομία (65 εκατ. ευρώ), τρίτον πολιτική συνεισφορά, ως αντιστάθμισμα! Επίσης, ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ σε άλλους τομείς (στην Καμπούλ):
• Οι τρεις εκπαιδευτές γίνονται δώδεκα (υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση που τους εξασφαλίζει ασφάλεια και διοικητική μέριμνα).
• Δέκα επιτελείς στην ΕΣΑΦ (Στρατιωτική Διοίκηση ΝΑΤΟ).
• Από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2010 ανάληψη διοίκησης αεροδρομίου Καμπούλ. Αυτό σημαίνει διάθεση 53 στελεχών συν έναν σμήναρχο (είχαμε την ίδια υποχρέωση το 2007).
• Διάθεση μικρού αριθμού ιατρών – νοσηλευτών στην Καμπούλ, εφόσον ζητηθούν.
• Διάθεση 3 εκατ. ευρώ, ως συνεισφορά στο Ταμείο Ανασυγκρότησης Αφγανικού Στρατού.
Πέραν αυτών, για να γλυκάνει την «ασπιρίνη» στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση αποφάσισε:
• Παράταση για έναν χρόνο της παρουσίας ελληνικής φρεγάτας στη Σομαλία (τέλος 2010).
• Παράταση παρουσίας άλλης μιας φρεγάτας στη διεθνή αντιτρομοκρατική δύναμη της Μεσογείου.
• Ανάληψη υποχρέωσης εκπαίδευσης Αφγανών στην Ελλάδα.
• Ανάληψη από 1 Ιανουαρίου 2012 της διοίκησης στις Δυνάμεις Ταχείας Ανάπτυξης ΝΑΤΟ LDC (Θεσσαλονίκη).
Συμπεράσματα:
1. Μια τέτοια κίνηση ασφαλώς είναι τολμηρή, αλλά αναμενόμενη από μια σοσιαλιστική κυβέρνηση. Εξάλλου δεν είναι μόνο η Ελλάδα που προβληματίστηκε για την αποστολή τμημάτων της σε επικίνδυνες περιοχές. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει εκδηλώσει τους προβληματισμούς του για τις ανθρωποθυσίες στο Αφγανιστάν.
2. Ικανοποιήθηκε η ελληνική κοινή γνώμη.
3. Επετεύχθη οικονομία άνω των 50 εκατ. ευρώ.
4. Για την κίνηση αυτή δόθηκαν άλλα, επαρκή ή ελαφρώς επαρκή, «αντισταθμιστικά» στο ΝΑΤΟ.
5. Η Ελλάδα «υποδέχεται» κάθε χρόνο άνω των 50.000 Αφγανών. Τι θα συνέβαινε αν στρατιώτες της είχαν εμπλοκή σε θανάτους Ταλιμπάν; Μήπως είχε «αντιδράσεις» από τους… ελληνοαφγανούς που είναι ανεξέλεγκτοι;


Σχολιάστε εδώ