Επικαιρότητα

1Στις 7 Δεκεμβρίου ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει στις ΗΠΑ προκειμένου να συναντήσει τον Πρόεδρο Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Η συνάντηση αυτή, Ομπάμα – Ερντογάν, πραγματοποιείται τρεις ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα αξιολογηθεί και η πορεία της Τουρκίας στον σεβασμό των υποχρεώσεων που ανέλαβε για την ολοκλήρωση της Τελωνειακής Ένωσης και για το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της στα πλοία και στα αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μέχρι σήμερα η Κύπρος επιμένει ότι, για να συναινέσει στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, θα πρέπει η Άγκυρα να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της. Στην αντίθετη περίπτωση, θα ασκήσει βέτο. Από το άλλο μέρος, οι ΗΠΑ, ακολουθώντας την πορεία που χάραξε ο Μπους και που συνεχίζεται και επί των ημερών του Προέδρου Ομπάμα, πιέζουν ασφυκτικά για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Σημειώνουμε ότι στην ατζέντα των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου δεν θα είναι μόνο το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά και το Κυπριακό, καθώς και οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν και το Ισραήλ. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ φαίνεται ότι έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παγίδευσης της Ελλάδος, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των χωρών που δεν συμφωνούν με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, με στόχο να αποδειχθεί ότι η Άγκυρα έχει αγαθές προθέσεις και είναι έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Και επομένως θα πρέπει στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου να αποφασιστεί η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό τοποθετείται και η πρόσφατη επιστολή που απέστειλε ο τούρκος πρωθυπουργός στον Γ. Παπανδρέου για εφʼ όλης της ύλης συζήτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Με το επικοινωνιακό αυτό τρικ, η Ουάσινγκτον επιδιώκει να διαγνώσει τις προθέσεις του έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Και δεν αποκλείεται για την ολοκλήρωση της παραπλάνησης, το αμερικανοτουρκικό σενάριο να προβλέπει και μείωση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο. Σαν έμπρακτη απόδειξη των αγαθών τάχα προθέσεων της Τουρκίας. Η γειτονική μας χώρα και οι απανταχού όψιμοι υποστηρικτές της θέλουν να έχουν το πιστοποιητικό κοσμιωτάτης διαγωγής μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.

2Στο μεταξύ, η παρέμβαση Ομπάμα συνεχίζεται με την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού μέσω της εφαρμογής του Σχεδίου Ανάν ή κάποιας παραλλαγής του. Έτσι πρέπει να εξηγηθεί η επιστολή που έστειλαν 132 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων στην κ. Χίλαρι Κλίντον με την οποία καλούν την κυβέρνηση να μην επαναλάβει τα λάθη προηγούμενων προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού. Στη συνέχεια ζητούν από την υπουργό Εξωτερικών να αποφύγει την «αναπαραγωγή» των ρυθμίσεων του γνωστού Σχεδίου Ανάν που απορρίφθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία από τον λαό της Κύπρου και τελειώνουν λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο η διεθνής κοινότητα να προτείνει να δεχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία την παραμονή ξένων δυνάμεων στην επικράτειά της. Η επιστολή αυτή δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς την υπογράφει σχεδόν το ένα τρίτο των αμερικανών βουλευτών. Υπενθυμίζουμε ότι κατά την προεκλογική περίοδο ο Πρόεδρος Ομπάμα ως υποψήφιος στα τέλη του 2007, σε εκδήλωση στο Κογκρέσο, τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ μιας λύσης στην Κύπρο που θα είναι αποδεκτή από τις δύο κοινότητες και θα βασίζεται στις αρχές του δικαίου, στα κριτήρια της ΕΕ και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι στη βία («Καθημερινή» 3 Φεβρουαρίου 2008 – ανταπόκριση Αθαν. Έλλις). Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και σήμερα ο Ομπάμα, ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, εξακολουθεί να διατηρεί τις ίδιες απόψεις για δίκαιη λύση του Κυπριακού. Και δεν θα συνεργήσει στη νεκρανάσταση ενός σχεδίου που η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού το έχει καταδικάσει. Είναι απαράδεκτο και φασιστικής νοοτροπίας μια μικρή μειοψηφία να θέλει να κυβερνά την Κυπριακή Δημοκρατία και να τρέφεται από το εισόδημα της πλειοψηφίας. Δηλαδή των Ελληνοκυπρίων. Και πιστεύουμε ότι αυτήν τη φορά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα δείξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα και δεν θα ενθουσιαστεί με κάποια παραλλαγή του Σχεδίου Ανάν.


Σχολιάστε εδώ