Θέλουν μονογραφή κατʼ αρχήν συμφωνίας!

Στόχος των Άγγλων (και από κοντά των Βρυξελλών) είναι όσον αφορά το Κυπριακό: Μονογραφή μιας «κατʼ αρχήν συμφωνίας» μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, η οποία και βρίσκεται ήδη στα σκαριά, προκειμένου να διευκολυνθεί τελική διευθέτηση μέχρι τον Απρίλη. Οπότε και θα υπάρξει νέο δημοψήφισμα, εφόσον βεβαίως η Λευκωσία ενδώσει στις κλιμακούμενες πιέσεις, κάτι που αυτήν τη στιγμή δεν διαφαίνεται.
Αυτό ανέφεραν στο «ΠΑΡΟΝ» άριστα ενημερωμένες πηγές κι εδώ και στη Λευκωσία, οι οποίες και προσέθεταν ότι θα γίνουν οσονούπω αντιληπτές αποφασιστικές παρεμβάσεις και ενέργειες στις ενδιαφερόμενες πρωτεύουσες, οι οποίες είναι ανεπισήμως ενήμερες των όσων θα προκύψουν.
Το προωθούμενο σχέδιο εδράζεται σʼ εκείνο που απερρίφθη το 2004, με πολλές όμως διαφοροποίησεις. Όπως για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τη δομή της διακυβερνήσεως (που από Προεδρικό Συμβούλιο, που προνοούσε το Σχέδιο Ανάν, επανερχόμαστε στο προεδρικό σύστημα) και της νομής των εξουσιών. Με επιπλέον αρνητικότατο στοιχείο, την εκ περιτροπής άσκησης του υπάτου αξιώματος.
Η μεγάλη εκκρεμότης είναι το εδαφικό, που θα μείνει τελευταίο και θα αποτελέσει στοιχείο του «πάρε-δώσε» μαζί με το περιουσιακό και το θέμα των εποίκων.


Σχολιάστε εδώ