επί του πιεστηρίου

Οι τρομοκράτες ξανάδωσαν το παρών. Κάθε βδομάδα πλέον… Τούτη τη φορά άφησαν το… μπιλιέτο τους στο σπίτι του Μίμη Ανδρουλάκη. Το γιατί, απάντηση κανείς δεν έχει. Στην Αστυνομία πάντως για ένα τριήμερο από τη Δευτέρα είχε σημάνει κόκκινος συναγερμός… Και μόλις σήμανε παύση, χτύπησαν οι τρομοκράτες… Παίζουν με τα νεύρα του Χρυσοχοΐδη… Και μια σημείωση:

Οι αξιωματικοί που τοποθετήθηκαν στην Αντιτρομοκρατική δεν είχαν ποτέ καμία σχέση με τον χώρο αυτό. Η εμπειρία άραγε δεν χρειάζεται; Με ποιο… βιογραφικό επελέγησαν για την Αντιτρομοκρατική;

«Τώρα είναι η πιο κατάλληλη ευκαιρία», είπε ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας κ. Μπαγίς στη συνέντευξη που έδωσε στον Αλέξη Παπαχελά στην «Καθημερινή». Και ασφαλώς ευκαιρία για να… λυθούν τα… θέματα που έχουν με εμάς, εννοεί. Και γιατί τώρα είναι κατάλληλη ευκαιρία, κύριε Μπαγίς, κι όχι χθες, που πρωθυπουργός ήταν ο κουμπάρος του δικού σας πρωθυπουργού; Και ποια είναι τα άλλα θέματα; Η Ελλάδα παγίως αναγνωρίζει ως μόνο πρόβλημα την οροθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Περιέργως την ερώτηση αυτή δεν την έκανε ο διευθυντής της «Κ». Και γιατί αν δεν λυθεί τον Απρίλιο το Κυπριακό τώρα με τον Ταλάτ, «τα πράγματα θα γίνουν πολύ δυσκολότερα, γιατί δεν ξέρουμε αν ο νέος ηγέτης των Τουρκοκύπριων θα είναι εξίσου αποφασισμένος να λύσει το πρόβλημα»; Προφανώς ο κ. Μπαγίς μάς θεωρεί αφελείς… Θέλει δηλαδή να μας πει ότι και ο Ταλάτ και ο Έρογλου (αν εκλεγεί) δεν είναι πιόνια της Άγκυρας και επομένως δεν θα εκτελέσουν ό,τι εντολή τούς δοθεί; Ανέκδοτα μας λέει.

Μας προβλημάτισε όμως και η ερώτηση του Αλέξη Παπαχελά για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, ότι αν υπάρξει μια λύση… συμβολικών παραβιάσεων δύο ή τρεις φορές τον χρόνο, για να μην ξεχνάμε τα αιτήματα της Τουρκίας, «θα μειωθούν τα έξοδα και για τις δύο χώρες που είναι τεράστια». Δηλαδή είναι θέμα οικονομίας, περιστολής δαπανών και όχι θέμα κυριαρχίας και παραβιάσεών της; Τι να πούμε τι, Αλέξη…

Τόλμησε η Λούκα Κατσέλη και είπε το αυτονόητο, την ουσία της συμφωνίας για το Λιμάνι του Πειραιά με την Cosco, ξεπερνώντας τους λαϊκισμούς συναδέλφων της, που υπονομεύουν το εθνικό συμφέρον και εκθέτουν τη χώρα.

– Η συνεργασία με την Κίνα είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα.

Και φυσικά δεν εννοεί μόνο τα οποιαδήποτε οικονομικά οφέλη. Γιατί όταν έρχεται η Κίνα να σε κάνει συνεταίρο, τότε μπρος στις γύρωθεν απειλές που δέχεσαι δεν μετράς τα λεφτά που θα πάρεις… Αυτό σε τέτοιες καταστάσεις είναι δευτερεύον…

Στην ίδια γραμμή και ο Πάγκαλος. Στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή» είπε: «Η συμφωνία με την Cosco είναι θέμα γεωπολιτικής στρατηγικής επιλογής», πέραν του ότι «πρόκειται για μια διεθνή σύμβαση με έναν κινέζικο κολοσσό, ο οποίος μπορεί να μετατρέψει τον Πειραιά σε κεντρικό λιμάνι της Μεσογείου».

Πόσο καιρό τα λέει το «ΠΑΡΟΝ»; Στα λόγια μας ήρθαν. Ευχή, να δούμε να παίρνουν πίσω και τα περί παγώματος του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. Πάγωμα που μόνο τα συμφέροντα της Αμερικής εξυπηρετεί και όχι τα δικά μας.

Δεν θα δημοσιεύσει δημοσκοπήσεις το «Βήμα» για τη μάχη της εκλογής προέδρου της ΝΔ. Και η εξήγηση είναι, όπως έγραψε στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, ότι «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των ειδικών οι δημοσκοπήσεις είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένες διότι θα συμμετάσχει άγνωστος προς το παρόν αριθμός ψηφοφόρων και είναι πολύ δύσκολο να σταθμιστεί σωστά αντικειμενικό δείγμα εκλογέων για κάθε περιοχή της χώρας, αλλά και για κάθε υποψήφιο, αφού η διαδικασία ακολουθείται για πρώτη φορά στη ΝΔ και δεν υπάρχει ούτε ιστορικό ούτε βάση δεδομένων από το παρελθόν».

Σωστά. Κανένας δεν μπορεί να διαφωνήσει μʼ αυτό το σκεπτικό. Διαφωνεί όμως με την ανακολουθία. Γιατί αυτά που λέει τώρα δεν ίσχυαν στην εσωκομματική άγρια αναμέτρηση στο ΠΑΣΟΚ Γιώργου – Βενιζέλου, όπως και για την εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ; Τότε υπήρχε καμία βάση δεδομένων και είχε ξαναγίνει η ίδια διαδικασία; Βλέπεις, υπάρχει κι αυτή η μνήμη που ούτε παραγράφεται ούτε πλαστογραφείται…

Τις φυλακές Κορυδαλλού επισκέφθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης. Και σε δελτίο τύπου του υπουργείου σημειώνεται με έπαρση: «Για πρώτη φορά ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης μπήκε στις πτέρυγες των φυλακών και συνομίλησε με τους κρατούμενους στους χώρους όπου ζουν καθημερινά». Μια… υποσημειωσούλα… Η πρώτη φορά ήταν το 1981, με τον υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του Ανδρέα, τον Στάθη Αλεξανδρή, και αργότερα, πάλι επί Ανδρέα, με υπουργό Δικαιοσύνης τον πρώην σύμβουλο Επικρατείας Γ. Κουβελάκη… Αυτά, για να μην τα ισοπεδώνουν όλα, μια και δεν συμβαίνουν όλα για πρώτη φορά…

Άπειρες ευχές μέσα από την καρδιά μας στον βουλευτή και αναπληρωτή πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Κύπρου, Νίκο Κουτσού, να ξεπεράσει τον κίνδυνο από το εγκεφαλικό που υπέστη κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής. Η Κύπρος τον χρειάζεται.

***

Για τη δύναμη των ΜΜΕ είναι καταλυτική η θέση του Μίκη Θεοδωράκη:

«Κάποτε, όταν ήμουν βουλευτής, έλεγα ότι αν μου δώσουν για 3-4 μήνες το Συγκρότημα Λαμπράκη, μπορεί να γίνω πρωθυπουργός! Αστείο; Κι όμως αληθινό»!

Τα είπε ο μεγάλος, ο εθνικός συνθέτης μας στη συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό «Επίκαιρα», που επανεκδόθηκε από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη.

Γεια σας


Σχολιάστε εδώ