Εφημερίδες χωρίς DVD θα παίρνει η Βουλή

Χαρακτηριστική των τοποθετήσεων βουλευτών ήταν η επίθεση κατά της κακόπιστης κριτικής που δέχονται οι πολιτικοί και ο κοινοβουλευτισμός για σπατάλες.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος αναφέρθηκε ειδικότερα σε άδικες επιθέσεις που δέχονται οι βουλευτές, σημειώνοντας ότι οι πραγματικές τους αποδοχές κυμαίνονται γύρω στα 7.000 ευρώ και ότι οι μεγάλες ανελαστικές τους δαπάνες δεν δίνουν τη δυνατότητα πλουτισμού μέσα από τη συναρπαστική περιπέτεια της πολιτικής…
«Ποια θα είναι η όποια αύξηση φέτος, αποτέλεσμα της γενικότερης εισοδηματικής πολιτικής;», είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης. «Θα είναι, απ’ ό,τι τουλάχιστον φαίνεται από τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2010, αυτή που θα είναι και για τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους. Για να γίνει κατανοητό δηλαδή, όχι μόνο για μας αλλά και για την κοινωνία, η αύξηση θα είναι της τάξεως των 50 ευρώ τον μήνα περίπου. Μπορούμε δηλαδή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να εξαγάγουμε αβίαστα το συμπέρασμα ότι το δημοκρατικό μας πολίτευμα, πέρα από το ότι είναι το καλύτερο, σε επίπεδο κόστους είναι το οικονομικότερο»…

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας στάθηκε αρχικά στην επιστροφή 5.715.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2008 και κατά δεύτερο λόγο στη δέσμευση για την επιστροφή 10% των ελαστικών δαπανών από τις δαπάνες του 2009, «ένα ποσό που λογαριάζεται ότι μπορεί να φτάσει στο τέλος του 2009 για επιστροφή στον κρατικό προϋπολογισμό τα 6.000.000 ευρώ». Πρόσθεσε ότι αυτός ο προϋπολογισμός, πρώτον, κινείται στο ίδιο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2009 και του προϋπολογισμού που είχε στείλει στην κυβέρνηση, όπως είχε υποχρέωση, και δεν προέβλεπε καμία απολύτως αύξηση για το 2010. Χαρακτήρισε μάλιστα σημαντικό το παράδειγμα του σημερινού προέδρου της Βουλής που μειώνει αυτές τις δαπάνες ακόμα περισσότερο και από εκείνες του 2009 και χωρίς αύξηση εκείνων του 2010.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, στο πλαίσιο των περικοπών που δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε ότι κόβονται τα DVD από τα έντυπα που προμηθεύεται η Βουλή και με τον τρόπο αυτόν εξοικονομούνται 100.000 ευρώ. «Έχουν γίνει πακέτα τώρα σε πολλές περιπτώσεις οι εφημερίδες, με ένα σωρό πρόσθετες τέτοιες προσφορές. Είπα ότι δεν χρειάζονται τα DVD. Είμαι σίγουρος ότι στους αποδέκτες αυτών των εφημερίδων δεν φτάνουν καν στα χέρια τους τα DVD… Θα πρέπει η παραγγελία να γίνεται χωρίς αυτές τις επιπρόσθετες προσφορές. Είναι μικρό παράδειγμα, αλλά εντυπωσιακό, κατά την άποψή μου. Και εμένα με εντυπωσίασε όταν ρώτησα εάν μοιράζουμε τις εφημερίδες χωρίς αυτά τα επιπρόσθετα, τι σημαίνει. Είναι 100.000 ευρώ λιγότερα τον χρόνο. Αμέσως αμέσως, μειώνεις μια δαπάνη. Γιατί, όπως είπα, κανείς δεν θα κάτσει να ασχοληθεί με τα DVD και τις προσφορές».

«Όταν θέλουμε να προστατεύουμε και το κύρος της Βουλής και των συναδέλφων βουλευτών και του κοινοβουλευτικού μας συστήματος, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην αυτοτραυματιζόμαστε με ζητήματα τέτοιας αξίας και σημασίας», σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αλλαγή των αυτοκινήτων, που πάντως δεν αγγίζει τα αυτοκίνητα των βουλευτών. Ο ίδιος δήλωσε τη συμφωνία του με το αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων στο ελληνικό Κοινοβούλιο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ενδιαφέρουσες ήταν οι παρατηρήσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη πάνω στο σκεπτικό ότι η Βουλή οφείλει να δώσει το μήνυμα του περιορισμού των δαπανών γενικότερα στην κοινωνία, πρώτη αυτή και με ένα προβάδισμα σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό. «Επιτρέψτε μου να μην μπορώ να συμμεριστώ αυτήν την ευχάριστη, ας πούμε, ομοφωνία ότι, όταν μειώνουμε τις δαπάνες εν γένει, κάνουμε κάτι καλό και είναι και θετικό. Να δούμε τι μειώνουμε και αν πρέπει να το μειώσουμε, τι αυξάνουμε και αν αυτό που αυξάνουμε πρέπει να αυξηθεί», είπε και τόνισε: «Βλέπω ότι το 2008 έχουμε επιστροφή περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ, πολύ μεγαλύτερη από τη μείωση που πάμε να κάνουμε. Το 2007 έχουμε μια επιστροφή πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, το 2006 πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή δεν βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα για τον χαρακτήρα αυτής της μείωσης και τον προσανατολισμό της».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος ζήτησε να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι οι βουλευτές ανέχονται τον πλουτισμό και κάποια προνόμια που προκαλούν την κοινή γνώμη. Έκρινε ότι έτσι αποξενώνονται οι βουλευτές μέσα στην κοινωνία και γι’ αυτό δεν χρειάζεται αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης ούτε στο επίπεδο που θα είναι η εισοδηματική πολιτική.

Πρόσθεσε ότι πέρσι ο κ. Σιούφας πήρε την πρωτοβουλία και μίλησε για μείωση 50% με τη συμφωνία των κομμάτων και ότι φέτος δεν γίνεται κάτι ανάλογο. «Εμείς είμαστε υπέρ της μείωσης. Συζητάμε πόσο θα μπορούσε να είναι αυτή η μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων ή, αν θέλετε, και κάποιων άλλων παροχών που υπάρχουν», είπε και εξέφρασε την απορία γιατί, εφόσον είναι καθήκον των βουλευτών να πηγαίνουν στις Επιτροπές, πρέπει να πληρώνονται ξεχωριστά για τη συμμετοχή τους σ’ αυτές…
Κατά τον εισηγητή του ΛΑΟΣ Βαΐτση Αποστολάτο, παραμένει άγνωστο κατά πόσον μπορεί να αιτιολογηθεί η καταβολή για ένα μόνο έτος ποσού ύψους 22.330.700 ευρώ, όπως αναφέρει ο κωδικός «Υπερωρίες πολιτικών υπαλλήλων, στρατιωτικών και οργάνων της ΕΛΑΣ», που, όπως εξήγησε ο πρόεδρος, αφορά κυρίως το άνοιγμα και το κλείσιμο της Βουλής και, για την ακρίβεια, τους περίφημους 16 μισθούς που έχουν το προνόμιο να λαμβάνουν, ενώ έκρινε υπερβολικό το κονδύλι των 300.000 ευρώ για προμήθεια έργων τέχνης, λέγοντας: «Δαπανούμε υπέρογκα ποσά για έργα που δεν βλέπουμε»…


Σχολιάστε εδώ