Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα στις 5-11-2009 η Eurostat, οι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες από τους εργαζόμενους των άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Στην Ελλάδα έχουμε 42 ώρες εργασίας την εβδομάδα και είμαστε πρώτοι στη λίστα. Τη δεύτερη θέση κατέχουν οι εργαζόμενοι στην Τσεχία με 41,6 ώρες, την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Αυστριακοί με 41,5 ώρες και την τέταρτη θέση οι Πολωνοί με 41,4 ώρες εβδομαδιαίως. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι στα σκανδιναβικά κράτη και στη Γαλλία απασχολούνται τις λιγότερες ώρες. Πρώτοι οι Φινλανδοί με 37,8 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας. Στη δεύτερη θέση οι Δανοί με 38 ώρες, στην τρίτη θέση οι Σουηδοί με 38,1 ώρες και στην τέταρτη θέση οι Γάλλοι με 38,3 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας στην ΕΕ των 27 είναι 42 ώρες και στην Ευρωζώνη 40 ώρες. Δηλαδή οι Έλληνες εργάζονται 2 ώρες πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και 4 ώρες παραπάνω από τους Σκανδιναβούς. Έτσι καταρρίπτεται και ο μύθος ότι οι Έλληνες εργάζονται λιγότερο από τους εργαζόμενους των χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Το άλλο εύρημα της έρευνας της Eurostat είναι ότι η πλήρης απασχόληση στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση, και στην ΕΕ των 27 κατά 1,9%. Αντίθετα, η μερική απασχόληση αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 0,5%, και βρίσκεται στο 6% της αγοράς εργασίας, έναντι 18,8% στην ΕΕ των 27 και 20% στην Ευρωζώνη. Στη μερική απασχόληση πρωταθλήτρια είναι η Ολλανδία με ποσοστό 48,2%, δηλαδή οι μισοί εργαζόμενοι απασχολούνται μερικώς.
2Έγκλημα και τιμωρία. Οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ άρχισαν το κυνήγι των απατεώνων των κερδοσκοπικών κεφαλαίων «hedge fund Gallery», που, έχοντας εσωτερική πληροφόρηση, κερδοσκοπούσαν σε βάρος των επενδυτών. Έτσι την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν 14 «χρυσά παιδιά» της αμαρτωλής Wall Street, μεταξύ των οποίων και δικηγόροι ως συνεργοί. Και το κυνηγητό συνεχίζεται για τον περιορισμό του οικονομικού εγκλήματος στη φωλιά αυτήν της κερδοσκοπίας και της απάτης. Και δεν είναι μόνον στις ΗΠΑ που άρχισαν οι διώξεις και οι τιμωρίες για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος. Και στη Βρετανία άρχισαν και εκεί το κυνήγι. Έτσι οι αρμόδιες αρχές τιμώρησαν με πρόστιμο 8 εκατ. στερλινών τη γνωστή μας UBS, γιατί μετά τις σχετικές έρευνες αποκαλύφθηκε ότι 4 υπάλληλοί της χρησιμοποιούσαν χρήματα των πελατών της χωρίς την έγκρισή τους και έκαναν παιχνίδια με προαγορές νομισμάτων και εμπορευμάτων, κερδοσκοπώντας για ίδιον όφελος. Λέτε η τωρινή οικονομική κρίση να οδηγήσει στο ξεκαθάρισμα της «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης» χρηματοπιστωτικής αγοράς; Θα είναι ένα σημαντικό κέρδος για τους μικρούς επενδυτές, που εμπιστεύονται «τα χρυσά παιδιά» των τραπεζών και των άλλων κερδοσκοπικών επιχειρήσεων. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί η προηγμένη τεχνολογία διευκολύνει τα οικονομικά εγκλήματα.
3Τα επιτόκια των μεγάλων κεντρικών τραπεζών (FED, EKT, Τράπεζας Αγγλίας) παραμένουν σταθερά και σε πολύ χαμηλά επίπεδα, προς το παρόν. Το επιτόκιο της FED διατηρείται στο 0,25% (σχεδόν μηδενικό) και της ΕΚΤ στο 1%. Όμως οι διοικήσεις της FED και της ΕΚΤ άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν για αύξηση της ρευστότητας προς αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουν να αποσύρονται. Και ένα τέτοιο μέτρο «προς απόσυρση» είναι η υπερβάλλουσα ρευστότητα και τα χαμηλά επιτόκια χορηγήσεων. Ενδεικτική των προθέσεων των κεντρικών τραπεζών είναι και η δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μετά την πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της ΕΚΤ για τη διατήρηση σταθερού του ευρωεπιτοκίου στο 1%. Είπε ο κ. Τρισέ ότι «αρκετά μέτρα χορήγησης ρευστότητας δεν είναι πλέον αναγκαία στον ίδιο βαθμό με το παρελθόν». Έτσι, επιβεβαίωσε τις προθέσεις της ΕΚΤ να περιορίσει τη ρευστότητα και τα μέτρα στήριξης του τραπεζικού συστήματος. Πολλοί αναλυτές, που ασχολούνται με τα δρώμενα στη χρηματοπιστωτική αγορά, προβλέπουν ότι η ΕΚΤ στο τέλος του επόμενου μήνα θα σταματήσει τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων (με επιτόκιο 1%) δωδεκάμηνης διάρκειας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με στόχο τον περιορισμό της υπερβάλλουσας ρευστότητας και ταυτόχρονα ίσως προβεί και στην αύξηση του ευρωεπιτοκίου.


Σχολιάστε εδώ